x
Vse kategorije

5 nasvetov, ki bodo podaljšali življenje vašega psa!

sreda, 14 november 2018

NASVET ŠT. 1: Nega zob

Težave z zobmi so zelo pogost, a hkrati tudi nevaren problem pri psih. Predvsem zaradi tega, ker zobna gniloba ne ustvarja zgolj težav z zobmi, ampak lahko povzroči okužbe po celem telesu, zlasti na srcu, ledvicah, lahko pa vpliva tudi na jetra, kosti in sklepe.

Večina psov nima popolnih zob in svežega zadaha kot ljudje, vendar morajo biti njihovi zobje in dlesni čisti. Lahko kupite tudi majhno krtačo za zobe. Najboljše je uporabljati ščetko pod kotom 45 stopinj, da očistite predel pod dlesni mi.

Vsaj enkrat na teden vašemu ljubljenčku očistite zobe, vendar je priporočljivo, da ne uporabljate zobne paste, ker je lahko škodljiva za pse. če se vašemu psu nabira kamen, je priporočljivo, da obiščete veterinarja.

Ali ste vedeli, da je slab zadah kužka je lahko znak težav z zobmi ali dlesnimi?

Razlog, da pride do tega, so lahko delci hrane in sline na zobeh, kar lahko povzroči okužbo. To okužbo je potrebno odpraviti, sicer nastane zobna gniloba, ki vpliva na zdravje vašega kužka. Zato vam priporočamo, da redno pregledujete in krtačite zobe vašemu ljubljenčku.

NASVET ŠT. 2: Dehidracija

Ali vaš kužek popije dovolj vode? Dehidracija oz. pomanjkanje vode v telesu Lahko namreč povzroči resne zaplete. Voda je bistvenega pomena tudi za pse, ki so odvisni od pravilnega dnevnega vnosa tekočine, da bi ohranili ustrezno zdravje. Voda sestavlja 80 odstotkov telesnega deleža vašega psa in raztopi naravne in nenaravne snovi ter služi kot osnova vseh njegovih bioloških procesov, vključno s cirkulacijo, presnovo in odstranjevanjem nepotrebnih snovi iz telesa.

Dehidracija se pojavi, ko se nivo tekočine zmanjša na manj kot normalno. To je posledica bodisi zmanjšanega vnosa vode ali večje izgube tekočine. Izguba tekočine je lahko posledica pregrevanja v vročem vremenu ali v primeru bruhanja ali diareje, zlasti pri mladičih.

Najprej je ključno vprašanje, kako sploh prepoznati znake dehidracije pri vašemu psu. Opazujte, če ima morda suha usta, poredko izloča urin, njegova koža pa izgublja elastičnost. To so namreč lahko prvi trije znaki. Med znake dehidracija spada tudi depresija in izguba apetita.

Kako se temu izogniti?

Kužek naj ima ves čas na voljo posodo z vodo, pri tem pa seveda vmes spremljajte, ali hodi dovolj pogosto pit. če npr. imate starejšega psa, ki trpi za artritisom in težje pride do posode z vodo, mu morate pomagati pri tem, da ne dehidrira.

Če slučajno pride do dehidracije, Lahko psu pomagate tudi z vodo, ki vsebuje dovolj elektrolitov, da se spet vzpostavi ravnovesje v telesu.

NASVET ŠT. 3: Nadzor nad telesno težo

Na žalost lahko prekomerna telesna teža prizadene tudi kužke, na kar vpliva predvsem to, če jedo veliko maščobnih živil, ki so sicer namenjena človeški prehrani, in tudi, če jedo preveč hrane za hišne ljubljenčke ter se ne gibljejo dovolj.

Eden od načinov za podaljšanje življenja vašega hišnega ljubljenčka je, da se trudite, da bi vedno ohranili njegovo zdravo težo. Spremljajte, koliko hrane mu dnevno namenite ter le-to uravnovesite. Primerno je tudi, da psu občasno ponudite zelenjavo (npr. brokoli - vir vlaknin in vitamina C, korenje - vir raznolikih vitaminov, bučke - pomagajo pri driski idr.), lahko pa kupite tudi ekološko hrano za hišne živali.

Če ima vaš kužek prekomerno telesno težo in se ne giblje dovolj, se pogosto pojavijo artritis, bolezen jeter in koronarna bolezen. Poskrbite torej za uravnoteženo, kakovostno prehrano vašega ljubljenčka in tako dodatno poskrbite, da bo vaš kužek zdravo živel čim več let.

NASVET ŠT. 4: Vsakodnevno gibanje in sproščanje

Ne zgolj ljudje, tudi psi potrebujejo vadbo oz. gibanje. Najboljše bi bilo, če bi se vaš kužek vsaj 1 uro na dan intenzivno gibal, saj to vpliva na njegovo zdravje, telesno težo in pomaga ohranjati zdravo srce. Ni potrebno, da je vaja rutinska, vsak dan enako, ampak je pomembno to, da kužek zunaj teka naokrog in raziskuje, poleg rednih sprehodov seveda.

Odlično je tudi, če se vaš ljubljenčke v tej "vadbeni uri" druži z drugimi kužki, saj v tem uživajo in s tem prispevamo k njihovemu duševnemu zdravju ter socializiranosti.

Vnesite redno vadbo za kužke v vaš urnik, saj vam bo vaš ljubljenček zares hvaležen. Vsekakor pa ne pozabite zahtevnosti prilagoditi pasmi, starosti in zdravstvenemu stanju kužka.

Po vadbi pa psu privoščite čas za počitek, saj je za druženje porabil veliko energije, zato potem potrebuje nekaj časa, da se spočije. Dovolite vašemu psu, da spi vsaj eno uro tekom dneva in ga ne silite v dejavnosti, če ga npr. ne zanimajo.

NASVET ŠT. 5: Kaj pa, ko kužek zboli?

Ko imamo psa, si želimo, da bi ostal zdrav, če pa pride do bolezni, pa mu želimo pomagati čimprej na najboljši možen način. Vedno bolj postajajo priljubljeni naravni načini zdravljenja, saj se s tem izognemo stranskim učinkom, ki jih imajo nekatera zdravila.

Tako je že veliko lastnikov živali in veterinarjev prepoznalo revolucionarne učinke industrijske konoplje. Izdelki so namreč povsem varni in ne povzročajo nobenih negativnih učinkov. Raziskave v zadnjih 10 letih vedno znova dokazujejo širok spekter pozitivnih učinkov na zdravje domačih živali.

študije so pokazale, da imajo živali imajo svoj lasten endokanabinoidni sistem, ki je nadrejen imunskemu sistem. l(anabinoidi delujejo direktno na živčni, imunski, srčno žilni, dihalni, kožni in prebavni sistem.

l<onopljine učinkovine pomagajo pri zdravju živali na več različnih področjih: vnetja, anksioznost in depresija, artritis, živčnost in nemirnost, hiperaktivnost, diabetes, driska, slab zadah, alergije, izpadanje dlake, uravnavanje apetita, prebavne težave, neprekinjeno lajanje, epilepsijo in še na mnogih drugih. Ravno tako ščitijo pred virusi, bakterijami in glivicami.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.