x
Vse kategorije

Akne dermatološka bolezen mladih in odraslih!

četrtek, 03 oktober 2013

Akne so dermatološka bolezen, ki je na žalost dolgotrajna in trdovratna, zdravljenje pa zahteva veliko izkušenj, znanja, potrpljenja in vztrajnosti. Ker so akne precej pogosto obolenje, jih še vedno veliko ljudi razumeva napačno in jih podcenjuje. Mnogi jih imajo za »normalno« najstniško težavo in jih nemalokrat enačijo z nevšečnostjo, včasih celo z »nečistostjo « kože. Posledica tega je, da ne poiščejo dermatološke pomoči ali pa to storijo po večletnem neuspelem preizkušanju različnih sredstev, katerih uporabo svetujejo oglasi ali znanci.

Poznamo različne vrste in tipe aken, toda ko govorimo o aknah, običajno mislimo na acne vulgaris ali navadne akne (najstniške akne, navadna mozoljavost).

Kako pogoste so akne in koliko časa trajajo?

V času pubertete se akne v bolj ali manj izraženi obliki pojavijo pri skoraj vsakem najstniku. Pri nekaterih le tu in tam kakšen občasen mozoljček, pri drugih pa je pojavnost bolezni lahko zelo huda. V povprečju trajajo akne od 6 do 9 let, nemalokrat pa lahko trajajo do 40. ali celo 50. leta. Imamo tudi ljudi, ki v puberteti niso imeli aken (ali le zelo blago obliko), a jih razvijejo kasneje v življenju, posebno pri ženskah se lahko akne pojavijo po 25. ali celo 30. letu.

Torej akne niso samo težava mladostnikov, ampak so lahko težava tudi odrasle populacije.

Zakaj akne nastanejo?

Akne so bolezen lojnih žlez in dlačnih mešičkov. Le ti v otroštvu niso bistveno aktivni. Se pa pod vplivom androgenih (moških spolnih) hormonov, ki jih v malih količinah proizvaja tudi žensko telo in se začno povečano izločati v puberteti, začnejo spreminjati. Lojnice se povečajo in začnejo izločati loj (sebum). Dlačni mešički postajajo večji, močnejši in začnejo graditi drugačno dlako.

Da pride do razvoja aken, je potrebno hkratno delovanje več dejavnikov. Če naštejemo najpomembnejše:
1. Motnja v poroženevanju izvodila dlačnega mešička in lojne žleze, kar ima za posledico zapiranje izvodila lojnice in infundibula folikla (mnogi to laično imenujejo »kožne pore«).
2. Prekomerno izločanje lojnih žlez (seboreja).
3. Prisotnost in pomnožitev intrafolikularnih mikroorganizmov, predvsem Propionibacterium acnes.
4. Individualni imunski in vnetni odgovor.

Vsi ti dejavniki so individualni in dedno pogojeni. Opažamo, da gre za družinsko nagnjenost k aknam (npr. če sta oba ali eden od staršev imela akne, je visoka verjetnost, da jih bo imel tudi vsaj eden izmed otrok).

Akne se razvijajo v več fazah. Opisujejo se primarne, sekundarne in terciarne spremembe.

V prvi fazi nastane komedon (comedo) ali ogrc. Zaradi motnje poroženevanja se dlačni mešiček zapre, zaradi večjega delovanja lojnice se nabira loj, zaradi večje prisotnosti loja se začno razmnoževati bakterije in nastane drobna cista. Imenujejo se akne komedonika, komedonske akne.
Druga faza nastopi, ko se ogrc vname in se pojavita rdečina  in rdeča bunkica. To je papula, vrsta aken pa akne papuloza. Kadar je vnetje močnejše, se na vrhu papul začne nabirati gnoj, nad njim pa se pojavijo rumeni mehurčki. To so akne papulopustulosa. Pri rupturi vnetega mešička ali komedona se pojavi globoko vnetje, ki je videti kot vozliček. To je nodus, laično mu pacienti rečejo »podkožni mozolj«. Včasih zaradi močnega vnetja v koži nastanejo ognojki. Ta najhujša oblika aken, ki je ob stiskanju zelo boleča, se imenuje nodulocistične akne ali akne conglobata.
Tretja faza nastopi, ko se proces aken umiri in pusti na koži spremembe. Če je bilo tkivo uničeno, se sicer zaceli, vendar z brazgotino. Včasih ostanejo ciste, fistule, sinusi. Kadar so akne hujše, pustijo na koži močne in globoke brazgotine.

