x
Vse kategorije

Bosvelija - zdravilna rastlina z adaptogenim učinkom!

petek, 06 april 2018

Bosvelija (Boswellia serrata) je Slovencem nekoliko manj poznana zdravilna rastlina. Zelo pa je cenjena v Indiji, kjer jo stoletja uporabljajo kot indijsko kadilo v religiozne namene. Predvsem slovi kot pomembna zdravilna rastlina v ajurvedski medicini, ki jo v prvi vrsti priporoča kot protivnetno sredstvo. Bosvelija je poznana tudi med kristjani, saj jo Sveto pismo omenja kot eno izmed dragocenih darov, ki so ga sveti trije kralji darovali ob Jezusovem rojstvu.

Bosvelija je najstarejša poznana kmetijska rastlina v Indiji z dolgo tradicijo uporabe v indijski prehrani. Raste kot grm oziroma majhno drevo, ki ga zasledimo v suhih predelih Indije, Severne Amerike in Bližnjega vzhoda. Iz njene skorje pridobivajo dišečo smolo, iz katere izdelujejo kadilo, v terapevtske namene pa pripravijo izvleček, ki vsebuje bosvelično kislino in njene derivate Najbolj učinkovita je acetil-11-keto-etabosvelična kislina (AKBA).

BOSVELIJA JE ADAPTOGEN

Cenjena je tudi kot adaptogena rastlina. Adaptogeni so snovi, ki telesu omogočajo boljše in lažje spopadanje s stresnimi situacijami Na imunski sistem bosvelija vpliva adaptogeno z uravnoteženostjo izločanja kortikosteroidov in na ta način zmanjšuje pretiran odziv telesa na stresorje iz okolja.

PROTIVNETNO DELOVANJE IZVLEČKA BOSVELIJE

S svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem bosvelična kislina AKBA lajša težave pri artritisu, astmi, Crohnovi bolezni, bolečinah v hrbtenici in mnogih drugih.

Danes se njen izvleček uporablja predvsem zaradi njenih protivnetnih učinkov, saj bosvelija zavira delovanje vnetnih mediatorjev z delovanjem na encim 5-lipooksigenazo in s tem zmanjšuje nastanek levkotrienov. Posredno pa deluje zaviralno na izločanje provnetnih citoklnov, kot so IL-1 beta. IL-6, TNF-alfa, IL-12 in IL-23. Na ta način lahko pomaga zmanjšati vnetje pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, ulcerozni kolitis, astma in podobno. Glavno prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij.

Raziskave, objavljene leta 2017 v znanstveni reviji Phytomedicine, kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino, ki se pojavi zaradi vnetja sklepov, povečuje gibljivost in elastičnost sklepov ter lajša težave pri gibanju.

Učinek je viden že v 40 dneh, priporoča pa se 9D-dnevno jemanje izvlečka z vsaj 50 % vsebnostjo bosvellčne kisline AKBA.

Prav tako so v isti znanstveni reviji objavili študijo, da se bolečina pri revmatoidnem artritisu manjša, gibljivost pa poveča pri približno 55 % bolnikov po dvomesečni uporabi.

Poleg tega izvleček bosvelije povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem lajša premikanje ter kroženje sklepov.

Pozitivne učinke bosvelije so sicer opazili tudi pri astmatikih in sicer predvsem v manjšem izločanju sluzi. Zaradi protivnetnega delovanja pa je bil manj izražen tudi bronhospazem. Z zaviralnim delovanjem na lipoksigenazo pa izvlečki bosvelije ugodno delujejo tudi na Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis.

Uporaba in odmerjanje

Odmerjanje naj bo okoli 400 mg izvlečka z vsaj 50 % bosvelične kisline, običajno pa so na trgu pripravki, standardizirani na 60 % celokupnih bosveličnih kislin, od katerih je največ prav AKBA.

Čeprav je uporaba izvlečkov bosvelije v Evropi še v začetni fazi in še ni dovolj kliničnih študij, ki bi zadostovale za registracijo standardiziranega pripravka bosvelije kot rastlinskega zdravila, pa jo uporabniki priporočajo kot dober adaptogen in kot odličen pripravek s širokim protivnetnim delovanjem. To je podprto z več dobrimi izvirnimi znanstvenimi študijami, zato pripravke priporočajo za lažje premagovanje stresa in kot dopolnilo pri omenjenih bolezenskih stanjih skupaj s prehranskimi dopolnili na osnovi glukozamina, hondroitina in hialuronske kisline.

AstraVita IMUNO ACTIV

Prehransko dopolnilo vsebuje izvleček rastline Boswellia serrata v obliki veganskih kapsul. Boswellia serrata ima izrazito adaptogeno in protivnetno delovanje, zato je prehransko dopolnilo primerno tudi za tiste z avtoimunimi in kroničnimi obolenji. Ne vsebuje sladkorjev, laktoze niti glutena. Ena kapsula vsebuje 400 mg suhega izvlečka rastline Boswellia serrata L.

Uporaba: 1 kapsula 3 krat na dan.

AstraVita lmmunoActiv s svojim delovanjem dopolnjuje izdelek AstraVita FlexiActiv.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.