Bolečine v križu in bolečina v žlički

torek, 14 september 2021

Preberite vse o bolečinah v križu. Naj bo spopadanje s to pogosto težavo preprostejše. Po prebiranju tega prispevka boste razumeli, kaj pravzaprav bolečine v križu so, zakaj pride do njih in tudi kako jih omiliti ali celo odpraviti. Hkrati pa vam zaupamo še nekaj osnovnih dejstev o bolečinah v žlički.BOLEČINA V KRIŽU IN BOLEČINA V ŽLIČKINa splošno | Simptomi | Vzroki bolečin | Lajšanje bolečin | Preprečevanje bolečin | Vadba | Bolečina v žličkiZaključek | Vprašanja in odgovori Viri/referenceBolečine v križu so ena izmed najpogostejših bolečin, s katero imamo opravka v življenju. Vsako leto ko se staramo in slabše skrbimo za svoje telo in splošno zdravje, se tveganje za bolečine v križu povečuje. Verjetno ta članek berete zato, ker vas bolečine v križu resno ovirajo pri vsakodnevnem življenju in bi radi razumeli zakaj do njih sploh pride. Ne skrbite, razkrili vam bomo vse kar morate vedeti o teh neprijetnih bolečinah.Bolečine v križu - splošne informacije

Bolečine v križu so pogosta težava pri velikem številu ljudi. V življenju se z njimi sooči skoraj vsak posameznik. Nekateri prej, drugi kasneje. V blažji ali težji obliki.

POUDAREK

Zanimiva je tudi ugotovitev, da so prav bolečine v križu med pogostejšimi razlogi za obisk zdravniku splošne medicine, ortopedu in fiziatru.

Čeprav so bolečine zelo hude in neprijetne, ne gre za bolezen ali znak kakšne nevarne bolezni. Pogosto se bolečine v križu pojavijo zaradi lastnih slabih navad ali napačnega postopanja, ko pride do bolečin. Pomembno je, da pri bolečinah v križu najdemo njihov izvor oziroma vzrok.

Video: hiter povzetek informacij o bolečinah v križu 

Če se sprašujete kaj bolečine v križu so, če to ni bolezen, je odgovor pravzaprav zelo preprost. Gre namreč za simptom, ki nakazuje na telesno stanje z različnimi vzroki. Kot smo omenili, se z bolečinami v križu sooča vsaj 40% ljudi. Po drugih ocenah strokovnjakov, pa naj bi se kar 80% ljudi v razvitem svetu vsaj enkrat srečali z bolečinami v tem predelu hrbta.

POUDAREK

Bolečine v križu so pravzaprav bolečine v spodnjem delu hrbta.

Bolečine v križu so pravzaprav bolečine v spodnjem delu hrbta.

Hrbtenica ima namreč več segmentov, ki si sledijo od baze lobanje vse do medenice. Je največja zbirka sklepov v našem telesu. Sestavljenih je 33 oziroma 34 kosti, ki jim rečemo vretenca. Nato je med vretenci 23 medvretenčnih ploščic, ki omogočajo, da je hrbtenica gibljiv sistem. Medvretenčne ploščice so izjemno obremenjene med hojo in sedenjem. Ta pritisk pa je predvsem močan v križnem, ledvenem predelu hrbtenice.

hrbtenica_hrbet_kriz

Slika:  

Hrbtenica je naravno ukrivljena v obliki črke S. Kosi, torej vretenca, so obdana z mišicami, ki so izjemnega pomena za pokončno držo, kot tudi za hojo in ustrezno ravnotežje telesa.

POUDAREK

Hrbtenico delimo na tri predele: vratna, prsna in ledvena.

