x
Vse kategorije

Življenska energija - železo!

nedelja, 23 september 2018

Danes uživamo hrano, ki je večinoma predelana, organsko pridelana in polna aditivov.

Taka hrana ne le da povzroča poškodbe črevesne sluznice, ampak je tudi osiromašena s hranili, kar vodi do različnih pomanjkanj. Najpogostejše pomanjkanje je pomanjkanje železa, za kar naj bi po oceni Svetovne zdravstvene organizacije trpelo kar 30% celotnega prebivalstva.

Zakaj je železo pomembno?

Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Železo je ključno za nastanek hemogiobina, ki domuje v rdečih krvničkah in skrbi za prenašanje kisika po telesu.

Na katere simptome moramo biti pozorni pri pomanjkanju železa?

Najprej bomo opazili povečano utrudliivost in utrujenost že ob najmanjšem naporu, slabo počutje, zmanjšano odpornost, zasoplost, hitrejše ali neenakomerno bitje srca, in celo vrtoglavice oziroma glavobole. Pri hudih primerih, ko je raven železa izredno nizka se lahko pojavijo bolečine v prsih in nogah. Pride lahko do zmanjšane koncentracije in pogostosti glavobolov, nanjo pa je treba pomisliti tudi ob nespečnosti, mišičnih motnjah, razjedah v kotičkih ust, spremembah okusa in pekočem jeziku pa tudi ob pojavi krhkih nohtov in las.

Koliko železa potrebujemo na dan?

Dnevne potrebe po železu, ki ga je treba zaužiti v obliki, ki jo človeški organizem najlažje absorbira (fero oblika železa), so odvisne od starosti in fizioloških pogojev: od 5mg/dan v zgodnjem otroštvu do 10 mg/dan v odrasli dobi in celo 27 mg/dan med nosečnostjo.

Kateri so optimalni dodatki železu?

Vitamin C  

Je nujno potreben za hemopoezo: spodbuja vezavo železa v hemoglobin in njegov transport s transferinom. Različne študije potrjujejo, da je absorpcija železa ob dodatku vitamina C tudi za tretjino boljša kot brez njega.

Baker  

Je pomemben kofaktor pri različnih encimih, ki sodelujejo pri presnovi železa, skupaj z vitaminom C delujeta sinergistično in skrbita za optimalen vnos železa.

Baobab  

Študije dokazujejo, da visoka vsebnost vitaminov, mineralov in oligoelementov v pulpi baobaba pripomore k zmanjševanju anemije, ob tem pa ima pulpa baobaba tudi številne druge dobrobiti (spodbuja črevesno evbiozo, zavira drisko idr.)

Ferroguna

V ustih topno prehransko dopolnilo, ki vsebuje železo, baker, vitamin C ter posušeno pulpo baobaba. Optimalno dopolnilo pri pomanjkanju železa za vse starostne skupine in tudi za nosečnice.

PREDNOSTI  

• Brez neželenih učinkov na prebavilih

• Ne povzroča obarvanosti zob

• Zrnca se raztopijo neposredno v ustih, brez   uporabe vode

• Praktično pakiranje

• Prijeten okus

• Brez alergenov in GSO

• Optimalno dopolnilo za vnos železa pri povečanih potrebah po železu (nosečnost, poporodno obdobje, močan menstrualni tok, rastna doba, starost, športne aktivnosti, ... ) ter pri zmanjšani črevesni absorbciji (črevesne bolezni, diete, ... )

• Primerno tudi za otroke starejše od treh let

AKTIVNE SESTAVINE  

Železov fumarat je vir železa z najvišjo biološko razpoložljivostjo v primerjavi z drugimi viri.   Vitamin C je potreben za boljšo absorbcijo železa. Baker prispeva k prenosu železa v telesu. Skupaj z vitaminom C pripomore k višji biorazpoložljivosti železa.   Posušena pulpa Baobaba (certificirana organska pridelava, brez GSO in alergenov)

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.