x
Vse kategorije

Aromaterapevtiki - večni navdih narave!

sreda, 13 december 2017

Aromaterapija je oblika zdravilstva, pri kateri se uporabljajo aromatične sestavine rastlin in eterična olja, pridobljena iz njih.

Aromaterapija je oblika zdravilstva, pri kateri se uporabljajo aromatične sestavine rastlin in eterična ot]a, pridobljena iz njih.

Delimo jo na medicinsko, holistično, ezoterično in popularno aromaterapijo. Najpogostejši je holistični pristop, ki ne zdravi samo simptomov bolezni, ampak tudi splošno stanje - dušo in telo. Pri aromaterapiji velja, da pride do bolezni zaradi porušenega energijskega ravnovesja v organizmu. Eterična olja pa pomagajo organizmu k samoozdravitvi.

Pri aromaterapiji se uporabljajo eterična olja. Slednja lahko izdelujejo iz različnih delov rastlin, največkrat iz celih rastlin, plodov ali listov, redkeje pa iz cvetnih lističev zaradi stroškov in zahtevnosti postopka. Eterična olja se pridobivajo s postopki parne destilacije, stiskanjem, ekstrakcijo z ogljikovirn dioksidom, ekstrakcijo z organskimi topili in ekstrakcijo s florasolom. Postopki izdelave eteričnih olj so se razvijali skozi stoletja. Prvi so jih začeli uporabljati že stari Egipčani, stari Grki pa so širili znanje o eteričnih oljlh in uvedli njihovo uporabo v medicinske namene. Zanimanje za odkrivanje zdravilnih rastlin in njihovih izvlečkov se je med znanstveniki začelo v 20. stoletju. Med prvimi znanstveniki, ki so izvajali eksperimente z eteričnimi olji, je bil francoski kemik Rene Gattefosse. K raziskavi eteričnih olj ga je spodbudil dogodek v laboratoriju. Ko si je po nesreči opekel celotno dlan, je roko pomočil v sivkino eterično olje in spoznal zdravilne učinke sivke. Tudi med drugo svetovno vojno so ranjencem zdravili opekline in rane z eteričnimi olji.

Kemijsko gledano so eterična olja alkoholi, ketoni, estri, aldehidi in terpeni. Njihovo delovanje je lahko antiseptično, protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, analgetično, antidepresivno, ali pa delujejo kot ekspektoransi. Vedno se uporabljajo v razredčeni obliki, saj so močno koncentrirana. Navadno se redčijo z rastlinskim maščobnim oljem. Najpogosteje so namenjena vdihavanju, lahko pa se uporabljajo tudi pri masaži ali v kopelih.

Aromaterapija se vedno bolj uporablja kot preventiva in dopolnilno zdravljenje. Z njo se lahko doseže veliko pozitivnih učinkov, seveda ob pravilni uporabi. Slovenski farmacevti med aromaterapevtiki najpogosteje priporočajo eterična olja Favn, ki v svoji liniji Eteris združuje kar 52 eteričnih olj. Njihovo čistost in vrhunsko kakovost dosegajo z natančnim preverjanjem botaničnega in geografskega porekla, najsodobnejšimi analizami in doslednim upoštevanjem aromaterapevtskih standardov. Na drugo mesto je bilo uvrščeno eterično olje Po-Ho, ki vsebuje mešanico olj poprove mete, evkaliptusa, navadnega brina, kumine in komarčka.

Uporablja se za vtiranje in masažo, saj poveča prekrvljenost kože ter blagodejno sprošča telo po fizičnih naporih in športnih dejavnostih. Lahko se uporabi tudi v obliki inhalacije ali parne kopeli za obraz. Na tretje mesto se je uvrstil specializiran proizvajalec eteričnih olj Bergland s širokim naborom izdelkov.

Eteris - večni navdih narave

Že tisočletja nas narava navdihuje z bogastvom eteričnih olj. Njene naravne esence s svojimi dragocenimi sestavinami in opojnimi vonji blagodejno delujejo na naše počutje in razpoloženje. Zagotovilo za učinkovito in varno aromaterapijo so lahko 1e 100-odstotna naravna eterična olja, ki so najvišje kakovosti in imajo preverjeno poreko ter znano sestavo. Eterična olja Eteris ustrezajo vsem zahtevam za aromaterapijo in uporabo v kozmetiki

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.