x
Vse kategorije

Zoži izbor:

Počisti vse
Razpon cene med: 1 in 55

C vitamin - askorbinska kislina

Vitamin C ali askorbinska kislina je vodotopen vitamin. Največ ga je v svežem sadju in zelenjavi.

Vitamin C je eden najbolj raziskanih in največkrat opisanih vitaminov. V številnih bioloških procesih deluje kot reducens. Pomemben je za sintezo kolagena in karnitina ter za metabolizem maščobnih kislin. Kot koencim sodeluje v številnih reakcijah hidroksilacije in amidiranja, s prenosom elektronov na encim pa deluje kot reducens. Je najmočnejši antioksidant med vodotopnimi vitamini. Najpogosteje se uporablja v obliki kalcijevih in natrijevih soli. Lahko se daje oralno in parenteralno.

Naslednja pomembna epizoda v zgodovini vitamina C je povezana s Holstovimi in Frohlichovimi raziskavami. Leta 1907 sta ugotovila, da lahko morski prašič dobi skorbut, če se hrani le z otrobi in ovsom brez dodatka sveže zelenjave. S tem je bilo dokazano, da nekateri sesalci ne morejo sami sintetizirati vitamina C (med njimi človek, opica, morski prašič). Leta 1928 je A. Szent-Gyorgyi izoliral vitamin C kot reducirajoči agens v čisti obliki iz zelja in iz adrenalnih žlez. Leta 1932 sta Waugh in King spojino identificirala v limoninem soku kot aktivni antiskorbutni faktor. Kasneje je bila v več laboratorijih določena kemična struktura in snov je dobila trivialno ime askorbinska kislina, kar pove, da ima vlogo v preventivi skorbuta. 

 

KEMIČNA SESTAVA IN LASTNOSTI

Kemično je askorbinska kislina ketolakton s šestimi ogljikovimi atomi, struktura je podobna glukozi in drugim heksozam. Le nenasičeni lakton z dvema hidroksilnima skupinama z močnimi reduktivnimi lastnostmi. V organizmu se reverzibilno oksidira do dehidroaskorbinske kisline, ki ima popolno vitaminsko aktivnost.

Reverzibilna redoks reakcija med dehidro-L-askorbinsko kislino in L-askorbinsko kislino je pomembna značilnost, od katere sta odvisna fiziološka

 

TOPNOST

Askorbinska kislina je bel kristalinični prašek brez vonja, kislega okusa, občutljiv na svetlobo. Lahko se topi v vodi in alkoholu. Skorajda netopen je v kloroformu in etru. Ne sme se shranjevati v kovinskih posodah. Zaščiten mora biti pred zrakom in svetlobo.

 

STABILNOST

Hitro oksidira, zlasti na zraku in pod vplivom alkalij, železa in bakra. Z blago oksidacijo prehaja v dehidrokislino, ki je dejavna, a se z močnimi oksidanti razgrajuje. Pod vplivom svetlobe spremeni barvo, vendar blaga sprememba barve ne vpliva na terapevtsko aktivnost (zlasti pri injekcijskih). 

V koncentraciji, večji od 100 mg/ml, se L-askorbinska kislina razgradi ob sproščanju CO2. Glede na to, da se lahko zaradi daljšega skladiščenja poviša tlak v injekcijski ampuli, je treba biti previden pri odpiranju. Askorbinska kislina se pojavlja v izomernih oblikah. L-izomera ima biološko aktivnost, medtem ko D-izomera kaže slabši terapevstki učinek pri zdravljenju skorbuta, vendar ima podoben redoks potencial. Obe izomeri se uporabljata v preventivi nastajanja nitrozamina iz nitratov, ki se uporabljajo kot konzervansi.

 

NARAVNI VIRI

Najbogatejši vir vitamina C so različne vrste sadja in zelenjave. To so zlasti šipek, črni ribez, češnje, plodovi citrusov (limone, pomaranče, mandarine), listnata zelenjava, paprika, zelje, paradižnik, krompir, zeleni in črni poper ter iglice zimzelenega grmičja. V mleku in živalskih tkivih so le majhne količine vitamina C.

