x
Vse kategorije

Avene - termalna voda!

sobota, 26 marec 2016

Od empiričnega znanja do s kliničnimi dokazi podprte medicine.

Že 300 let je znano, da Avene terrnalna izvirska voda učinkovito zdravi kožne bolezni in še posebej blagodejno vpliva na bolnike obolele za atopijskim dermatitisom. Prav zaradi tega je podjetje Pierre Fabre Laboratories, hkrati z ustanovitvijo sodobnega centra za hidroterapijo namenjenega dermatologiji, pričelo obsežen program, ki raziskuje klinično učinkovitost in farmakološke lastnosti Avene termalne izvirske vode.

V zadnjih 30-letih je bilo izvedenih več kot 150 študij, katerih izsledki so bili objavljeni v več kot 25-tih znanstvenih publikacijah. Kot je leta 2011 poročal Merial - Kieny et al. je več in vitro študij potrdilo protivnetne lastnosti Avene termalne izvirske vode. Te farmakološke raziskave so zagotovile pomembne informacije o učinkovitosti Avene termalne izvirske vode pri zdravljenju vnetnih dermatoz. Učinkovitost je potrdilo več kliničnih in farmakokliničnih študij izvedenih med bolniki obolelimi za atopijskim dermatitisorn, prisotnimi na 3-tedenskem hidroterapevtskem zdravljenju v Avene centru za hidro terapijo: ob koncu hidroterapije se je izraženost atopijskega derrnatitisa pomembno zmanjšala. Izboljšanje kliničnih znakov so spremljale pomembno zmanjšana prisotnost S. aureus na koži, znižana raven specifičnih vnetnih markerjev in S. aureus enterotoksina D. Dodatno se je udeležencem zdravljenja močno izboljšala kakovost življenja, blagodejni klinični učinki zdravljenja pa so bili vidni do 3 mesece po končanem zdravljenju. Prav tako je bilo pri bolnikih, ki so se zdravljenja udeležili tudi drugo zaporedno leto, že prvi dan hidroterapijc opaziti pomembno izboljšanje atopijskega derrnatitisa v primerjavi z rezultati iz predhodnega leta. Danes so na voljo novi podatki o farmakološki učinkovitosti Avene termalne izvirske vode.

Kot vse termalne izvirske vode, ima tudi Avene terrnalna izvirska voda svojo edinstveno mineralno sestavo, ki prispeva k njeni učinkovitosti.

Toda sedaj vemo, da minerali niso njena edina prednost in zdi se, da se prav tu skrivajo razlogi za učinkovito zdravljenje atopijskega derrnatitisa.

Leta 2001 so v vzorcu vode, odvzetem iz enega od globokih in neoporečno čistih vodonosnikov Avene izvirov termalne vode, v sodelovanju z oddelkom za morsko biologijo Francoskega nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje (CNRS - The French National Center of Scientific Research) v kraju Banyuls potrdili prisotnost novega mikroorganizma. V čast francoskega mineraloga, Deodata Gratet de Dolomieu, ki je prvi opisal ta mineral sedimentnega izvora odkrit v vodonosniku, so ga poimenovali Aquaphilus dolomiae.

V raziskavah, izvedenih v povezavi z A. dolomiae je bilo izoliranih več farmakološko aktivnih frakcij, ki izvirajo iz celičnih delov in rezultatov metabolnih procesov A. dolomiae. Še posebej pri eni od izoliranih frakcij je bila potrjena pomembna imunomodulacijska aktivnost, zaradi česar so jo poimenovali I-MODULIA.

I-MODULIA in patofiziologija atopijskega dermatitisa

Izolirano in opredeljeno frakcijo so testirali v odnosu z več farmakološkimi aktivnostmi značilnimi za atopijski dermatitis. 

V enem in vitro modelu je I-MODULIA, v odvisnosti od odmerka, v keratinocitih, ki kažejo znake atopijskega dermatitisa, zmanjšala prekomerno izraženost več vnetnih mediatorjev.

V drugem sklopu eksperimentov je I-MODULJA učinkovito zavrla produkcijo citokinov v CD4+ limfocitih, če so bili predhodno stimulirani s S. aureus enterotoksinom B.  

Z ozirom na poznavanje farmakoloških lastnosti Avene termalne izvirske vode, zaviralno delovanj I-MODULIE na produkcijo citokinov s strani različnih tipov celic ni bilo nobeno presenečenje. Bolj presenetljivo je bilo, da je I-MODULIA pokazala neizpodbitne imunomodulacijske lastnosti v humanih celičnih modelih: I-MODULIA je aktivirala več tipov TLR. V humanih keratinocitih je sprožila izražanje karelicidina LL-37 in beta- defensina 2 (hBD2), ki veljata za najbolj pomembna antimikrobna peptida (AMP) v patogenezi atopijskega dermatitisa.