Ledveni predel hrbtenice se nahaja v predelu ledvic. Sestavlja ga pet vretenc, ki so bolj močna in tudi nekoliko večja od drugih vretenc v hrbtenici. Gre za vretenca od L2 do L5 in S1. Vretenca so med seboj povezana z medvretenčnimi diski in vezmi. Telesa vretenc in loki tvorijo hrbtenični kanal na zadnji strani vretenc. Tam pa je zavarovana izjemno pomembna hrbtenjača.

kosti_hrbtenica_kriz

Slika: oglejte si kako izgleda ledveni predel hrbtenice 

Izraz bolečine v križu pa je med ljudmi bolj sprejet in se pogosteje uporablja. Strokovno poimenovanje za bolečine v spodnjem delu hrbta je Lumbago. Takšno poimenovanje je posledica poimenovanja ledvenega dela hrbtenice, ki mu rečemo tudi lumbalni del.

Video: preprosta razlaga o hrbtenici

Napetost oziroma bolečino čutite v ledvenem delu hrbtenice oziroma spodnji tretjini hrbta.Simptomi

Pri Lumbagu je bolečino mogoče občutiti v celotnem spodnjem delu križa. Te bolečine lahko spremljajo tudi mišični krči ledvenega področja. Ob napredovanju bolečine, je to moč zaznati tudi v predelu zadnjice, dimelj ali zadnjih delov stegen. Ob bolečini in krčih, pogosto ljudje občutijo tudi ščemenje in pa odrevenelost.

Zaradi prisotnih mišičnih krčev v predelu križa, lahko pride do okornosti in omejenega gibanja. Ker ta občutek izvira iz predela križa, to pomeni, da je ovirano gibanje skoraj celega telesa in vseh štirih okončin.

Tudi če močna bolečina ni prisotna, je lahko močno ovirano upogibanje naprej ter nazaj, lahko pa tudi v strani. Če se bolečine v določenih gibih oziroma telesnih pozah pogoste, osebe nato prilagodijo držo telesa. Ta hitra rešitev bolečin in neprijetnosti pa lahko ima pravzaprav hujše posledice od samih bolečin v križu. Ko se spremeni težišče telesa, že to samo po sebi določenim mišicam in sklepom v telesu povzroči napor.Vzroki bolečin v križu

Izvor bolečin oziroma vzrok za bolečine v križu je pravzaprav težko odkriti. Naša hrbtenica je namreč zapletena. Njena zgradba je sicer zaradi številnih raziskav dobro razjasnjena, vendar pa se skozi hrbtenico prepleta ogromno živcev, ki so med seboj prepleteni.

In prav po teh živcih se do možganov prenašajo podatki o bolečini. Pogosto pa se izvorno mesto bolečine tako razboli na večjo površino, da samega izvora ne moremo točno določiti.

bolecine_kriz_izvor

Slika: bolečine v spodnjem delu hrbta so lahko izjemno neprijetne 

Vendar kljub temu, da ne vemo točnega mesta, od kjer izhajajo naše bolečine v križu, so raziskovalci, strokovnjaki in zdravniki s preučevanjem v zadnjih nekaj desetletji ugotovili nekaj najpogostejših vzrokov, katerih posledice se lahko izrazijo kot lumbaga.

Strokovnjaki kot najpogostejše dejavnike tveganja za bolečine v križu prepoznavajo:

 • nenadne gibe
 • padce
 • napačno dvigovanje bremen
 • preveliko fizično obremenitev
 • nepravilno in dolgotrajno sedenje
 • pomanjkanje telesne kondicije
 • preveliko telesno težo
 • predhodne poškodbe hrbta

Če pomislite, gre torej za situacije, ki so vsakodnevno možne. Hkrati pa gre tudi za vzroke, ki se jim brez težav izognemo, če smo le malo pozorni. Skupno tem izvorom je izvin ali nateg mišic ter sklepov v križu. Te pa nato sprožijo lumbago.

sedenje_kriz_bolecine

Slika: s pravilno držo lahko preprečimo pogoste bolečine v križu 

Kot najpogostejši vzroki za bolečine v križu so tudi nateg križa, zdrs medvretenčne ploščice ter degenerativne spremembe križa.Nateg križa

