13 načinov, kako vreme vpliva na vaše zdravje!

torek, 07 maj 2013

vreme

Ali vas zaboli v sklepih, ko prihaja hudo neurje? Prav razlika v barometrskem pritisku je vzrok, da občutite takšno pogosto neprijetno spremembo, ki so izrazi kot bolečina v kosteh ali sklepih. To pa ni edini vpliv iz okolja, ki ga lahko občutite in pogosto negativno vpliva na vaše razpoloženje.

O vplivih okolja na človeški organizem obstaja celo veda, ki se s temi vplivi ukvarja ter jo imenujemo biometeorologija. Obstaja peščica znanstvenikov, ki raziskujejo zakaj, kako in v kakšni meri vreme vpliva na človeško zdravje (oziroma na zdravje živali, ljudi in  rastlin). Velik del znanosti še posebej v primerih izražanja bolečine ali spremembe emocionalnega stanja v kombinaciji s spremembo vremena se še razvija.

Eden takih strokovnjakov, ki se ukvarja z vplivi sprememb vremena na človeško počutje je Grady Dixon iz univerze v Misisipiju. "Ob jasni spremembi vremena se ne spremeni samo ena izmed možnih spremenljivk, ki vplivajo na spremembo razpoloženja" pravi gospod Grady Dixon. Morebiti je sprememba v temperaturi tista, ki vpliva na človeško negativno doživljanje nenadnih vremenskih sprememb ali pa je sprememba v smeri vetra tista, ki ima vpliv. Pogosto na dobro ali slabo počutje vpliva celo prekritost neba z oblaki. Pogosto je zato zelo težko natančno določiti poglaviten dejavnik, ki vpliva na zdravje posameznika.

1. Vpliv vremena na krvni pritisk

Ob zniževanju atmosferskega tlaka se zmanjša tudi krvni tlak (citat Vanos, P.h.D.). Nizke temperature imajo vazokonstriktivni vpliv na žilice v koži, zato je posledično krvni tlak nižji v toplejšem delu leta.

2. Samomorilnost

Nagnjenje k samomorilnosti in samopoškodbam so pogostejše le v nekaterih obdobjih leta pravi biometeorologist Grady Dixon, ki preiskuje povezanost vremena z emocionalnim stanjem človeka. Višek storjenih samomorov v globalnem merilu doseže svoj vrhunec predvsem konec pomladi ali v začetku poletja.

3. Astma in alergije

Vpliv vremenskih sprememb med letnimi časi ter predvsem vroče zadušljivo vreme lahko zelo  negativno vpliva na posabšanje dihalne funkcije. Še posebej velik vpliv ima vse večji problem globalnega onesnaženja. Ob tovrstnih pojavih bodite pripravljeni in imejte pri sebi ustrezna zdravila.

4. Bolečina v sklepih

Nenadna sprememba v barometričnem tlaku se lahko odraža v neprijetni bolečini v sklepih. To lahko ponavadi začutite tik pred nevihto. Prav tako lahko neprijetno vpliva na sklepe tudi mrzlo vreme, ki zgosti sklepno tekočino.

5. Glavobol in povišan krvni tlak

Visok barometrski tlak lahko povzroči tudi neprijeten glavobol, čeravno razlog za to ni najbolje raziskan in utemeljen. Obstajajo predvidevanja, da naj bi se v tem primeru zvišal tlak v samih možganih.

6. Sezonski glavobol

V delu leta, ko se dnevi daljšajo dodatna izpostavitev večji količini svetlobe povzroči nastanek migrenskih glavobolov. Prav tako prisotnost cvetličnega peloda lahko pri nekaterih ljudeh povzroči nastanek neprijetnih glavobolov, ki so posledica alergijskih reakcij.

7. Diabetes in spremembe ravni krvnega sladkorja

Vsaka vremenska fronta je asociirana z nizkim pritiskom. Med mrzlimi frontami se poveča viskoznost krvi, zato je nadzor nad krvnim sladkorjem otežen.

8. Debelost

Ko je vreme mrzlo se aktivirajo zaloge tako imenovanega rjavega maščevja, ki se posledično porablja. Zaloge te "pozitivne" maščobe kopnijo, medtem ko zaloge belega maščevja ostajajo enake.

9. Srčni infarkt

Znižanje temperature za 1,8 stopinje je povezano s skoraj 200 srčnimi infarkti (globalno). Visok krvni tlak, povečana verjetnost nastajanja krvnih strdkov in večje obremenitve organizma ob enem povečujejo verjetnost za srčni infarkt.

10. COPD in ostali zapleti s pljuči

Vroče in vlažno vreme izredno neugodno vplivajo na človeško dihalno funkcijo. To je še posebej velik problem pri ljudeh, ki imajo indicirano katero koli bolezen pljuč. Onesnaženost takšno stanje še dodatno poslabša.

11. Prehlad in gripa

V času vremenskih sprememb se pogosto prehladimo. To je posledica nepripravljenosti na tovrstno temperaturno spremembo ali pa je le posledica "nepripravljenosti" človeškega organizma nasploh. Virus gripe je v mrzlem vremenu tudi bolj mobilen.

12. Motnja pozornosti (ADHD)

Ljudje, ki trpijo za motnjo pozornosti bolj pogosto trpijo tudi za vremensko pogojeno čustveno motjo. Poleg tega imajo bolj sončne pokrajine manj pacientov s tovrstno motnjo.

13. Pritisk v sinusih

Spremembo atmosferskega tlaka še posebej bolj občutljivi ljudje začutijo v predelu sinusov.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.