x
Vse kategorije

Aktivna folna kislina v nosečnosti!

nedelja, 26 marec 2017

Vitamini, minerali in mikrohranila imajo ključno vlogo pri zdravju nosečnice ter ustreznem razvoju in dolgoročnem zdravju ploda.

Pomembno je, da nosečnica pozna osnove zdrave prehrane in upošteva povečane potrebe po energiji, beljakovinah, vitaminih, mineralih in mikroelementih, ki jih ne more vedno pridobiti samo z zdravo prehrano. Hranilo, ki je zelo pomembno za zdravje nosečnice in zdrav razvoj ploda, je folna kislina. V času nosečnosti jo je pogosto treba nadomeščati, saj je v zadostni količini ne uspemo pridobiti s hrano.

Folat, folna kislina in aktivna folna kislina

Folat, poznan tudi kot vitamin B9, je esencialno mikrohranilo, ki kot kofaktor sodeluje v različnih procesih v organizmu. Ljudje tega mikrohranila ne moremo sintetizirati sami, zato smo za zagotavljanje potrebnih ravni v telesu odvisni od ustrezne prehrane. Na raven folatov v telesu lahko vplivajo naše prehranske navade, slabša absorpcija zaužitih folatov, povečane potrebe po folatih (npr. nosečnost) in razlike v metabolizmu, ki so posledica genetike. Folati imajo ključno vlogo pri zagotavljanju normalnega delovanja celic: glavni vir folatov v naravi so zelenolistna zelenjava, citrusi, jetra, fižol in ohrovt. Pogosto so naravni viri s folati bogate hrane za ljudi z nižjim socialno-ekonomskim statusom težje dostopni, zato so v nekaterih državah uvedli obvezno bogatitev hrane s sintetično pridobljenimi folati, tj. folno kislino.

Folna kislina v naravi ni prisotna, ima pa izboljšane lastnosti kot v naravi prisotni folati. Folna kislina je kemično bolj stabilna oblika, ki jo naše telo tudi lažje absorbira. Sintetično pridobljena oblika je po absorpciji podvržena številnim presnovnim reakcijam v telesu, v katerih nastane za telo uporabna oblika folatov - 5-metil tetrahidrofolat ali aktivna folna kislina,

Po zaužitju s hrano se v tankem črevesu prične pretvorba folatov, uspešnost pretvorbe pa je močno odvisna od aktivnosti encima 5,10-metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR), ki je podvržen polimorfizmu. Zmanjšana aktivnost encima MTHFR še dodatno poveča potrebe po vnosu folatov in poveča tveganje za nekatera bolezenska stanja. Polimorfizem, ki pomeni zmanjšano aktivnost MTHFR. se pojavi pri več kot 50 % populacije.

Z novimi raziskavami in razvojem znanosti so raziskovalci pridobili aktivno folno kislino, ki jo lahko uporabi celotna populacija. Najnovejša, četrta generacija folne kisline, Quatrefolic, je dostopna v Novalac prenatalnih kapsulah.

Novalac prenatalne kapsule edine na trgu vsebujejo inovativno, četrto generacijo aktivne folne kisline Quatrefolic, visokoabsorptivno železo HA-Fe in DHA v eni sami kapsuli. NovaLac prenatalne kapsuLe omogočajo brezskrbno nosečnost in zdrav razvoj dojenčka.

Zaključek

Skrb za zdrav razvoj dojenčka se začne že pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Ob spoznanjih, da vseh prehranskih elementov ne moremo v celoti pridobiti in izkoristiti iz hrane, je ključen pravilen izbor prehranskih dodatkov. Med dostopnimi viri folatov človeško telo v celoti lahko izkoristi le folate v aktivni obliki - -5-metil tetrahidrofolat.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.