x
Vse kategorije

Benigno povečane prostate - simptomi spodnjih sečil in fitoterapija!

torek, 27 april 2021

Simptomi spodnjih sečil (SSS) zaradi benigno povečane prostate (BPP) so posledica različnih vzrokov in dejavnikov. Kažejo se kot težave pri mikciji, ki znatno vplivajo na kvaliteto življenja posameznika. Podatki kažejo, da približno 50 % moških s histološko benigno povečano prostato razvije SSS. Uveljavljenih je več pristopov zdravljenja. Pri blagih do zmernih težavah lahko SSS primerno zdravimo tudi z zdravili rastlinskega izvora.

EPIDEMIOLOGIJA SSS

SSS so pogosta težava obeh spolov. Pri moških je pomemben vzrok v spremembah velikosti prostate, ki lahko ali ne povzroča simptome. Prevalenca SSS zaradi BPP je odvisna od starosti in sega od 8 % v starosti med 30. in 40. letom, do 90 % pri 90. letu.

VZROKI ZA POJAV SIMPTOMOV

BPP je počasi napredujoča bolezen, katere vzroki nastanka niso docela pojasnjeni. Kot omenjeno, je prevalenca povezana s starostjo, med dejavniki za nastanek pa največkrat štejemo sistemske in lokalne hormonske spremembe, vnetja in z njimi povezane izrazitejše simptome tudi pri manj povečani prostati. Raziskave kažejo, da gre za imunsko vnetno bolezen s pomembnim vplivom na BPP.

ZNAČILNI SSS ZARADI BPP

V osnovi se kažejo kot:
a)  težave pri zbiranju oz. zadrževanju seča  (iritativni simptomi), med katere štejemo dizurijo, urgentno in pogo- stejšo mikcijo, tudi ponoči (nokturija), občutek nepopolno izpraznjenega mehurja in b) težave pri odvajanju seča (obstruktivni simptomi), s težjim pričetkom uriniranja, slabim, prekinjajočim curkom in kapljanjem po opravljenem uriniranju.

SSS  so posledica  statične  (adenom - povečana prostata) in dinamične (višji tonus gladkih mišic prostate)  komponente odtočne motnje  izpod mehurja. Dinamično komponento odtočne motnje vzdržuje  stimulacija adrenergičnih receptorjev alta-1  preko simpatičnega živčnega sistema, nastanek statične komponente pa je pogojen primarno s  pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron.

Simptomi se sčasoma, predvsem če niso ustrezno terapevtsko obravnavani, povečujejo. Spremljamo jih z mednarodnim urološkim vprašalnikom IPSS (ong/. International Prostate Symptom Score), katerih seštevek določa zaznavno intenzivnost uroloških težav.

JE FITOTERAPIJA UČINKOVITA?

Klinične raziskave in izkušnje uporabe kažejo, da je fitoterapija pri zdravljenju SSS zaradi BPP učinkovita. Največ raziskav, tudi dve slovenski, je bilo narejenih z zdravili iz plodu žagasto-listne palme (Serenooe repentis fructus, saw palmetto fruit).

Rezultate obeh slovenskih študij z zdravilom Prostasan smo podrobno že predstavili, zato tu le ključne ugotovitve:

 • pomembno zniža intenzivnost SSS zaradi BPP (IPSS iz 14,46 na 11,08)
 • rezultati so se po 12 mesecih terapije v primerjavi s prvimi 6 meseci še izboljšali
 • ni bilo vpliva na PSA*
 • pomembno se je izboljšala kvaliteta življenja po uroloških kriterijih (iz 2,72 na 2,25)
 • rezultati ne kažejo, da bi terapija motila spolno funkcijo, kar je za mnoge moške zelo pomembno

POSEBNA LASTNOST UČINKOVIN PLODU ŽAGASTOLISTNE PALME

Poleg antiandrogenih učinkov naj bi imel pomembno mestu tudi protivneten in antiedematozni učinek standar diziranega zdravila iz plodu palmeta

MOŠKI IN PROSTATA

 • Moški o težavah s prostato še vedno neradi govorijo.
  Ko ima moški izražene težave s prostato, je prav, da si pomaga, saj pravočasno diagnosticirana obolenja pomenijo uspešnejše zdravljenje. Prednost pred prehranskimi dopolnili imajo zdravila. Ker so oboja lahko rastlinskega izvora in jih uporabnik sam ne zna ločiti, je to dobra priložnost za farmacevtski nasvet. Priporočljiva je uporaba zdravil, saj imajo uradno nadzorovano varnost in potrjeno učinkovitost. Edino zdravilo z ekstraktom plodu palmeta, ki ima v Sloveniji dovoljenje za promet, je Prostasan mehke kapsule.
 • Z zdravili, ki vsebujejo izvleček plodov palmeta, se lahko težavam pri povečani prostati postavimo po robu že v začetni fazi - naravno, brez neprijetnih kirurških posegov ali kemijskih zdravil.
 • Poleg fitoterapije se priporoča, da se čimprej obišče zdravnika, saj je to izredno pomembno zaradi spremljanja sprememb in potrditve, ali gre za nenevarno povečanje prostate. Zdravnik bo postavil pravilno diagnozo in izključil morebitne resnejše bolezni.
 • Redno, daljše jemanje 1 kapsule Prostasan dnevno zmanjšuje pogostnost opravljanja male potrebe, kar vpliva na nemoten nočni spanec, olajša opravljanje male potrebe in odpravlja občutek neizpraznjenega mehurja.
 • Uporaba registriranega fitofarmaka iz palmeta ne bo prikrila simptomov in ne vpliva na PSA*. S fitoterapijo zato ni potrebno čakati, saj bo moškemu olajšala težave z uriniranjem, popolnoma odpraviti pa jih ne more.
 • Fitoterapija ima najboljše učinke pri blagih do zmernih težavah z uriniranjem zaradi povečane prostate oz. pri simptomih spodnjih sečil zaradi prostate. Moški z zelo izrazitimi težavami (IPSS nad 25) so za tako terapijo manj primerni. Lahko pa jo uporabljajo sočasno ob redni terapiji z zdravili na recept.

Prostasan 320 mg mehke kapsule, 30x in 90x

gosti ekstrakt plodu palmeta - Sabalis serrulatae fructus extractum spissum

Prostasan je zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje urogenitalnih motenj, pogostega uriniranja (tudi ponoči), ki so povezane z benigno hiperplazijo prostate (BHP), ki je ustrezno zdravniško diagnosticirana.

Odmerjanje:  Starejši od 18 let: enkrat dnevno po 1 kapsulo. Bolniki naj pred kirurškimi posegi ne jemljejo zdravila Prostasan.

Trajanje zdravljenja:  za opaznejše izboljšanje simptomov je zdravilo treba jemati neprekinjeno vsaj 2 do 3 mesece. Za trajnejši učinek priporočamo jemanje zdravila neprekinjeno 3 do 6 mesecev Način uporabe: kapsula naj se pogoltne cela (se ne sme pregrizniti), z manjšo količino vode, med obrokom hrane ali po obroku.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.