Nateg križa je pogosto posledica poškodbe mehkih obhrbtničnih delov. Krč mišic ob hrbtenici je v tem primeru povzročen mehanično, kot posledica velike oziroma prekomerne telesne obremenitve. Do te pogosto pride predvsem od napačnem dvigovanju težkih bremen, kar smo že zgoraj navedli kot pogostejši vzrok bolečin v križu. Do mišičnega krča lahko pride tudi ob padcu ali če zaniha hrbtenica, najpogosteje pri prometnih nesrečah. Prav tako pa je lahko krč v mišicah ob hrbtenici posledica slabe drže ali prisilnega položaja. Nateg križa je lahko res neprijeten, saj gre za posledično novo vzbujanje bolečine. Če je bolečina že prisotna, lahko ta povzroči krč mišice, ki pa nato povzroči slabšo prekrvavitev. S slabšo prekrvavitvijo se močno zmanjša oskrba s kisikom in to stanje spet povzroča bolečino.

dvigovanje_breme_hrbtenica

Slika: do poškodb lahko pride tudi ob napačnem dvigovanju bremen Zdrs medvretenčne ploščice

pogosto se pojavi kot posledica degenerativnih sprememb. Do teh sprememb pa pride zaradi staranja, poškodb, napačnih gibov v križnem delu hrbtenice. Ko pride do zdrsa medvretenčne ploščice, ta nato draži in utesnjuje živčne korenine, kar pa povzroča hude bolečine v križu. Ta se ob zdrsu medvretenčne ploščice pogosto širi v eno ali celo obe nogi in sproža pekoč občutek ali celo omrtvičenost. Takšno stanje se lahko dodatno poslabša že tudi samo s kihanjem ali kašljanjem. Takšen način bolečine, dokler ne odkrijemo vzroka, pogosto pravimo »išias« oziroma lumboishialigija.

disk_hrbtenica_bolecine

Slika: prikaz razlike med normalnim in poškodovanim diskom

Pri starejših od 50 let so zelo pogoste degenerativne spremembe križa. Do teh sprememb pride predvsem zaradi ponavljajočih majhnih poškodb. Eden izmed pogostih razlogov pa je tudi degenerirana medvretenčna plošča, ki izgubi svojo elastičnost in se izjemno tanjša. S tem se zmanjša tudi gibljivost hrbtenice v ledvenem predelu, kar pa pospeši nastanek zakostenitev in kostnih izrastkov. Kljub temu, da je mogoče na rentgenskih posnetkih opaziti obsežne kostne izrastke, ni nujno da tej dejansko povzročajo bolečine. Marsikdo se namreč sooči z dejstvom, da so bolečine izjemno hude, na rentgenskih posnetkih pa ni sprememb, ki bi nakazovale na izvor bolečin.

Obstaja pa tudi nekaj drugih vzrokov za bolečino v križu. Mnogi imajo namreč številne prirojene in tudi pridobljene napake križne hrbtenice. Prirojena okvara je pravzaprav prekinitev zadnjega loka vretenca. Podobno poškodbo pa lahko pridobite tudi s poškodbo. Pri mladih športnikih, pri nekaterih prihaja do hudih fizičnih naporov, kjer se lahko prirojene ali pridobljene napake pričnejo oglašati z bolečino. Bolečine naraščajo, ko telo vretenca zdrsi naprej iz fiziološke linije.Zlom vretenca

Pri hudih poškodbah, predvsem padcih iz višine ali pri prometnih nesrečah, lahko pride do zloma vretenca. Če do zloma pride že ob minimalni zunanji sili, gre za patološki zlom. Vretenčni zlomi so najpogosteje posledica močno izražene osteoporoze ter zmanjšanje kostne mase, rakastih obolenj in tuberkoloze hrbtenice.

padec_stopnice_kriz

Slika: padci so velikokrat vzrok za dolgotrajne bolečine v križu

Med pogostimi vzroki je tudi zožitev hrbteničnega kanala v ledvenem predelu. Pogosto gre za posledico obrabnostnih sprememb, ki nastopijo s staranjem. Do zožitve lahko pride zaradi drsenja vretenca ali izjemne ukrivljenosti hrbtenice. Se pa bolečine v križu, ki so prisotne zaradi tega vzroka, razvijejo ob hoji ali ko stojimo, ko sedimo pa pogosto izzvenijo.