Vloga prehrane

Hrana ne povzroča aken, vendar so študije v zadnjih letih pokazale, da nekatere vrste hrane vplivajo na razvoj oz. predvsem na poslabšanje bolezni. Gre zlasti za hrano, ki vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarije), nekatere študije pa kažejo, da na akne vpliva tudi prehrana z obilo mleka in mlečnih izdelkov, predvsem posneto, manj mastno mleko. Zdrava in uravnotežena prehrana ter šport lahko ugodno vplivata na akne, seveda pa aken ne pozdravita in ne velja za vse paciente.

Možnosti zdravljenja aken

Pred začetkom
Akne so dedno pogojena in multifaktorialna bolezen, zato je pred zdravljenjem potrebno obrazložiti pacientu nekaj dejstev:
1. Ne obstaja zdravilo, ki bo akne dokončno in za vedno pozdravilo, imamo pa učinkovita sodobna zdravila in dermatološke postopke, s katerimi lahko akne dobro kontroliramo in zmanjšamo do te mere, da praktično niso več moteče oziroma vidne. Zdravljenje ni enkraten
obisk dermatologa in predpis zdravil, temveč dolgotrajno spremljanje in vodenje pacienta (običajno kontrole na 3 do 4 mesece) ter individualno prilagajanje terapije glede na izraženost aken, tip aken, spol, letni čas, starost ter individualne želje.

2. Ne obstaja zdravilo, ki bi pokrilo vse dejavnike nastanka aken, zato ne obstaja monoterapija, temveč se vedno kombinira zdravljenje z različnimi komplementarnimi zdravili, metodami in kozmetičnimi sredstvi z različnimi prijemališči.

3. Pri zdravljenju aken je potrebno biti potrpežljiv in vztrajen, saj se prvi uspehi lahko pojavijo šele po treh ali šestih mesecih redne uporabe zdravil.

Nega in zdravljenje aken

Osnovni štirje pristopi so:
1. Nega
2. Topična (lokalna) terapija
3. Sistemska terapija
4. Dermatološki postopki

Običajno omenjene načine med seboj kombiniramo, pogosto pa uporabljamo kar vse štiri.

1. Nega

Pri negi aknaste kože je potrebno upoštevati predvsem dve vodili:
• Nič »mastnega« na kožo. Kozmetika, ličila, olja ipd., ki vsebujejo obilo maščob, akne poslabšajo.
• Nobene manipulacije kože. Akne so namreč bolezen, ki je mehanično občutljiva, to pomeni, nobenega praskanja, iztiskanja »mozoljev«, nobenega mehaničnega vpliva na kožo (npr. drgnjenje pri odstranjevanju pudrov in drugih ličil, agresivno umivanje).

2. Topična (lokalna) terapija
Prednost uporabe topičnih zdravil (v obliki krem, gelov in tekočin) je izogibanje potencialnim stranskim učinkom sistemskih zdravil. Slaba stran pa je, da so vidni učinki zdravljenja relativno kasni (nekaj mesecev) ter da pri hujših oblikah aken topična zdravila niso dovolj učinkovita.

Na voljo imamo zdravila iz različnih skupin. V prvi liniji zdravljenja uporabljamo benzoil peroksid, topične retinoide (tretinoin, adapalen, tazaroten), azelainsko kislino, sulfacetamid.
Po novejših doktrinah se izogibamo uporabe topičnih antibiotikov (klindamicin, eritromicin). Pri posebnih oblikah aken je zadnja leta na voljo topični dapsone. Vse več je na tržišču tudi kombiniranih zdravil, predvsem kombinacija retinoidov in benzoilperoksida. Zdravilne učinkovine, ki so zapisane krepko, so na voljo na slovenskem trgu.

