ALERGIJA NA ZDRAVILA

sobota, 10 april 2010

Vsako tujo snov, ki pride v telo, obrambni sistem preveri in jo - če je potrebno - uniči s pomočjo specializiranih protiteles.

Če je -sovražnik- uspešno uničen, se te informacije shranjujejo. Pri ponovnem stiku s škodljivo snovjo se obrambni sistem nemudoma odzove: mobilizirajo se imunske celice, da uničijo napadalca. Telo je imuno.
Ta odličen obrambni sistem je pri alergijskih obolenjih moten: na ponavljajoče stike z določenimi snovmi - alergeni - se telo pretirano odzove z bolezenskimi simptomi.

Prizadetost: površine, ki so v stiku z okolico

Najpogosteje so prizadete površine, ki so v stiku z okolico - koža, dihalne poti, predel želodca in črevesja.
Tako imenovani inhalatorni alergeni kot cvetni prah in hišni prah pridejo v telo z vdihom. Najpogostejše alergijske reakcije se pokažejo v predelu vratu, nosu in oči. Kontaktni alergeni, kot so kovine ali kozmetika, povzroča alergijska kožna obolenja.
Alergeni v živilih ali strupi insektov se vrinejo v telo preko prebavnega trakta ali krvnih žil. Posledica so lahko želodčno-črevesne težave, včasih pa je lahko prizadeto celo telo.

Razlikujemo tri različne tipe reakcij, ki so odvisne od alergenov:

• pri takojšnji reakciji se pojavijo simptomi neposredno po stiku s snovjo, ki povzroča alergijo;

• pri reakcijah tipa II se pojavijo težave z zakasnitvijo od štirih do osmih ur in trajajo dlje;

• pri poznih reakcijah lahko mine do odziva 48 do 72 ur-to izredno oteži iskanje alergena.

Osnovno načelo zdravljenja alergij je izogibanje snovem. ki povzročajo alergije - če je le mogoče. Če to ni mogoče, lahko zdravnik predlaga desenzibilizacijo. Pri takem zdravljenju, ki ne da vedno željenih uspehov, se poskuša z zdravili zvišati toleranca telesa za alergogene snovi.
Zdravila, kot so kromoglicinska kislina ali antihistaminik; alergije na pelod ne ozdravijo, temveč samo ublažijo simptome, tako da oslabijo reakcijo telesa na alergene. Tudi kortikosteroidi, ki jih zdravnik predpiše pri hujši alergijski reakciji (na primer pri alergijskih oteklinah), samo začasno omilijo simptome.

Človek se lahko odzove z alergijo pravzaprav na vsako zdravilo: prizadeti lahko dobi kožne izpuščaje, vročino ali drisko ali tudi vse skupaj. Alergogeno delujoča zdravila je potrebno kar najhitreje opustiti, da se stanje izboljša.

Pri neprenašanju zdravil se najpogosteje pojavijo rdeči kožni izpuščaji (ekzantem), ki so lahko drobni madeži kot pri rdečkah ali zlivajoči se izpuščaji kot pri ošpicah. Včasih nastanejo tudi bele pustulice z rdečim vrhom.

Zdravila, ki največkrat povzročajo alergijske reakcije, so sredstva proti bolečinam, antibiotiki (penicilin, sulfonamidi) in imunoglobulin.

Mora otrok k zdravniku?

Pri vsakem sumu na alergijo zaradi zdravil morate k zdravniku.

Tako pomaga zdravnik

• Takoj ukine zdravilo, ki povzroča alergijo, in ga nadomesti z drugim, če to zahteva osnovna bolezen.

• Če je potrebno, predpiše zdravilo, ki omili alergijski reakcijo in blaži simptome

Tako vi pomagate otroku

• Zapišite si imena zdravil. Teh zdravil otrok ne sme nikoli več dobiti - naslednjič bo lahko alergijska reakcija bistveno močnejša.

• Kadar izpuščaji srbijo, pomagajo hladni ovoji in mazila za nanašanje, ki zmanjšujejo srbenje, ali kapljice, ki jih dobite v lekarni.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.