Vzrok bolečin v križu so lahko tudi bolezni samega vretenca. Bolečine nastanejo predvsem pri imunsko oslabljenih osebah. Prav tako so bolečine lahko prenesene zaradi bolezni bližnjih organov. Bolečino namreč zaznamo kot bolečino v križu, pravzaprav pa gre lahko za bolezenski proces na ledvicah, na ožilju v predelu trebuha, na črevesju, na rodilih. Ženske se pogosto soočajo z bolečinami v križu ob menstruaciji.

Številni se soočajo tudi z vnetnimi boleznimi hrbtenice. Bolečina v križu sicer ni prisotna pri vseh vnetnih procesih. Med najbolj znanimi je bolečina pri ankilozirajočem spodilitisu. Gre za bolezen, ki je značilna predvsem za moške pred 30 letom. Bolečine v križu so lahko posledica tudi nekaterih drugih vnetji kot so kronične vnetne bolezni črevesja, vnetja sklepov pri luskavici ter vnetja sklepov z bolečinami v križu kot reakcija med okužbo ali po njej. Mnoge pa bolečine v križu težijo tudi zaradi virusnih obolenj kot so prehladi in gripe.

Kljub temu, da so bolečine v križu res pogoste, se lahko zgolj v 25% primerov določi specifičen vzrok bolečin, ki jih občutimo v spodnjem delu hrbta. Ugotovljeno je bilo, da so možni vzroki lahko:

 • zdrs diska
 • osteoartroza
 • osteoporozaLajšanje bolečin v križu

Kot smo že omenili, enostavne bolečine v križu niso bolezensko stanje, zato vas tudi odpravljanje bolečin ne sme skrbeti. Ker gre za zelo pogost pojav, je odkritih tudi nekaj različnih načinov za odpravo bolečine. Glede na njeno intenzivnost ter pretekle izkušnje lahko izberete tisti način, ki vam najbolj odgovarja.

hrbtenica_kriz_protibolecinam

Slika: bolečine v križu lahko olajšate na različne načine, tudi s protibolečinskimi sredstvi

Opozoriti pa je potrebno, da je obisk zdravnika nujen, če se z zdravljenjem doma stanje ne izboljša in bolečina še vedno vztraja v enaki meri oziroma še napreduje. Posvetujte se s svojim izbranim zdravnikom, če:

 • vztraja bolečina več tednov,
 • je huda in se s počitkom ne izboljša,
 • se prične širiti po eni ali celo obeh nogah,
 • vas bolečina omejuje, ste zaradi nje šibki,
 • pride do mravljinčenja ali odrvenelosti.

Iskanje nujne medicinske pomoči pa je nujno v primerih, ko vam bolečine v križu povzročajo tudi težave s črevesjem ali mehurjem. Prav tako v primerih, ko bolečino spremlja povišana telesna temperatura ali če vas križ že boli in pride do padca, udarca ali druge poškodbe.

Ko se soočate z enostavnimi bolečinami v križu, je eden izmed načinov odpravljanja neprijetnih občutkov zdravljenje z zdravili. Če so težave zmerne ali blage jih lahko omilimo že z zdravili proti bolečini, ki so na voljo brez recepta. Kar nekaj jih lahko najdete tudi v naši spletni lekarni. V primeru hujših bolečin pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo.

