Ženske težave in homeopatija!

Homeopatska zdravila so učinkovita pomoč pri boleči menstruaciji, težavni menopavzi in spremljajočih spremembah razpoloženja.

MENSTRUACIJA, PMS

Cocculus indicus - Anamirta cocculus - anamirta

Preizkušeno zdravilo za bolečo, šibko (ali obilno), neredno menstruacijo s krči, ki jo spremljata močan glavobol in siljenje na bruhanje. Občutek, da se želodec premetava sem in tja kot pri morski bolezni. Značilen je blag občutek ohromelosti v hrbtu, kot da bi bila paralizirana - ko začne hoditi, se ji okončine tresejo ali trepetajo. Močan občutek šibkosti.

Poslabšanje: hrana jn pijača (zlasti kava) / cigaretni dim / svež zrak / neprespana noč /hrup.

Izboljšanje: mirovanje.

Pulsatilla pratensis - kosmatinec

Pri nerednem menstruacijskem ciklu, krvavitev je prepozna, temna, značilne so manjše količine krvi, pogosto pomešane z gostim, mlečnim izcedkom. Tok krvi je spremenljiv, ob stopnjevanju bolečin žensko trese mraz. Značina spremenljivost simptomov: različne vrste bolečin, glavobol, vrtoglavica, nezavest, driska in slabost, jokava, občutljiva, muhasta, potrebna nežnosti in tolažbe. Bolje se počuti na svežem zraku.

Poslabšanje: toplota / osamljenost / mastna, težko prebavljiva hrana.

Izboljšanje: gibanje na svežem zraku / tolažba.

Cimicifuga, Actaea racemosa - grozdnata svetlika

Ostra bolečina se, neposredno pred začetkom menstruacije, seli iz ene na drugo stran medenice. Značilen je glavobol pred menstruacijo. Trpi ostre bolečine v trebuhu, zato je vsa sključena. Bolečine so podobne porodnim popadkom, med krči je izčrpana. Občuti olajšanje če se zvije v 'klobčič', pri gibanju postanejo bolečine močnejše Značilna je žalost, lahko tudi depresija.

Poslabšanje: v času menstruacije (močnejša menstruacija = večje poslabšanje).

Izboljšanje: toplota / psihične težave se izboljšajo po začetku krvavitve. 

Magnesium phosphoricum - magnezijev fosfat

Primerno pri krčevitih, bliskovitih bolečinah, ki se pojavijo nekaj ur pred menstruacijo, zlasti na desni strani. 

Poslabšanje: mrzel zrak / mrzla kopel / gibanje / dotik.

Izboljšanje: pritisk na trebuh /masaža/ pripogibanje / toplota.

Chamomilla - Matricaria recutita -kamilica 

Za močne bolečine, podobne popadkom, krčevite in trgajoče, ki se pomikajo od hrbtenice proti sprednjemu delu trebuha in naprej v stegna. Izrazita občutljivost na bolečine - raje bi 'umrla', kot prenašala bolečine. Po krčih in zbadanju v maternici se izloči velik strdek krvi. Menstruacijski tok krvi je na začetku šibek, nato postane obilen in temen. Prisotna Lahko tudi driska. Nestrpne, vse jih moti, ne marajo družbe.

Poslabšanje: toplota / jeza / zvečer pred polnočjo / svež zrak.

Izboljšanje: toplo, vlažno vreme / post.

KLIMAKTERIJ (MENOPAVZA)

Lachesis - strup kače grmovke 

Za izčrpano žensko, ki je zgodaj izgubila menstruacijo. Nosi ohlapna oblačila, ker ima 'občutek zadrgnjenosti' okoli vratu, prsnega koša in pasu. Pogost glavobol, obraz je lahko vroč, rdeče-vijoličast, stopala pa mrzla. Simptomi izrazitejši pred menstruacijo, ob začetku menstruacije pa izginejo. Slabše po spanju. Razdražljiva, sumničava, ljubosumna, zelo zgovorna.

Uporabno za mnoge težave, ki spremljajo klimakterij: hemoroidi, krvavitve, razbijanje srca, vrtoglavica, pekoč občutek na temenu in glavobol.

Poslabšanje: po spanju / temperaturni ekstremi / utesnjenost obtočil / na levi strani telesa.

Izboljšanje: po začetku izločanja (začetek menstruacije, potenja)/ topli obkladki.

Sepia officinalis - sipa 

Pri bolečinah v predelu maternice, ki se širijo od hrbta proti trebuhu in povzročajo občutek teže. Občutek, da bodo trebušni organi izpadli skozi nožnico, zato večkrat prekriža noge. Predel okoli maternice je otrdel. Navale vročine spremljajo potenje, oslabelost in zmrzljivost. Na obrazu lahko opazimo rjavkaste lise.

Je izčrpana, razdražliiva. V najtežiih trenutkih je gibanje kot na primer aktiven ples in intenzivne športne aktivnosti.

Poslabšanje: dolgotrajno stanje na nogah / klečanje / po počivanju / pred nevihto. 

Izboljšanje: na toplem / intenzivno gibanje (ples, šport) / sedenje s prekrižanima nogama.

Sulfur - žveplo

Značilen pekoč občutek po celem telesu, zlasti v stopalih - moli jih izpod odeje, da bi se ohladila. Po vročinskih navalih, ki jim sledi potenje, je izčrpana, še posebej ob 11. uri dopoldne. Odpor do kopanja, ker poslabša težave. Pojavljajo se srbeči izpuščaji, ki ob praskanju pečejo.

Poslabšanje: okoli 11. ure / ponoči / mirovanje/ toplota postelje/ po kopanju ali umivanju z vodo.

Izboljšanje: svež zrak / suho in toplo vreme / ležanje na desni strani.

Nux vomica - Strychnos nux vomica - strihninovec

Za zelo razdražljivo žensko, občutljivo na najmanjši hrup, vonj, svetlobo ... Išče prepir in kritizira. Menstruacije so neredne, prezgodnje in predolge, s temno, skoraj črno krvjo. Značilni so zaprtje, motnje v prebavi in bolečine v hrbtu, predvsem v ledvenem predelu.

Poslabšanje: zjutraj, takoj po prebujanju / zbujanje ob 4. uri zjutraj, ne more nazaj zaspati / hladno, suho vreme / lahen dotik / hrup / jeza / poživila.

Izboljšanje: zvečer / med počitkom / dobro pohriia / na toplem/ vlažno vreme.

Cimicifuga, Actaea racemosa - grozdnata svetlika

Za zelo razdražljivo, žalostno in nemirno, lahko tudi depresivno žensko. Občutek, da se ji bo 'zmešalo', bujna domišijija, nagnjenost k fobijam. Neprenehoma govori, pogosto menja temo in vzdihuje. Prisotna nespečnost. Trese jo nervozna mrzlica (čeprav na dotik ni mrzla). Zlasti uporabna pri tistih, ki trpijo zaradi revmatičnih ali nevralgičnih težav Preizkušeno pr hudih mesečnih krvavitvah, ki jih spremlja močna bolečina v hrbtu. Bolečina se šir navzdol skozi kolke v stegna in močne pritiska navzdol. Odlično za bolečine \ levi dojki med klimakterijem. Pogosti se tudi intenzivni glavoboli, občutek 'kot, dä ji bo odneslo vrh glave'.

Poslabšanje: v času menstruacije (močnejša menstruacija = večje poslabšanje).

Izboljšanje: toplota / psihično olajšanj, po začetku krvavitve.

Komentarji