3. Sistemska terapija
Uvedemo jo pri hujših oblikah aken in pri tistih posameznikih, ki so zaradi aken močno prizadeti. Pri ženskah, predvsem pri spolno aktivnih in v rodni dobi ter tistih, ki želijo uporabljati kontracepcijo, pogosto uvedemo androgene antagoniste v kombinaciji z estrogeni ali pri blagih oblikah le estrogene z blagim intrinzičnim antiandrogenim učinkom.
Pri obeh spolih so še vedno zdravila prvega izbora tetraciklinski antibiotiki, ki pa jih predpišemo v nizkih odmerkih in daljše obdobje (4 do 6 mesecev). Druga linija so nekateri drugi antibiotiki (npr. azitromicin, roksitromicin). Tretja linija zdravljenja je uvedba sistemskih retinoidov (izotretinoin) ob rednem spremljanju pacienta in laboratorijskih parametrov, saj izotretinoin vpliva na delovanje jeter in presnovo maščob. Omenjena terapija je zaradi teratogenega učinka primerna predvsem za moške, pri ženskah v rodnem obdobju pa naj bi jo predpisovali le v posebnih primerih oziroma indikacijah, seveda ob predhodni izključitvi nosečnosti ter uvedbi zanesljive kontracepcije.

4. Dermatološki postopki

V zadnjih letih se je kot komplementarna oziroma podporna terapija pokazala kot učinkovita uporaba določenih tipov medicinskih laserjev ter nekaterih drugih svetlobnih virov, ki pa jih nikoli ne uporabljamo kot monoterapijo, temveč le v kombinaciji z drugim zdravljenjem.

Pri nekaterih pacientih je zelo uspešna tudi podporna terapija z uporabo dermatoloških visoko koncentriranih kislinskih pilingov (običajno 70 % glikolna kislina, 30 % salicilna kislina). Zaradi zavajajočih reklam in nepravilne uporabe ter neustreznih laserjev kot tudi pilingov, predvsem v kozmetičnih salonih, imajo mnogi pacienti slabe izkušnje in so nezaupljivi do tovrstnega zdravljenja.

Mesto in uporaba kozmetičnih izdelkov pri zdravljenju aken

Na tržišču je ogromno izdelkov v prosti prodaji, ki pacientom obljubljajo »odpravo« ali celo ozdravitev aken. Zavedati se treba, da samo s kozmetiko v večini primerov aken ne bomo uspešno odpravili. Mnogokrat pa so pacienti ob poplavi najrazličnejših izdelkov zmedeni.

Na prvo vprašanje je odgovor najtežji. Vedno svetujemo uporabo izdelkov preverjenih proizvajalcev medicinske kozmetike, ki se jo običajno lahko kupi le v lekarnah. Vedno svetujemo kozmetiko, ki jo poznamo, poznamo njeno sestavo in potencialno delovanje ter korist pri aknah.

Kdaj in kako uporabljati kozmetiko pri aknah?

Mesto kozmetike pri aknah je indicirano v treh primerih.

1. Pri blagih, začetnih in prehodnih oblikah aken (predvsem akne komedonika) je lahko redna in dovolj dolga uporaba določenih kozmetičnih preparatov učinkovita pri zmanjševanju pojavljanja aken. Pomembno je, da se uporablja redno in hkrati kombinira več pristopov (npr. zjutraj in zvečer čiščenje s čistilnimi pripravki ter nato nanos kozmetične kreme z znanimi učinkovinami in poznanim mehanizmom delovanja).

2. Kot podporna terapija ob dermatološkem zdravljenju. Najpogosteje za čiščenje kože pred nanosom zdravil ter predvsem kot negovalna kozmetika za lajšanje in zmanjševanje neželenih učinkov dermatoloških zdravil (npr. kseroza in dermatitisi pri uporabi retinoidov).

3. Kot vzdrževalna terapija po končanem dermatološkem zdravljenju. Strategija zdravljenja aken je, da se terapije ne prekinja, temveč se v začetku uvede intenzivnejše zdravljenje, ko se doseže zadovoljivo izboljšanje, se uporaba zdravil zmanjša. Pri mnogih pacientih dosežemo izboljšanje do te mere, da po določenem času ne potrebuje več dermatoloških zdravil oziroma jih lahko za kontrolo bolezni uporablja le enkrat ali dvakrat tedensko. Stanje pa lahko vzdržuje le s pravilno in redno uporabo izbranih kozmetičnih pripravkov. Nekateri kozmetični pripravki pa se lahko uporabljajo redno v vseh stadijih zdravljenja aken. Tu je mišljenja uporaba korekturne kozmetike (npr. pudri) ter zaščitna sredstva pred UV žarki v za akne primernih oblikah.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.