Prospan peroralna tekočina v vrečkah, 21x5 mL

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

Proizvajalec: Engelhard arzneimittel

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

Nova oblika zdravila prospan - karakteristike

> količinska sestava: 1 ml peroralne tekočine vsebuje 7,0 mg suhega ekstrakta lista navadnega bršljana (5-7,5:1)
> nov okus s svežino mentola
> idealen za na pot
> peroralna tekočina v vrečicah (21 x 5 ml)
> primeren tudi za posebne skupine bolnikov (diabetiki, astmatiki)
> primeren za večerni odmerek

Učinkovitost in varnost peroralne tekočine Prospan EA 575 pri zdravljenju akutnega kašlja v primerjavi s placebom

Vrsta študije: Randomizirana, kontrolirana, dvojno slepa, multicentrična klinična raziskava

Število bolnikov: 181

Diagnoza: Akutni produktivni kašelj

Potek: Spremljanje učinkov terapije na potek kašlja s pomočjo mednarodne ocene BSS (bronchitis severity score)

Prva skupina bolnikov je prejemala: Peroralno tekočino, ki je vsebovala suhi izvleček iz bršljanovih listov (5-7,5:1), Srni v odmerku (ekstrakcijsko topilo: 30% etanol m/m), Prospan.

Druga skupina bolnikov je prejemala: Placebo peroralno tekočino.

Rezultati raziskave

Vsi ključni parametri so se v skupini s Prospanom statistično značilno bolje izboljševali, kot v skupini s placebom (pri vseh obiskih p < 0,001). Zaznavno izboljšanje je nastopilo že znotraj prvih 48 ur terapije.

Pacienti so zdravilo dobro prenašali in varnost je bila primerljiva s placebom.

Ugotovljeni so bili štirje neželeni učinki (1 v skupini Prospan, 3 v skupini placebo). Pri nobenem od teh se ni pokazala povezanost z uporabo Prospana ali placeba.

Bistvene informacije iz povzetka glavnih značilnosti zdravila

Sestava Prospan peroralne tekočine

Zdravilna učinkovina je suhi ekstrakt lista navadnega bršljana. 1 ml peroralne tekočine vsebuje 7 mg, 1 ml sirupa 7 mg, 1 šumeča tableta 65 mg, 1 pastila pa 26 mg zdravilne učinkovine. Terapevtske indikacije: Zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju.

Odmerjanje in način uporabe Prospan peroralne tekočine

Odrasli in mladostniki nad 12 let: 3x dnevno 1 vrečico peroralne tekočine, 3x dnevno 5 ml sirupa ali 1 šumečo tableto zjutraj in pol šumeče tablete zvečer ali 4x dnevno po 1 pastilo.

Otroci od 6 do 12 let: 2x dnevno 1 vrečico peroralne tekočine, 2x dnevno 5 ml sirupa ali pol šumeče tablete zjutraj in pol šumeče tablete zvečer ali 2x dnevno po 1 pastilo.

Otroci od 2 do 5 let: 2x dnevno 2,5 ml sirupa.

Trajanje jemanja: če se znaki bolezni ne izboljšajo v 7 dneh, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Kontraindikacije: preobčutljivost za zdravilno učinkovino ali katero koli pomožno snov ali rastline iz družine bršljanovk.

Uporaba zdravila je pri otrocih, mlajših od 2 let, kontraindicirana zaradi možnosti poslabšanja respiratornih simptomov, ugotovljenih pri uporabi mukolitikov/sekretolitikov.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi

če se pojavi oteženo dihanje, vročina ali gnojni sputum, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Sočasna uporaba zdravila Prospan in antitusikov, kot sta kodein in dekstrometorfan, ni priporočljiva brez posveta z zdravnikom. Bolniki z gastritisom in želodčno razjedo morajo biti pri uporabi zdravila Prospan previdni. Bolniki z redko dedno intoleranco za fruktozo ne smejo jemati tega zdravila.

Sirup in peroralna tekočina: Zdravilo vsebuje naraven rastlinski ekstrakt, zato lahko postane motno in nekoliko drugačnega okusa, vendar to ne vpliva na njegovo učinkovitost. Pri otrocih, starih od 2 do 4 leta, ki imajo dolgotrajen ali ponavljajoč kašelj, je pred uporabo zdravila potreben posvet z zdravnikom.

Šumeče tablete, pastile in peroralna tekočina: Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

šumeče tablete: Zdravilo vsebuje 6,58 mmol (ali 151,33 mg) natrija v eni šumeči tableti.

To morajo upoštevati bolniki, ki so na dieti z nadzorovanim vnosom natrija. Zdravilo vsebuje 0,2 mg makrogolglicerol hidroksistearata v eni šumeči tableti. Ta snov lahko povzroči želodčne težave in drisko. Aroma v šumečih tabletah vsebuje laktozo (29,7 mg v eni šumeči tableti). Bolniki z redko dedno intoleranco za galaktozo, laponsko obliko zmanjšane aktivnosti laktaze ali malabsorocijo glukoze/galaktoze ne smejo jemati tega zdravila. Pastile, sirup in peroralna tekočina: zdravilo vsebuje majhne količine etanola, in sicer manj kot 100 mg na odmerek.

Način izdaje zdravila: Brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Imetnik dovoljenja za promet: Farmedica d.o.o., Leskoškova cesta 12, 1000 Ljubljana. Telefon: 01/524-02-16, t-pošta. nasveti@farmedica.si. Datum priprave informacije: junij 2018.

Reference: 1. A.Schaefer et al, A randomized, controlled, double-blind, mu Iti-center trial to evaluate the efficacy and safety of a liquid containing ivy leaves dry extract (EA 575"') vs. placebo in the treatment of adults with acute cough, Pharmazie 71: 504-509 {2016).


Oglejte si mnenja
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Plivit C 500 mg, 20 tablet

Ob hrani z malo vsebnostjo vitamina C, lahko le-tega nadomestite z eno samo tabletko Plivita C, ki vsebuje 500 mg vitamina C. Z dodatkom Plivit C tako poskrbite, da bo vaš organizem napolnjen z vitaminom C ter v popolni kondiciji.
4,61 €

Prospan, 20 šumečih tablet

Pri vseh boleznih dihalnih poti.
10,15 €

Lekadol 500 mg, 20 tablet

Primerno za hitro lajšanje bolečin.
3,42 €

Panadol extra, 12 tablet

Izboljša počutje med prehladom, gripo in vnetjem grla ter znižuje povišano telesno temperaturo.
5,65 €
Podobni izdelki

Prospan pastile, 20 pastil

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.
6,25 €

Prospan sirup, 100 mL

Mehča gost izloček v pljučih in zmanjšuje krč sapnic.
6,77 €

Prospan sirup, 200 mL

Mehča gost izloček v pljučih in zmanjšuje krč sapnic.
10,28 €

Prospan, 10 šumečih tablet

Pri vseh boleznih dihalnih poti.
6,31 €

Prospan, 20 šumečih tablet

Pri vseh boleznih dihalnih poti.
10,15 €