x
Vse kategorije

8 'trikov' za praznične dni!

torek, 27 december 2011
Nasvet  1: Najejte se beljakovin!

Ste na zabavi in pred vami je polna miza dobrot - kar ne morete se odločiti, kje bi začeli. Obrnite se proč od raznih kombinacij testenin in krompirja s sirom ali mastnimi majoneznimi prelivi.Gotovo je tam puran, piščanec, morda ribji fileji ali celo rakci.

Beljakovine so po naravi zelo nasitne, poleg tega pa stimulirajo naravno izločanje glukagona- hormona, ki pozitivno vpliva na sladkor v krvi in zmanjša nalaganje maščob v maščobnem tkivu.

Obložite torej svoj krožnik z beljakovinami in z: 'Ne hvala!' ter nasmeškom na obrazu odpravite tiste, ki so prepričani, da 'meso brez krompirja ali testenin pač ne gre'.

Nasvet  2: Ne pijte kalorij!

Sladke pijače so eden najmanj smiselnih načinov vnosa kalorij- ne dajo nikakršnega občutka sitosti (prej nasprotno, saj preko stimulacije inzulina vplivajo na še večji občutek lakote), poleg tega pa so polne sladkorjev, ki se v telesu v veliki meri spremenijo v maščobo.

Preprosto: če ima pijača kalorije, je ne pijte!

Zelo preprost nasvet, ki bo imel velik pozitiven učinek na vaše zdravje in na vaš izgled.

Nasvet  3: Previdnostni ukrep!

Ko je ravno govora o pijačah- zelo enostaven ukrep pred začetkom pojedine:

Takoj, ko pridete, si nalijte velik kozarec vode (0'5l-1l) in ga popijte. Počakajte 15 minut, pozdravite prijatelje in znance ter malo poklepetajte in se šele nato odpravite proti mizi s hrano.

To je zelo učinkovit način za zmanjševanje apetita in občutek sitosti se bo pojavil veliko prej.

Rezultat: manj zaužitih kalorij!

Nasvet  4: Bodite zgleden gost!

Čedalje pogosteje se od povabljenih 'pričakuje', da s seboj na zabavo prinesejo kakšno jed, predvsem to velja za službene zabave.

To je izvrstna priložnost, da k izboru jedi prispevate kaj zdravega. To vam bo seveda tudi precej olajšalo izbor vašega obroka- preprosto jejte svojo hrano.

Pa tudi, če zabava ni takega tipa, mislim, da vas noben gostitelj ne bo gledal 'postrani', če mu boste pomagali nahraniti goste.

Nasvet  5: Ne hodite na zabavo lačni!

Gotovo vam je že znano, da se je bolje po nakupih odpraviti po obroku, ne pa s praznim želodcem in lakoto v očeh. V slednjem primeru se namreč vse prevečkrat v naših nakupovalnih košarah znajdejo stvari, ki ne sodijo v zdrav način prehranjevanja.

Enako velja za zabave!

Namesto, da na zabavo prispete s krulečim želodcem in slino v ustih, pred odhodom raje pojejte velik zdrav obrok (npr. veliko skledo solate in zrezek piščančjih prsi).

Ko boste prišli na zabavo prijetno siti, tudi najbolj mamljive jedi in sladice ne bodo tako mikavne in se jim boste veliko lažje odrekli.

Nasvet  6: Jejte 'normalno'!

Ta nasvet se navezuje na prejšnjega. Veliko ljudi pred tako pojedino cel dan ne je ničesar oz. zelo malo, v želji, da bi tako zmanjšalo celodnevni vnos kalorij.

To je velika napaka!

Prvič so seveda izjemno lačni in z občutkom 'cel dan nisem nič jedel/ la- sedaj si lahko privoščim'. Posledica tega je, da pojedo ogromno količino hrane, povrhu vsega pa je to po navadi tudi hrana, ki je sicer ne jedo (sladice, mastna hrana), tako da vse skupaj nanese precej več kalorij, kot bi jih sicer pojedli čez dan (in večinoma slabih).

Drugič, če v enem obroku pojemo takšno količino kalorij (posebej po celodnevnem 'stradanju'), telo večji odstotek teh kalorij pretvori v odvečno maščobo.

Torej: na dan pojedine jejte tako, kot bi sicer in upoštevajte zgornje nasvete.

Nasvet  7: Pomagajte si z učinkovitim zmanjševalcem apetita!

Dejstvo je, da je lakota eden izmed ključnih težav- ne le pri tem, da bi se zmogli upreti skušnjavam na božičnih in novoletnih zabavah, temveč tudi pri naših naprezanjih pri hujšanju in oblikovanju želene postave.

Nasvet  8: Priredite svoj trening 1 dan pred načrtovano pojedino!

Kot verjetno veste, imajo mišice lasten vir energije - za visoko intenzivne aktivnosti shranjujejo ogljikove hidrate v obliki mišičnega glikogena, za nizko intenzivne aktivnosti pa uporabljajo maščobe v obliki medceličnih trigliceridov.

Zelo dobro je, da imamo na dan pojedine te rezerve čim bolj prazne, ker bomo tako poskrbeli, da bomo z večino zaužite hrane najprej napolnili te rezerve, namesto, da bi se nam kalorije naložile na trebuhu ali zadnjici.

Glikogenske zaloge bomo najbolje izpraznili s krožno vadbo z utežmi. Uporabili bomo lažje uteži in naredili visoko število ponovitev. Za izpraznitev medceličnih trigliceridov bomo najbolje poskrbeli z dolgotrajno nizko intenzivno aktivnostjo (npr. dolg sprehod ali pa božični nakupi).

..konec koncev pa..

Prazniki ne bi bili prazniki, če si ne bi privoščili kakšno stvar, kateri se večino leta odrekamo.

Zgornji nasveti nikakor niso mišljeni tako, da se še za praznike prikrajšajte za tisto najljubšo sladico ali prilogo, ki se sicer bolj redko pojavlja na vašem jedilniku. So le majhni 'triki', ki vam bodo v tem obdobju lahko prišli prav.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.