Ali je lahko pretirano ščetkanje težavno in povzroča afte v ustih?

Vprašanje:
Hčeri se pogosto pojavljajo v ustih afte, ugotovile sva, da je ponavadi izvor poškodba pri pretiranjem ščetkanju zob. Nato se afte dnevno množijo. Poskusile sva u Urgotom, v kombinaciji z immunal tabletami, razna mazila, ustne vodice... Potrebovala bi vaš nasvet za homeopatske kroglice, katere, koliko, kako dolgo. Najleša hvala in lep večer vam želim
Odgovor:
Pozdravljeni!

Afte nastanejo zaradi več dejavnikov; oslabel imunski sistem, stres, pri ženskah pred menstruacijo, poškodb zaradi ščetkanja,... Če se pojavljajo pogosto ne bi bilo slabo obiskati zdravnika, da preveri morebitne alergije oziroma izključi določene bolezni.
Manjše afte, ki se pojavljajo pri večini ljudi, izvenijo brez posebnega zdravljenja nekako v desetih dneh, seveda je pa na voljo precej "zadev", ki omilijo in tudi skrajšajo čas zdravljenja (npr. Cikaflogo, Tantum verde raztopina, propolis,...).

Če sumite, da je krivo ščetkanje potem zamenjajte zobno ščetko na tako, da ima zelo mehke ščetine in zobno pasto, ki ne vsebuje natrijevega lavril sulfata. Pri normalnem ščetkanju naj ne bi prihajalo do poškodb dlesni, na mestu bi bilo torej tudi to, da se obišče zobozdravnika, da svetuje pravilno ščetkanje zob.
 
Lukanc Maja, mag.farm.

Komentarji