Zdi pa se, da lastnosti I-MODULIAE niso omejene Je na protivnctno in imuI1omodulacijsko delovanje.

ln vitro testi so pokazali, da I-MODULIA zmanjša delovanje PAR-2 receptorjev (the Stratum-Corneum -Tryptic-Enzyme-activated ProteaseActivated-Receptor-2), ki sprožajo pruritus, enega najtežavnejših simptomov atopijskega dermatitisa. Tako lahko domnevamo, da I-MODUUA deluje tudi na znane nevrogene vnetne mehanizme, ki povzročajo okvare v delovanju pregradne funkcije kože.

Prihodnost I-MODULIAE pri zdravljenju atopijskega dermatitisa

I-MODULIAO danes pridobivajo industrijsko, v okolju, ki dosega najvišje zahtevane standarde za izdelovanje zdravil, kot je na primer izdelovanj terapevtskih monoklonskih protiteles. Z rednimi testi potrjujejo konsistentno kakovost te sestavine izdelane z biotehnološkimi postopki.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev, lahko I-MODULIAO označimo kot modulator imunskega odziva kože preko mehanizma obnavljanja koži prirojene imunosti, preko aktivacije delovanja receptorjev TLR in produkcije antimikrobnih peptidov s strani keratinocitov. In vitro testi so pokazali, da ima I-MODULIA potencial za zdravljenje atopijskega dermatitisa »od znotraj« - termin, ki ga je uvedel Elias et al. 2008 in označuje »outside-inside-outside« mehanizme odgovorne za nastanek atopijskega dermatitisa.

XeraCalm, A. D.: Nova, dokazano učinkovita kolekcija emolientnih izdelkov na osnovi I-MODULIAE

Ozadje razvoja

Cilj Avene Laboratories je bil razviti emolienten izdelek na osnovi aktivne učinkovine I-MODULIA, predvsem namenjen negi kože, prizadete z atopijskim dermatitisom. Da bi zadostili najvišjim varnostnim zahtevam in zahtevam za kakovost, je bila kolekcija imenovana XeraCalm A. D. razvita v skladu z zelo strogimi specifikacijami za toleranco in kakovost, podobne tistim, ki veljajo za farmacevtski razvoj.

Najpomembnejša lastnost emolienta, glede na indikacije atopijskega dermatitisa je toleranca. Zaradi tega je oblikovanje emolienta na osnovi I-MODULIAIE potekalo v skladu z zelo specifičnimi smernicami, ki močno zmanjšujejo tveganje za intoleranco in alergijske reakcije:  

uporaba omejenega števila dobro znanih sestavin in brez uporabe konzervansov. V ta namen je bil uporabljen koncept imenovan »Sterile Cosmetics«, ki ga je razvilo podjetje Avene Dermatological Laboratories. Temelj koncepta sta proizvodnja in polnjenje oblikovana tako, da zagotavljata sterilen izdelek.

Toleranca za XeraCalm A.D. izdelke

Ker so izdelki na osnovi I-MODULIAE namenjeni negi prizadete kože celega telesa, so bile študije v skladu s kliničnim programom izvedene najprej na zdravi koži in nato še na eksperimentalno poškodovani koži, pod pogoji, ki sprožajo intolerančne reakcije. Izdelki so bili testirani na koži telesa in obraza, s posebnim poudarkom na predel okoli oči.  

V študijah so z repeated open application test (ROAT) kožnimi testi in s human repeat insult patch tesli (HRIPT) ocenjevali stopnjo iritacije kože in senzibilizacijo na polovici obraza in na modelu prizadete kože (stripped skin). Toleranco izdelkov so preverjali pod dermatološkim in oftalmološkim nadzorom. Potem, ko so podatki za toleranco pri uporabi v normalnih pogojih na zdravi koži in na eksperimentalnem modelu prizadete kože pokazali dobre rezultate, so bila preskušanja izvedena tudi na koži bolnikov z atopijskimi stanji.

V kliničnem programu za razvoj XeraCalm A.D. izdelkov je sodelovalo skupaj 1.288 udeležencev (od tega 650 bolnikov z atopijskimi stanji).  

Študije so pokazale, da emolientne izdelke na osnovi I-MODULIAE odlikuje zelo dobra lokalna toleranca za izdelke na normalni koži, eksperimentalno spremenjeni koži in pri zmernem atopijskem dermatitisu pri odraslih, otrocih in dojenčkih.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.