tablete_zdravila_kapsule

Slika: na voljo so protibolečinska zdravila na recept in brez recepta 

Med enostavnejšimi načini za spoprijemanje z bolečino je tudi razbremenitev hrbtenice. Zgolj pri močnih bolečinah se priporoča krajši počitek v ležečem položaju, ki naj ne bi bil daljši od 2 dni. V primeru, da vas pesti blažja bolečina v križu pa vam svetujemo, da ostanete aktivni. Ohranite svoje dnevne aktivnosti in poskušajte izboljšati telesno aktivnost, saj lahko ta pozitivno vpliva na srčno-žilno kondicijo, izboljšanje prehranitev medvretenčnih ploščic ter hrustanca in izboljša moč kosti ter tudi mišic. Kljub temu, pa lahko nekajkrat dnevno razbremenite hrbtenico s posebnimi razbremenilnimi položaji. Nekaj predlogov najdete tudi na spodnji sliki.

razteg_hrbtenica_bolecine

Slika: razteg vretenc je lahko zelo prijeten ob bolečinah v križu 

Mnogim ob bolečinah v križu pomagajo tudi tople ali pa hladne obloge. Predvsem v prvih 48 urah po pojavu bolečine prijajo hladni obkladki, ki pa jih na koži ne pustite več kot 10 minut. Če je bolečina po dveh dneh še vedno prisotna, vam zna odgovarjati toplota. Poslužite se lahko toplih oblog ali pa toplega tuša oziroma kopeli.

Kot koristna pa se je pri nekaterih posameznikih izkazala tudi spinalna manipulacija. Svetujemo, da za izvedbo takšne terapije poiščete res izkušenega terapevta, ki vam bo lahko pomagal tako s svojim znanjem kot tudi ustreznim pristopom.

V primeru, da se soočate s kronično bolečino v križu lahko zgornjim načinom dodate tudi fizikalno terapijo, ki vam jo bo predpisal zdravnik. Fizioterapija je lahko namreč zelo učinkovita, saj uporablja veliko različnih pristopov, od toplote, naravnih peloidov, laserja, mehanoterapije in podobno. Mnogim pomaga tudi terapija v vodi, ki mora biti dovolj topla.

Vse ob bolečinah v hrbtu, tudi če gre za bolečine v križu, močno skrbi, da bo potrebno kirurško zdravljenje. Lahko vas pomirimo, da po izkušnjah strokovnjakov, večino bolečin v križu odpravijo brez kirurških posegov. Če pa je ta res nujen, gre najpogosteje za operacijo, pri kateri odstranijo zdrsnjeno medvretenčno ploščico.Kako preprečiti bolečine v križu

V večini primerov, natančneje v kar 90%, bolečine v križu izzvenijo v dveh do treh tednih. To bolečino lahko tisti, ki se z njo spopadajo pogosto, razrešijo kar sami in si pomagajo s postopki ali protibolečinskimi sredstvi. Če pa se s to bolečino soočate prvič ali pa je tokrat bolečina drugačna od ostalih primerov, svetujemo, da poiščete strokovno pomoč.

V primeru, da se vam bolečine v spodnjem delu križa pojavljajo pogostokrat in se jih želite rešiti, je smiselno, da ohranite vsaj nekaj telesne aktivnosti. Podučite se, katere vaje za hrbtenico so primerne za vas. Nekaj vam jih v nadaljevanju zaupamo tudi mi.

POUDAREK

Splošna telesna aktivnost je priporočljiva v vseh fazah življenja za ohranjanje dobrega počutja.

Zelo pomembno pa je, da vedno ohranjate pravilen položaj telesa, tako med delom kot tudi pri počitku.

 • ko sedite ohranite pravilno vzravnano držo
 • pri delu stoje, se obrnite s celotnim telesom v smer dela
 • v avtomobilu si prilagodite naslonjalo sedeža in vzglavje
 • pri prenašanju bremen, jih držite čim bližje ob telesu in se ne nagibajte
 • previdno dvigajte bremena
 • ob dolgotrajnem stanju, težo enakomerno razporedite na obe nogi

sedenje_avtomobil_hrbtenica

Slika: tudi slaba drža v avtu je lahko vzrok za bolečine v križu 

Slaba drža lahko namreč sama po sebi povzroča bolečino v hrbtu, predvsem v predelu križa. Na pravilno držo bodite pozorni čim večkrat in jo, če opazite, da ni pravilna, popravite.