 

USODA V ORGANIZMU

Po peroralnem dajanju se askorbinska kislina hitro absorbira z aktivnim transportom. Absorbcija je lahko omejena pri velikih odmerkih. Nekatere od številnih raziskav na tem področju so dokazale, da se absorbira le 50 odstotkov askorbinske kisline pri jemanju večjih odmerkov (1 do 5 g). Pri uporabi v enkratnem peroralnem odmerku se absorbcija s povečevanjem odmerka zmanjšuje (pri odmerku 1 g se absorbira 75 odstotkov, pri odmerku 5 g pa le 20 odstotkov). Vitamin C, ki se vnese s hrano, se popolnoma absorbira. Absorbcija je lahko reducirana pri bolnikih z diarejo ali črevesnimi obolenji. Askorbinska kislina je v plazmi in se distribuira v vse celice telesa. Koncentracije v plazmi variirajo glede na vnesen odmerek.

Velike koncentracije vitamina C so najdene v jetrih, levkocitih (diagnostični pomen), tkivu žlez in očesni leči. Približno 25 odstotkov askorbinske kisline v plazmi se veže na proteine. Askorbinska kislina prehaja skozi posteljico in se pojavlja v materinem mleku. Mleko doječe matere ob normalni prehrani vsebuje 40 do 70 mg/ml. Askorbinska kislina se reverzibilno oksidira do dehidroaskorbinske kisline. Manjši del se metabolizira do inaktivnih spojin, ki vključujejo tudi sulfataskorbinsko kislino in oksalno kislino, ki se izločata s sečem. Če se daje v velikih odmerkih, se askorbinska kislina izloča nespremenjena s sečem, vendar šele, ko so vse tkivne rezerve zasičene. Lahko se izgublja tudi s hemodializo.

 

FIZIOLOŠKA VLOGA IN FARMAKOLOŠKI UČINEK

Askorbinska kislina deluje kot koencim v številnih reakcijah hidroksiliranja in amidiranja. S svojo dehidro obliko je reverzibilna oksidoredukcijska sestavina, ki ima pomembno vlogo v oksidoreduktivnih procesih in pri celičnem dihanju.

Sodeluje v sintezi kolagena (pretvorba nekaterih ostankov lizina in prolina do hidroksilizina in hidroksiprolina), sintezi karnitina (oksidacija lizinske stranske verige v proteinu do hidroksi-3-metil lizina), v pretvorbi folne kisline v folinsko kislino, v metabolizmu zdravil v mikrosomih in v hidroksilaciji dopamina v norepinefrin.

Deluje tudi na nekatere peptidne hormone (oksitocin, antidiuretični hormon, holecistokinin) s pospeševanjem aktivnosti encimov, odgovornih za njihovo delovanje.

Askorbinska kislina je potrebna za redukcijo trivalentnega železa (Fe3+) v dvovalentno železo (Fe2+) in za redukcijo bakra. Vključena je tudi v sintezo adrenokortikosteroidov, saj je bilo ugotovljeno, da se po stresu in po uporabi kortikotropina koncentracija askorbinske kisline in holesterola v skorji nadledvične žleze hitro zmanjša. Sodeluje v sintezi medcelične snovi iz kosti, zob in kapilarnega endotela.

 

HIPOVITAMINOZA

Premajhen vnos vitamina C lahko privede do hipovitaminoze. Izrazito pomanjkanje tega vitamina povzroči bolezen, ki se imenuje skorbut. Patogenetska podlaga skorbuta je nezmožnost nastajanja kolagena. Snopi kolagena v intracelularni substanci izginejo, ta se depolimerizira in postane tanka in vodena. Najpomembnejše spremembe se dogajajo v kosteh in v krvnih kapilarah (kosti postanejo lomljive, sklepi zatekajo). Zobje postanejo majavi, dlesni so otečene in krvavijo. Pogosto spremlja skorbut tudi hipokromna anemija. Premajhen vnos vitamina C se običajno pojavlja pri otrocih, alkoholikih in starejših osebah. Kot posledica pomanjkanja vitamina C se pojavljajo simptomi, ki se večinoma hitro opazijo. To so: krvavenje dlesni, bolečine v sklepih in mišicah, razdražljivost in nagnjenost k infekcijam.

