Arganovo nepraženo olje, 250 mL

Olje za nego obraza in telesa. Olje za nego obraza in telesa.
550736 6581

Ocene in mnenja

Opis

Nasveti za uporabo arganovega olja v prehrani

V prehrani je dodatek k jedem potem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapelj Arganovega olja. Kombinacija Arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate.

Nasveti za uporabo arganovega olja za nego obraza in telesa

- Za vse vrste kož priporočamo zvečer nežno masažo obraza s krožnimi gibi, če pa je koža suha, tudi zjutraj.
- Za suhe, lomljive lase brez leska, priporočamo nanos olja na celotno lasišče. Pustite ga 30 minut, lahko pa celo noč, nato ga umijete z blagim šamponom. Lasje postanejo sijoči in čvrsti.
- Za lomljive nohte priporočamo nego enkrat tedensko. Za 15 minut potopite prste v mešanico Arganovega olja in limoninega soka, ki naj bosta v enakem   sorazmerju.
- Razpokane ustnice namažete z arganovim oljem in jih nežno masirate (eno z drugo).
- Po kopanju ali tuširanju priporočamo oljenje telesa z nežno masažo. Kožo tako nahranite, ji dodate vlago, postane bolj čvrsta, elastična in žametna.
- Za piling (odstranitev poroženelih celic s kože) priporočamo uporabo arganovega olja enakomerno pomešanega s soljo iz Mrtvega morja.

Arganovo drevo (Argania spinosa) je eno redkih dreves še živečih iz terciarne dobe, ki raste samo v jugozahodnem delu Maroka. To sveto, divje drevo, visoko sedem do deset metrov, je zaradi svojih dobrih lastnosti pravi maroški čudež. Ne boji se suše in visokih temperatur do 50 0C. Njegova življenjska doba je od 150-200 let. Le odmre, po sedmih letih lahko ponovno oživi. Zaradi svojega sistema močnih korenin učinkovito preprečuje erozije, vzdržuje rodovitnost tal in upočasnjuje širitev puščave. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva Arganovo olje - »pravo tekoče zlato« s tisoč in enim regenerativnim učinkom.

Že Feničani so trgovali z maroškim arqanovlrn oljem. Leta 1998 je UNE5CO proglasil arganovo drevo kot svetovno dediščino človeštva. V domači berberski tradicionalni lekarni je to najbolj plemenito in bogato olje tudi v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje tretiranje. Že dojenčke mažejo s tem oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Oljenje telesa je tudi starodavna ayurvedska indijska terapija, ker daje telesu energijo in dobro počutje. Masaža z arganovim oljem mora biti blaga. To olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in pomaga pri raznih kožnih težav. Visoka vsebnost vitamina E (dvakrat več kot v oljčnem olju) deluje kot močan antioksidant. E vitamin je pomemben tudi za razvoj. Arganovo olje vsebuje več kot 80 % mono in polinenasičenih maščobnih kislin, nevtralizirajo proste radikale in ščitijo vezivna tkiva, spodbujajo in aktivirajo kisik v celicah. Raziskave so pokazale, da 16 g (2 veliki žlici) arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo esencialne linolenske kisline.

Za en liter olja je potrebno približno šestnajst ur ročnega dela in okrog 40 kg sadežev. Ker so oreščki zelo trdi, jih berberske žene še vedno trejo ročno s kamni. Oreščki imajo po tri jedrca in iz svežih jedrc se hladno stiska to hranljivo olje, ki ga izjemno priporočamo

Nasveti za uporabo Arganovega olja v prehrani

V domači kuhinji ali v gastronomski restavraciji je arganovo olje zelo bogat dodatek okusa in vitaminov. Olje je dodatek k jedem potem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapelj arganovega olja. Kombinacija arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate. V kulinariki uporabljamo tako arganovo olje iz nepraženih, kot iz praženih jederc (te imajo okus med lešnikom in sezamom).

Specifikacija arganovega olja
Nasičene maščobne kisline
• Palmitinska kislina     14 %
• Stearinska kislina     5 %

Polinenasičene maščobne kisline
• Linolna kislina 37%
• Alfalinolenska kislina <0,6%

Mononenasičene maščobne kisline
• Oleinska kislina     43,5%

Steroli   
• Schottenol     48%
• Spinasterol     42%
• Delta 7 Avenosterol     5%
• Sigmastra-8,22-dien     5%

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Družine z najstniki - Ko vzgoja odpove

Mama mi je povedala, da z možem nikoli nista razmišljala o tem, da bi moral njun edinec sodelovati tudi pri gospodinjskih opravilih. Dokler se je v šoli dobro učil in se udeleževal popoldanskih aktivnosti, sva bila preprosto zadovoljna, in sva z veseljem sama poskrbela za vse drugo.
Družine z najstniki; Založba Didakta - www.didakta.si

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja

Oznake
Izberite željeno oznako za pregled izdelkov