Zelo pomembno za izogib bolečinam v križu je tudi, da so mišice jedra okrepljene. Govorimo o trebušnih mišicah in pa tudi o hrbtnih mišicah. Tudi za njihovo krepitev obstaja mnogo učinkovitih vaj. Redna krepitev mišic vam bo namreč lahko pripomogla, da ohranite vašo hrbtenico zdravo in močno zmanjšate verjetnost za pojav bolečin v križu in tudi celotnem hrbtu.

Mnogi strokovnjaki predlagajo tudi redno telesno in pa duševno sprostitev, da razbremenite pritisk. Pri zmanjšanju tveganja za bolečine v križu ima pomembno vlogo tudi zdrava in uravnotežena prehrana ter pa redna telesna rekreacija. Z ustreznim gibanjem boste mišice telesa dobro prekrvavili, jih utrdili in postale bodo bolj vzdržljive. Tako bodo lahko pomagale tudi hrbtenici, saj ji bodo nudile dobro podporo.

Pri preprečevanju bolečin v križu je zelo pomembno, da ohranjate zdravoVadba za hrbet in križ

Vaje za križ so same po sebi izjemno pomembne iz dveh vidikov, ko govorimo o bolečinah v križu. Pomembne so tako za samo zdravljenje, kot tudi za preprečevanje težav v ledvenem delu hrbtenice. Strokovnjaki svetujejo, da se vaj za hrbet in križ lotite postopoma in se, ob morebitnih zadregah ter vprašanjih in nejasnostih, obrnete na fizioterapevta.

Smiselno je redno izvajati vaje, ki krepijo mišice v spodnjem delu hrbta ter tudi trebuha. Takšnim vajam pravimo tudi vaje za jedro. Ciljano so namreč usmerjene na krepitev notranjih trebušnih mišic, obhrbteničnih mišic in mišic medeničnega dna. Z njimi boste namreč lahko zmanjšali verjetnost nadaljnjih bolečin v križu. Če so mišice okrepljene, do poškodb pride veliko kasneje.

Vaje izvajajte le takrat, ko ni prisotne akutne bolečine v predelu križa oziroma ledvenem delu hrbtenice. V primeru, da pri posamezni vaji zaznate, da je le ta prezahtevna ali se zaradi nje pojavi bolečina, vajo izpustite ali prilagodite izvedbo. Med vajami ne smete občutiti napetosti in bolečine v križu.

Video: oglejte si nekaj vaj za križ 

Za njihovo učinkovitost, se priporoča redno izvajanje od dvakrat do štirikrat tedensko. Vedno vadbo izvajajte na primerno trdi ravni podlagi. Obujte primerne čevlje ali pa bodite bosi. Vaje naj si sledijo v smiselnem zaporedju in jih izvajajte počasi, brez sunkovitih gibov.

POUDAREK

Pomembno se je zavedati, da ni pomembno število ponovitev, temveč pravilen način izvedbe vaj za križ.

Vaša vadba naj poteka po sledečem postopku:

pričnite z ogrevanjem, kjer razgibate celotno telo in ga pripravite na intenzivnejše gibe

sledijo naj vaje za križ (prebujanje ledvenega dela hrbtenice, napenjanje mišic trupa, upogib trupa, odmiki nog v stran, iztegovanje noge v štirinožnem položaju)

nadaljujte z razteznimi vajami za križ (primik kolen, iztegovanje noge v ležečem položaju, potisk bokov naprej ob opori ob steni)

ob koncu vadbe se sprostite z nekaj globokimi vdihi in izdihi.

