x
Vse kategorije

Aminokisline - gorivo, ki poganja naše telo!

petek, 09 november 2018

Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin, ki imajo v telesu številne nepogrešljive funkcije: dajejo strukturno obliko tkivom in celicam, omogočajo prenos snovi, v obliki hormonov uravnavajo telesne procese, tvorijo zalogo energije, omogočajo krčenje mišic in s tem gibanje, encimi omogočajo učinkovito prebavo in presnovo, potrebni so za izgradnjo živčnih prenašalcev, v obliki imunskih celic imunoglobulinov nas ščitijo pred okužbami itd. Iz tega zornega kota tako kaj hitro spoznamo, da neravnovesje aminokislin lahko povzroči motnje naših bioloških procesov.

V telesu imamo 21 aminokislin, ki tvorijo beljakovine, in ključno je, da so v L-izomerni obliki. To je kemijska oblika aminokislin v naravi, zato je pomembno, da v primeru pomanjkanja dodajamo L-oblike aminokislin, na primer L-lizin, L-triptofan ...

Poleg L-izomerne oblike posameznih aminokislin je pomembno, da smo pozorni tudi na ravnovesje med esencialnimi (ki jih telo ne more tvoriti) in neesencialnimi aminokislinami (te telo lahko tvori samo s pretvorbo iz drugih aminokislin), saj brez tega presnova aminokislin ne poteka učinkovito. Pomanjkanje nekaterih mikrohranil (vitaminov, mineralov, antioksidantov)

lahko povzroči kronično pomanjkanje tako esencialnih kot neesencialnih aminokislin. Oa ne bi porušili tega občutljivega ravnovesja, je bolj smiselno dodajati uravnoteženo kombinacijo popolnoma vseh aminokislin.

Kdaj dodajati katere aminokisline?

L-Lizin - prispeva k sintezi protiteles, hormonov in encimov, preprečuje nastajanje aterosklerotičnih plakov.

L-Arginin - ima vlogo pri tvorbi mišične mase, krepitvi imunskega sistema in sproščanju žil.

L-Tirozin - spodbuja osrednje živčevje in je pomemben predhodnik živčnih prenašalcev norepinefrina in dopamina.

L-Kamitin - spodbuja presnovo maščob, vpliva na znižanje vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi.

L-Triptofan - je predhodnik nevrotransmitorjev serotonina in melatonina, pozitivno vpliva na nevropsihiatrične motnje.

L-Glutamin - obnavlja črevesne celice in sodeluje pri tvorbi mišic.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.