1 stvar o kateri se strinjajo VSI nutricionisti

Če bi lahko rekli, da se strokovnjaki kar pogosto ne strinjajo popolnoma glede vseh aspektov svoje stroke pa to gotovo velja za NUTRICIONISTIKO - vedo o ZDRAVI PREHRANI!

Še posebej v moderni dobi prostega pretoka in dostopa do informacij, se človek včasih obupan prav upravičeno sprašuje:

Kaj je sploh res..?

Kdo ima prav..?

..pravkar je namreč slišal verjetno že 7. verzijo odgovora na isto vprašanje- in vsak vir citira strokovnjake in študije, ki sveto prisegajo na svojo kredibilnost...

 Precej neprijetno!

Med vsemi nasprotujočimi trditvami pa se včasih kljub temu najde kakšna, ki je z znanstvenimi dokazi tako dobro podprta, na kateri je bilo narejeno toliko študij, ki so vedno prinesle statistično značilne, enoznačne zaključke, da ji je skoraj nemogoče oporekati:

VLAKNINE SO DOBRE ZA ČLOVEŠKO ZDRAVJE!

U.S. National Institutes of Health (Ameriški Državni Inštitut za zdravje) je želel odkriti povezavo med vnosom prehranskih vlaknin in mortaliteto (smrtnostjo) prebivalstva.

Leta 1995/96 je razposlal 3,5 milijona vprašalnikov o prehrani in življenjskem stilu ljudem starim od 50- 71 let. Vrnjenih so dobili 500 000 vprašalnikov. V letih 96/97 in 04/06 so tem 500 000 posameznikom poslali nadaljnje vprašalnike.

Pred nekaj leti so naredili analizo teh vprašalnikov- posebej pa so se osredotočili na 30 000 ljudi, ki so med tem časom umrli.

Rezultati so statistično značilno pokazali, da: 'Višji vnos vlaknin je povezan z značilno nižjim tveganjem umrljivosti, tako pri ženskah kot pri moških!'

Raziskovalci so želeli tudi ugotoviti, na katera bolezenska stanja oz. preprečevanje le-teh imajo vlaknine pozitiven vpliv.

Statistika je pokazala, da je višji vnos vlaknin zmanjšal umrljivost zaradi:

- kardiovaskularnih (srčno-žilnih) bolezni
- nalezljivih bolezni
- bolezni dihal

Komentarji