Strokovnjaki priporočajo tudi splošno zmerno vadbo, vendar jo morate izvajati previdno in nikoli tako, da bi sami sebi povzročali poškodbe ali kakršnekoli bolečine. Mnogi pa za preventivno oskrbo pred bolečinami v križu priporočajo tudi hoja. Prav tako pa mnogim ustrezajo različne plavalne tehnike v vodi primerne temperature.Bolečina v žlički

Na sprednjem delu telesa pa se pogosto pojavi tudi bolečina v žlički. Prav presenečeni boste kako majhna kost lahko povzroči tako neprijetne bolečine.

zlicka_bolecina_kost

Slika: žlička je izredno majhna kost 

POUDAREK

Žličko poimenujemo tudi xifoid ali prsnični kot. Ime xifoid izhaja iz grške besede za »raven meč«.

Kost ima namreč ostro konico, ki spominja na meč. Gre za del prsnice, ki je sicer sestavljena iz treh delov. Žlička je izjemno majhna kost oziroma kostna struktura. Nahaja se v središču prsnega koša. Če s prsti spolzite po prsnici, pravzaprav nimamo občutka, da gre za samostojno kost, vendar za del prsnice.

prsnica_kost_zlicka

Slika: žlička je dek prsnice 

Ob rojstvu se žlička oblikuje iz hrustanca, ki se sčasoma razvije v kost. V našem zgodnjem življenju sicer žlička redko povzroča bolečino, ko pa se ta kost strukturira in strdi, je lahko večkrat razlog za nelagodno občutenje.

Nelagodje v žlički je lahko izjemno neprijetno in boleče. Bolečina, kljub temu, da gre za majhno kost, ne ostane majhna in neopažena, pač pa se razširi po delu prsnega koša in tudi na okoliške mišice. Bolečino v žlički lahko opišemo kot zategovanje v spodnjem delu prsnice. V področju medenice, se ta bolečina poimenuje ksifoidni sindrom.Vzrok

Med pogostejše vzroke za bolečine v žlički prištevamo akutne poškodbe prsnega koša. Te namreč povzročijo, da pride do poškodbe majhne kostne strukture.

Video: spoznajte še več informacij o žlički tudi v povezavi z dihanjem

Žlička namreč ni zaščitena ali podprta s strani okoliških kosti, mišic in tkiv. Prav zato pa je bolj dovzetna za poškodbe. Do njih lahko pride med izvajanjem oživljanja, ko druga oseba močneje pritisne na prsnico. Poškodbe lahko povzročijo tudi drugi podobni pritiski na kost.

Med druge vzroke, ki so manj pogost, se prišteva tudi:

 • prenajedanje
 • težave z zgago
 • napačno dvigovanje težkih predmetov
 • ponavljajoče se obremenitve trupaSimptomi

Simptomi bolečine v žlički so si različni, glede na to ali gre za blago ali hudo nelagodje. Posameznik lahko čuti bolečine v mišicah, v celotnem predelu trebuha in okoli prsnega koša.

Bolečine v žlički, ki jih torej spremljajo različni simptomi, pogosto hitro pridejo in tudi hitro izginejo. Prav zato je diagnosticiranje pravi izziv.

zlicka_bolecina_kost

Slika: simtomi pri težavah z žličko so različni 

Izkušnje strokovnjakov kažejo, da je mogoče, da pride tudi do vnetja območja. To pa povzroči nastanek grudic okoli spodnjega dela prsnice oziroma okoli žličke. Grudica, ki jo opazimo ali občutimo je lahko posledica vnetja, lahko pa jo zamenjamo tudi za resnejše težave, in prav zato je obisk zdravnika nujen.Diagnoza

Obisk zdravnika, da bo postavil diagnozo, je nujen, če se teden v spodnjem delu prsnice, torej žličke, ohrani več kot teden dni.

Kot smo že omenili, je diagnosticiranje težavno glede na prehodno naravo simptomov in bližino drugih pomembnih organov ter kostnih struktur. Velikokrat je namreč že prišlo do zmotnega mišljenja, da gre za polomljeno rebro.

