Lokacija

Naslov Moje lekarne d.o.o.:

  • Moja lekarna d.o.o.
    Grajski trg 41
    8360 Žužemberk

  • Koordinate: 45.83124577648724, 14.931054763193012

Ogled lokacije na zemljevidu


O kraju Žužemberk:

Žužemberk, ki je središče suhe krajne - premore okoli 1.200 prebivalcev. Gručasto naselje na obeh bregovih reke Krke, stoji na terasi na levem bregu. Reka Krka teče čez slikovite lehnjakove pragove in ter je daleč naokoli znana po svojem ribjem bogastvu. Prav ti pragovi predstavljajo posebno atrakcijo za raftarje, ki uživajo toliko kolikor več je število ovir je v vodi.

Prometna žila, ki povezuje Žužemberk z ostalimi dolenjskimi pokrajinami je cesta Novo mesto - Ivančna Gorica, od katere se tu odcepita cesti proti Dobrniču in proti južnemu delu Suhe krajine.

Nad obrežjem Krke se dviguje mogočen Žužemberški grad. Grad se ponaša z romanskim jedrom in novejšim obzidjem. Grad se prvič se omenja v letu 1295 (kljub temu nekateri menijo, da je stal že v 11 stoletju), kot posest goriških grofov. Po izumrtju goriških grofov leta 1374 je grad prišel po dedni pogodbi v roke Habsburžanov. Ti so ga leta 1469 dali v zakup grofom Turjaškim, ki so ostali njegovi oskrbniki do leta 1538, ko so ga dobili v svojo pravo last. Imeli so ga vse tja do leta 1945. V 16. stoletju so grofje Turjaški grad dali prezidati. Grad je tako pridobil tudi renesančne in baročne prvine, navzoče zlasti na obnovljenem obodnem zidovju.

Grad je bil leta 1945 poškodovan v požaru in še dandanes ni v celoti obnovljen. Veliko dela je zlasti z obnovo srednjeveškega jedra , kot tudi z ogromnim obodnim zidovjem in okroglimi stolpi.

Država naj bi v prihodnjih letih za obnovo gradu namenila tudi nekaj več sredstev, kot doselj.

Vhod v trdnjavo je z osrednjega žužemberškega trga, sredi katerega stoji litoželezni vodnnjak. Ulili so ga v šestdesetih letih preteklega stoletja v bližnjem kraju Dvor. Ponosno krasi glavni trg pred gradom, v spomin na dvorske mojstre livarje, ki jim nobeno delo ni bilo prezahtevno in pretežko.

Danes naselje dobiva čedalje bolj mestno podobo, kljub temu, da je obdelovanje zemlje (kmetijstvo) še vedno pomembna dejavnost številnih krajanov Žužemberka.

Žužemberk od 1. 1. 1999 zopet samostojna občina.

Omeniti velja tudi to, da v naselju deluje več gostilen oziroma hramov. Na obeh straneh Krke je tudi več turističnih kmetij, v katerih se je mogoče dobro najesti, postrežejo pa lahko tudi s prevoznimi sredstvi za spust po Krki ali za vožnjo z zapravljivčkom po okolici.


Vir slike: občina žužemberk

Vabljeni v občino Žužemberk!