 

PRIPOROČENE DNEVNE KOLIČINE IN TERAPEVTSKA UPORABA

Priporočene dnevne količine (RDA) za odraslo zdravo osebo znašajo 60 mg. Danes se v profilaksi in terapiji uporabljajo znatno večji odmerki. Ameriško združenje Food and Nutrition Board (FNB) je leta 2000 objavilo nove priporočene vrednosti za antioksidante (vitamin C, vitamin E, selen in ka- rotenoide), ki temeljijo na rezultatih znanstvenih raziskav. Glede na te podatke se vrednosti RDA povečajo s 60 na 90 mg za moške in 20 s 60 na 75 mg za ženske. Kadilci morajo jemati še 35 mg vitamina C več.

Uporaba askorbinske kisline je strogo indicirana pri skorbutu. V nekaterih stanjih (infekcijske bolezni, tuberkuloza) je upravičena povečana poraba. Menijo, da je ta kislina učinkovita v zdravljenju in profilaksi cele vrste bolezni, od prehladov prek zobnega kariesa, vnetja zobnega mesa, hemoragijske diateze do profilakse nekaterih karcinomov.

Mnogi ugledni znanstveniki priporočajo uporabo velikih odmerkov askorbinske kisline celo preventivno za bolj zdravo življenje ("mega" terapija ali »ortomolekularna« terapija). Zagotovo veliki odmerki vitamina C povečujejo potrebe po kalciju. Prav tako je znano, da je absorbcija železa iz rastlinske hrane večja, če se hkrati konzumira vitamin C.

Pri tem je vsekakor treba upoštevati toksičnost askorbinske kisline. Veliki odmerki lahko privedejo do nastanka ledvičnih kamnov. Poleg tega še vedno velja prepričanje, da terapije, začete z velikimi odmerki, ni treba hitro prekinjati. Odmerek je treba zmanjševati postopoma do popolnega prenehanja jemanja preparata. Hitro zmanjšanje odmerka ali prenehanje jemanja lahko privede do skorbuta. Vitamin C se večinoma daje oralno. Parenteralno se uporablja pri bolnikih, ki se prehranjujejo izključno parenteralno, in v primerih, ko absorbcija iz prebavnega trakta ni mogoča. Glede na to, da se tako uporabljani vitamin C hitreje izloča s sečem, se dnevni odmerki povečujejo na 200 mg, razdeljenih v več odmerkov.

Povečane potrebe po vitaminu C se pojavljajo pri:

 • nosečnosti,
 • ženskah v času laktacije,
 • alkoholikih,
 • kadilcih,
 • dolgotrajnih diarejah,
 • daljši izpostavljenosti nizkim temperaturam,
 • gastrektomiji,
 • tuberkulozi,
 • hipertiroidizmu,
 • stresu,
 • infekcijah različne etiologije,
 • travmah,
 • terapijah z nekaterimi zdravili (estrogeni, oralni kontraceptivi, barbiturati, tetraciklini in salicilati).

 

INTERAKCIJE

Med askorbinsko kislino in različnimi zdravili se lahko pojavijo interakcije, odvisno od količine. Veliki odmerki askorbinske kisline (ne tudi natrij askorbat) lahko zmanjšajo pH seča in povzročajo ledvično tubularno reabsorbcijo kislih zdravil (ki se jemljejo hkrati) oziroma zmanjšajo reabsorbcijo alkalnih zdravil (ki se jemljejo hkrati).

Desferioksamin
Hkratna uporaba z askorbinsko kislino lahko poveča toksičnost železa v tkivih, zlasti v srcu, kjer povzroča srčno dekompenzacijo. To se obravnava kot klinično pomembna interakcija. Posebna pozornost je potrebna pri starejših bolnikih. Potrebe po suplementih, ki vsebujejo askorbinsko kislino, morajo biti dokumentirane z merjenjem izločanja železa pred dodanim nadomestkom in po njem. Tudi peroralni odmerki askorbinske kisline se morajo dajati eno uro do dve po infuziji desferioksamina.

Suplementi železa
Če se izvaja nadomestna terapija s suplementi železa, je dobro hkrati jemati vitamin C, ker se povečuje absorbcija železa. Vitamin C prav tako omogoča boljšo absorbcijo železa iz hrane.
Antikoagulanti (varfarin, derivati kumarina in indandiona)

Veliki odmerki askorbinske kisline (5 g ali več) lahko preprečijo gastrointestinalno absorbcijo antikoagulantov in s tem zmanjšajo njihovo delovanje. Vendar podatki različnih raziskovalnih skupin niso identični. Zato se ta interakcija obravnava kot nezanesljiva.

