x
Vse kategorije

Za močne in zdrave lase!

sreda, 03 september 2014Lasje vam lahko izpadajo iz različnih vzrokov. Pogosto vzrok pripisujemo stresu in pomanjkanju hranilnih snovi.


V večini primerov, pri okoli 80 odstotkih žensk, ki se soočajo s prekomernim izpadanjem las, je le-to posledica hormonskega dednega vzroka (androgena alopecija). V starosti 30 let in več je namreč hormonsko dedno izpadanje las pri ženskah pogosto. Predvsem v menopavzi pa se pri mnogih ženskah pojavi znatno izpadanje las prav zaradi androgene alopecije. Pri tej vrsti izpadanja las se korenine prekomerno občutljivo odzovejo na moški spolni hormon dihidrotestosteron (DHT). Postanejo manjše in ne prejemajo dovolj hranilnih snovi. Dedna nagnjenost k izpadanju las lahko povzroči opazno redčenje las pri ženskah tudi pred 30. letom. Takrat se lahko pojavijo neopazne motnje v rasti las.
Lasje so sprva tanjši in upadli; izgubijo volumen in jih ni več mogoče preprosto oblikovati. Poslabša se kakovost las; korenine proizvajajo samo tanke, kratke, puhaste lase, ki so skoraj brez barve.
Pri ženskah se hormonsko pogojeno izpadanje las pojavi na predelu krone. Posledično je lasišče vse vidnejše.

Druga, manj pogosta vrsta izpadanja las pri ženskah je razširjena plešavost. Pri razširjeni plešavosti je prizadeta celotna glava. Lasje se tanjšajo in na koncu izpadejo. Pogost vzrok je pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi za korenine. To lahko sproži bolezen, na primer motnje v delovanju žleze ščitnice ali okužbe, zdravila, nezdrava prehrana, pomanjkanje železa, duševni pritisk, stres, pa tudi hormonski vplivi, na primer v obdobju, ko ženska ne jemlje kontracepcijskih tablet.
Pri področni plešavosti pa se pojavljajo ločena plešasta področja različnih velikosti. Vzrok te vrste plešavosti še ni povsem pojasnjen. Predvideva se, da imunske celice, ki naj bi telo branile pred virusi, bakterijami in glivicami, delujejo proti lastnim celicam telesa v lasnih koreninah. Imunski sistem prepozna las kot „tujek“ in ga zavrne. To je posledica prvotne vnetne reakcije, ki zavira rast las in na koncu povzroči izpadanje las. Ko vnetje mine, lasje pogosto sami zrastejo nazaj, kot da se ni nič zgodilo.

Mikrohranilne snovi oskrbujejo korenine od znotraj.

Lasna korenina ima zelo dejavno presnovo. Nenehno proizvaja nove celice za rastoče lase. Celice lasnih korenin se delijo 5-krat hitreje kot druge celice. Novo nastale celice nadomestijo prejšnje celice in jih potisnejo navzgor po kanalu lasne korenine. Čim bolj se celice potiskajo navzgor, tem več keratina proizvedejo. Ta keratin povzroča poroženitev in sčasoma odmrtje celic. Keratinizirane celice se potiskajo navzgor še naprej in tvorijo vidne lase nad površino lasišča. Lasna korenina sega globoko v spodnje plasti kože. Vedno je nekoliko pod kotom, ki določa smer rasti las. Obdana je z vrsto celic. Podobno kot pri čebuli so celice razporejene po plasteh in vsaka plast ima določeno vlogo pri tvorjenju las. Lasje nastanejo v lasni korenini in črpajo hranilne snovi iz krvnih žil. Tu nastajajo gradniki las –
tisti, ki lasem dajejo stabilnost, in tisti, ki opredeljujejo barvo las.

Snovi, ki so potrebne za rast las in ohranjanje njihove kakovosti, vstopijo skozi korenino. Lasje so pokazatelj, ali imajo zdravo osnovo in ali prejemajo dovolj hranilnih snovi. Korenina je torej podlaga za zdrave, močne in bujne lase. Zato so naravne mikrohranilne snovi v izdelku Priorin Extra tako dragocene, saj korenini nudijo točno tisto, kar potrebuje za zdrave lase. Kombinacija izvlečka prosa, lasnega vitamina B5 (pantotenske kisline) in L-cisteina, sestavine lasne beljakovine keratina, naravno krepi korenino od znotraj in spodbuja rast las.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.