x
Vse kategorije

ALERGIJSKI NAHOD, SENENI NAHOD

sobota, 10 april 2010

Vsako tujo snov, ki pride v telo, obrambni sistem preveri in jo - če je potrebno - uniči s pomočjo specializiranih protiteles. Če je sovražnik uspešno uničen, se te informacije shranjujejo.

Pri ponovnem stiku s škodljivo snovjo se obrambni sistem nemudoma odzove: mobilizirajo se imun ske celice, da uničijo napadalca. Telo je imuno.
Ta odličen obrambni sistem je pri alergijskih obolenjih moten: na ponavljajoče stike z določenimi snovmi - alerge - se telo pretirano odzove z bolezenskimi simptomi.

Prizadetost: površine, ki so v stiku z okolico

Najpogosteje so prizadete površine, ki so v stiku z okolicokoža, dihalne poti, predel želodca in črevesja.
Tako imenovani inhalatorni alergeni kot cvetni prah in hišni prah pridejo v telo z vdihom. Najpogostejše alergijske reakcije se pokažejo v predelu vratu, nosu in oči. Kontaktni alergeni, kot so kovine ali kozmetika, povzroča alergijska kožna obolenja.
Alergeni v živilih ali strupi insektov se vrinejo v telo preko prebavnega trakta ali krvnih žil. Posledica so lahko želodčno-črevesne težave, včasih pa je lahko prizadeto celo telo.

Razlikujemo tri različne tipe reakcij, ki so odvisne od alergenov

• pri takojšnji reakciji se pojavijo simptomi neposredno po stiku s snovjo, ki povzroča alergijo;
• pri reakcijah tipa II se pojavijo težave z zakasnitvijo od štirih do osmih ur in trajajo dlje;
• pri poznih reakcijah lahko mine do odziva 48 do 72 ur kar izredno oteži iskanje alergena.

Osnovno načelo zdravljenja alergij je izogibanje snovem. ki povzročajo alergije - če je le mogoče. Če to ni mogoče. lahko zdravnik predlaga desenzibilizacijo. Pri takem zdravljenju, ki ne da vedno željenih uspehov, se poskuša z zdravili zvišati toleranca telesa za alergogene snovi.
Zdravila, kot so kromoglicinska kislina ali antihistaminik; alergije na pelod ne ozdravijo, temveč samo ublažijo simptome, tako da oslabijo reakcijo telesa na alergene. Tudi kortikosteroidi, ki jih zdravnik predpiše pri hujši alergijski reakciji (na primer pri alergijskih oteklinah), samo začasno omilijo simptome.

Alergijski nahod (Rhinitis alergica) je vodeni nahod s srbenjem, pečenjem, napadi kihanja, o katerem lahko prizadeli toži vse leto. Pogosto ga spremlja vodeno vnetje očesne veznice (alergijski konjunktivitis). Trajni nahod sčasoma poškoduje nosno sluznico, nosna školjka se zdebeli, zato je prizadeto dihanje skozi nos. Povzročitelji alergijskega nahoda so inhalacijski alergeni: hišni prah, pršice, tobačni dim kožne luske ali dlaka živali in spore plesni v stanovanju. Za alergijskim nahodom lahko zbolijo otroci in odrasli vseh starosti.

Kadar se alergijski nahod pojavi v določenem letnem času, govorimo osenenem na hodu (polinoza). Izzove ga cvetni pelod. Tudi pri senenem nahodu so prizadete oči, nos in žrelni prostor. Seneni nahod se velikokrat pojavi pn v predšolskem obdobju ali kasneje in se sčasoma pogosto preseli .. navznoter", v bronhije: takrat se razvije alergijska astma.

Mora otrok k zdravniku?

Zdravnika vprašajte za nasvet, če otrok smrka dlje kot tri tedne brez znamenj izboljšanja ali če vsako pomlad in poletje trpi zaradi nahoda, brez drugih znakov prehlada.

Tako pomaga zdravnik

• Zdravnik predpiše zdravila za inhalacijo: antihistaminike, ki zmanjšajo odzivnost organizma pri alergijskih reakcijah, ali kromoglicinsko kislino, ki ščiti sluznico pred preobčutljivostnimi reakcijami

Tako vi pomagate otroku

• Kadar veste, na kaj se otrok odzove z alergijo, se poskušajte izogibati teh alergenov.

• Pri alergiji na pelod: zadržujte otroka daleč od cvetočih travnikov in posebej od sveže
pokoše ne trave. Če imate vrt, pokosite travo enkrat tedensko, da trava ne zacveti.
• Ker pelod leti predvsem ponoči, lahko poskusite otroka zaščititi z vlažno brisačo kot zaveso.

• Če otrok še ne hodi v šolo, se odpravite na počitnice izven časa, ko leti pelod. Priporočljiva so območja, revna s pelodom, kot so morski otoki, obale Severnega morja in visoki hribi, preko 1500 m.
• Vašemu otroku, obolelemu za senenim nahodom, predpiše kromoglicinsko kislino za vso sezono posameznega peloda.
• S kožnimi testi ali preiskavami krvi ugotovi zdravnik, katere snovi povzročajo alergijo.
• Ko pri otroku dokaže alergijo na določeno snov, lahko zdravnik priporoča desenzibilizacijo, ki pa ni vedno uspešna. Pri alergijah na pelod se lahko izvede samo jeseni in pozimi. Pri desenzibilizaciji se z injekcijami vnašajo majhne količine alergenov, tako se poskuša telo narediti neobčutljivo na te snovi.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.