x
Vse kategorije

ANEMIJA, SRCE IN KRVNI OBTOK

torek, 06 april 2010

Anemija je pomanjkanje rdečih krvnih telesc (eritrocitov) in/ali rdečega krvnega barvila (hemoglobina). Hemoglobin prenaša življenjsko pomemben kisik in daje rdečim krvnim telescem barvo. Anemija lahko nastane pri otrocih zaradi izgube krvi pri poškodbah ali zaradi podedovane motnje v strjevanju krvi (hemofilija). Drugi vzroki so lahko: nezadostna tvorba rdečih krvnih telesc v kostnem mozgu ali prekratka življenjska doba eritrocitov pri tako imenovani hemolitični anemiji, ki je ločimo veliko oblik. Najpogostejša anemija v otroški dobi je anemija zaradi pomanjkanja železa, zaradi česar je motena tvorba hemoglobina.Za anemijo je značilna bleda otroška koža, posebej pod nohti, na ustnicah in na veznici očesa. Ob utrujenosti, slabi koncentraciji, zaspanosti in izgubi apetita morate obiskati zdravnika. Anemijo lahko odkrije samo krvna slika!

Pomembno

veliko otrok, ki so videti bledi in utrujeni, ni slabokrvnih. Imajo samo prirojeno debelo povrhnjico, skozi katero se ne vidijo krvne žile.

Mora otrok k zdravniku?

Pri sumu na anemijo morate z otrokom vedno k zdravniku. Anemija je lahko samo simptom za kako drugo obolenje.

Tako vi pomagate otroku

• Dajajte otroku živila, bogata z železom. Posebej primerni so meso, rumenjak in beljak. Veliko železa vsebujejo tudi temno zelena listnata zelenjava in orehi.
• Vitamin C poskrbi za vsrkavanje železa v črevesju, zato dajajte otroku vsak dan sadje in sveže stisnjen pomarančni sok.

Tako pomaga zdravnik

• Na podlagi krvne slike lahko zdravnik ugotovi, ali je vaš otrok anemičen. Morda bo potrebna tudi natančna preiskava v bolnišnici.
• V primeru anemije zaradi pomanjkanja železa predpiše zdravnik dajanje železa v obliki kapljic, soka ali tablet.
• Pri prezgodaj rojenih in polnodojenih otrocih lahko skrbno dajanje kapljic železa prepreči anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.