Kaj je zdravilo Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL

Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL je peroralna suspenzija.
5 ml peroralne suspenzije (1 mala žlica) vsebuje 250 mg paracetamola.
Zdravilo vsebuje tudi saharozo, raztopino sorbitola, glicerol, disperzibilno celulozo, polisorbat 80, aromo White Sugar, aromo pomaranče, metilparahidroksibenzoat, barvilo SunsetYellow FCF (E 110), prečiščeno vodo.

Kaj vsebuje pakiranje?

Stekleničko po 100 ml peroralne suspenzije in merilno žličko.

Kako deluje Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL?

Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL je peroralna suspenzija. Vsebuje paracetamol, ki je analgetik (sredstvo proti bolečinam) in antipiretik (sredstvo proti zvišani telesni temperaturi).

Peroralna suspenzija Calpol se uporablja za:

- zniževanje povišane telesne temperature
- lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v grlu, ušesih)
- lajšanje blagih do srednje močnih bolečin (glavobola, migrene, nevralgije, zobobola, bolečin pri izraščanju zob, bolečin po poškodbah in po operativnih posegih, revmatičnih bolečin, ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja)
- profilaksa lokalnih in sistemskih reakcij v času primarnega cepljenja Di-Te-Per (15 mg/kg ob cepljenju in ponovno čez 4 ure)

Kaj morate vedeti, preden uporabite Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL?

Ne uporabljate zdravila Calpol, če ste preobčutljivi na paracetamol ali katero od sestavin zdravila. Zdravilo vsebuje glicerol. V visokih odmerkih je škodljiv in lahko povzroči glavobol in gastrointestinalne motnje.
Pred uporabo Calpol se morate posvetovati z zdravnikom, če imate hudo ledvično obolenje, težjo okvaro jeter ali če jemljete druga zdravila.

Na kaj morate biti pozorni, če jemljete druga zdravila?

Pri hkratnem jemanju
- barbituratov, tricikličnih antidepresivov in alkohola zmanjša sposobnost presnavljanja večjih odmerkov paracetamola, kar podaljša plazemsko razpolovno dobo
- antikonvulzivov ali oralnih steroidnih kontracepcijskih sredstev skozi daljše časovno obdobje, pospeši presnovo paracetamola in njegovo izločanje iz telesa
- aikohola, se pri prekoračitvi predpisanega odmerka paracetamola poveča njegova hepatotoksičnost
- antikoagulantov (zdravila proti strjevanju krvi), se lahko poveča antikoagulantni učinek. Tveganje krvavitev je tako večje, vendar občasno paracetamol lahko vzamete, če potrebujete sredstvo za lajšanje bolečin.
če ste noseči ali dojite, se morate pred uporabo Calpol posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Calpol

Zdravilo vsebuje 2 g saharoze. Z vsakim odmerkom vzamete do 2 g saharoze, če jemljete zdravilo v skladu z navodilom za odmerjanje. Neprimerno pri prirojeni intoleranci fruktoze, pri glukoza-galaktoza malabsorpcijskem sindromu ali pomanjkanju saharozne-izomaltaze.
Zdravilo vsebuje 1,9 g sorbitola. Z vsakim odmerkom vzamete do 1,9 g sorbitola, če jemljete zdravilo v skladu z navodilom za odmerjanje. Neprimerno je za Ijudi, ki imajo prirojeno netoleranco fruktoze. Lahko povzroči gastrointestinalne motnje.
Zdravilo vsebuje tudi barvila, ki lahko povzročijo alergični tip reakcij, vključno z astmo. Alergične reakcije so pogostejše pri Ijudeh, ki so preobčutljivi na acetilsalicilno kislino.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni podatkov

Kako zdravilo odmeriti in uporabiti

Pred uporabo stekleničko dobro pretresite!
Odmerjanje je prilagojeno starosti otroka oziroma bolnika po shemi v navodilih!
Priporočene odmerke lahko ponovimo do 4 krat na dan, vendar mora biti razmak med posameznimi odmerki najmanj 4 ure. Maksimalni dnevni priporočeni odmerek za odrasle in otroke, starejše od 12 let, znaša 4 g paracetamola (16 odmernih žlic po 5 ml).
Brez posveta z zdravnikom lahko otroci prejemajo Calpol suspenzijo največ 3 dni. Zdravilo ni primerno za otroke mlajše od 2 let, razen če je tako svetoval zdravnik. Za otroke mlajše od 6 let priporočamo uporabo Calpol suspenzije.

Starostniki
Pri starostnikih sta hitrost in obseg absorpcije paracetamola normalna, vendar je njegov razpolovni čas v plazmi daljši, izločanje pa počasnejše kot pri mlajših odraslih bolnikih.
Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Ne prekoračite navedenega odmerka! če menite, da ste zaužili večji odmerek zdravila, kot je predpisano, nemudoma poiščite zdravniško pomoč, tudi če se ne počutite slabo, saj lahko prevelik odmerek paracetamola povzroči jetrno odpoved.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila, ima lahko tudi Calpol neželene učinke. Stranski učinki paracetamola so redki. Pojavijo se lahko alergične reakcije, običajno v obliki kožnih izpuščajev. Ni navzkrižnih reakcij z aspirinom in drugimi nesteroidnimi analgetiki/antipiretiki.
Izjemoma poročajo o škodljivem vplivu paracetamola na jetra in ledvica pri predpisani uporabi zdravila, več pa je tovrstnih poročil pri občutnejši prekoračitvi odmerka, oziroma pri predhodni težji jetrni ali ledvični prizadetosti.
če opazite katerikoli neželen učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Specifikacije izdelka
Specifikator
Vrednost
Tip izdelka
Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Lekadol 500 mg, 20 tablet

Primerno za hitro lajšanje bolečin.
3,59 €

Micropor lepilni trak - Širina: 2,5 cm

Samolepilni trak micropore. Izberite velikost...
1,75 €

Calpol 120 mg/5 mL peroralna suspenzija, 140 mL

Proti bolečinam in ob zvišani telesni temperaturi.

4,65 €

Nalgesin S, 30 filmsko obloženih tablet

1 filmsko obložena tableta vsebuje 275 mg naproksen natrija.
8,18 €