Zdravniki se bodo pogosto odločili za rentgensko slikanje ali pa magnetno resonanco (MRI) ter računalniško tomografijo (CT). Zaradi teh slik, bo veliko lažje oceniti morebitne poškodbe kostne strukture in obseg vnetja.Zdravljenje

Zdravnik vam bo po postavljeni diagnozi pomagal tudi določiti način zdravljenja. Za zmanjšanje neprijetnih občutkov ter bolečine, vam bo zdravnik verjetno predpisal protivnetna zdravila ter protibolečinske tablete.

bolecina_zlicka_prsni_kos

Slika: če so bolečine prehude, obiščite zdravnika

Za olajšanje neprijetnih občutkov v žlički, se svetuje tudi izogibanje hudim telesnim naporom in predvsem dvigovanju težkih bremen.

V primeru, da bi prišlo do zloma, obstaja nevarnost, da delček kosti poškoduje organe v bližini, ki so izredno pomembni za naše telo. V takšnih primerih se svetuje odstranitev. Gre za kirurški poseg, ki se opravi prav zaradi zaščite ostalih notranjih organov.Zaključek

Bolečine v križu so izredno pogoste in se z njimi sooča veliko število prebivalstva. Pomembno je, da znate prepoznati simptome bolečin v križu in nato izbrati prave pristope, ki vam bodo pomagali omiliti bolečino.

Čeprav bi na prvi pogled menili, da se je potrebno ob bolečinah v ledvenem delu hrbtenice popolnoma zaustaviti in prenehati s telesnimi aktivnostmi, smo želeli z zgornjim prispevkom in številnimi strokovnimi informacijami ozavestiti, da je hrbtenica ustvarjena za gibanje.

Samo gibanje, izvajanje ustreznih vaj in gibalnih vzorcev pa vam lahko pravzaprav pomaga, da popolnoma preprečite nove bolečine v križu. Skrbite za svoje zdravje in hrbtenico, da vam bo ta še dolgo služila, vam nudila oporo in omogočala, da ostanete aktivni tudi v zrelejših letih.

Ker pa se zavedamo, da lahko le majhna nepozornost in napačen gib ali dva povzročita hude neprijetnosti v ledvenem predelu hrbtenice, imamo za vas tudi prvo pomoč za domače lajšanje bolečin v križu. Nekaj pripomočkov, preparatov in tudi zdravil lahko najdete v naši spletni lekarni, kjer imamo v ponudbi številne izdelke z učinkovitim delovanjem. Naj bolečine v križu postanejo preteklost, vi pa ohranite svojo gibljivost in voljo do gibanja.Pogosta vprašanja in odgovori

Kdaj se zaradi bolečin v hrbtu pokliče zdravnika?

Zdravniško pomoč si poiščite v sledečih primerih:

 • Že več kot teden dni imate bolečine.
 • Vaša bolečina se širi na druge dele telesa.
 • Imate odrevenelost, mravljinčenje ali šibkost.
 • Imate bolečine po nesreči.
 • Vaša bolečina je hujša ob določenih obdobjih ali v določenih položajih.
 • Imate težave s črevesjem ali uriniranjem.[1]Kakšne so vrste bolečin v hrbtu?

Vrste bolečin v hrbtu:

 • Hernija diska
 • Naprezanje mišic (zaradi preobremenitve ali slabe drže)
 • Poškodba mišice.
 • Stisnjen/stisnjeni živci.
 • Zožitev hrbteničnega kanala (spinalna stenoza)
 • Zlom(i) vretenc
 • Osteoporoza.
 • Naravni procesi staranja. [2]Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. 8 Signs That it’s Time to Call a Doctor for Your Back Pain - https://www.umms.org/health-services/spine/signs-symptoms

2. Types of Back Pain - https://comprehensivespine.weillcornell.org/conditions-we-treat/back-pain/types-of-back-pain/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.