Flufenazin (klorpropamin in drugi trankilizerji)
Hkratna uporaba z askorbinsko kislino zmanjšuje koncentracijo teh zdravil v plazmi.

Aspirin (in drugi salicilati)
Če se askorbinska kislina in aspirin jemljeta hkrati, se povečuje eliminacija askorbinske kisline s sečem in zmanjšuje izločanje aspirina. Če se dajejo veliki odmerki salicilatov, se lahko poveča njihova toksičnost. Salicilati lahko preprečijo vstop vitamina C v celice. Rezultat je zmanjšana koncentracija askorbinske kisline v levkocitih in plazmi. Vendar ni dokazano, da dolgotrajna uporaba salicilatov privede do pomanjkanja askorbinske kisline.

Oralni kontraceptivi (estrogeni)
Večji odmerki vitamina C (1 g ali več) lahko povečajo koncentracijo estrogena v plazmi. Rezultat so številni neželeni učinki, značilni za estrogene: vaginalne glivične infekcije, povečanje in občutljivost dojk, glavoboli, migrene, depresije, zmanjšanje libida.
Vitamin C lahko ima podoben vpliv na nadomestno estrogensko terapijo.

Disulfiram
Če se askorbinska kislina jemlje v večjih odmerkih hkrati z disulfiramom, lahko interferira z disulfiram-alkohol interakcijo.

Propranolol
Nekatere študije kažejo, da vitamin C (2 g ali več) lahko zmanjša koncentracijo propranolola v krvi skoraj za tretjino.29 To ni pomembna interakcija, vendar je pomembna za srčne bolnike, ki morajo paziti na natančen odmerek propranolola. Če se ob prehladu jemljejo tako veliki odmerki vitamina C, lahko znatno spremenijo učinek propranolola.

 

LABORATORIJSKE PREISKAVE

Vitamin C je eden od vitaminov, ki najbolj vplivajo na različne labora-torijske preiskave, zato je tudi največkrat opisan v različnih učbenikih za klinično kemijo. Askorbinska kislina je močan reducens in interferira z laboratorijskimi preiskavami, ki temeljijo na oksidoredukcijskih reakcijah.

Določanje glukoze v urinu

a) z bakrovim sulfatom (Benediktov reagens)
Koncentracija je lahko lažno povečana. Metoda se danes malo uporablja.

b) z glukoza oksidazo (Tes-Tape metoda) Koncentracija je lahko lažno zmanjšana.

Določanje laktat dehidrogenaze (LDH) in transaminaze
Ob odmerkih askorbinske kisline, večjih od 200 mg/dan, se lahko koncentracija v serumu zmanjša. 

Kri v blatu
Veliki odmerki askorbinske kisline lahko povzročijo lažno negativne rezultate. Askorbinska kislina se ne sme dajati bolnikom 48 do 72 ur pred preiskavo.

Bilirubin
Koncentracija v serumu je lahko povišana.

pH urina
Ob velikih odmerkih askorbinske kisline se lahko zniža. Natrijev askorbat ne vpliva na pH urina.

Sečna kislina in oksalati v urinu
Koncentracija je lahko povečana pri bolnikih, ki prejemajo velike odmerke askorbinske kisline. Askorbinska kislina lahko interferira tudi z drugimi laboratorijskimi testi, odvisno od reagensa, ki se v metodi uporablja.

 

 

Preberi več ... Manj
Filtriraj seznam
Razvrsti
Izberi pogled Seznam Mreža
Prikazov na stran

Altrient liposomski vitamin C, 30 vrečk

50,02 €

Arcaya vitamin C ampule, 5 x 2 mL

19,50 €

Ascolip liposomski vitamin C, 30 x 5g

25,20 €

Attiva vitamin C Forte 1000 mg, 60 tablet

5,99 €

BetterYou Vitamin C ustno pršilo, 25 mL

11,30 €

Biocyte laktoferin vitamin C, 30 kapsul

28,10 €

Biocyte liposomalni vitamin C, 10 vrečic

16,99 €

Biomax liposomski C vitamin, 30 kapsul

22,75 €

Biostile C vitamin, 60 kapsul

17,90 €

Cellfood vitamin C sprej, 118 mL

37,81 €

CureSupport liposomal C vitamin (1+1 GRATIS)

Od 22,92 €

Encian Natrijev Askorbat vitamin C, 200 g

11,86 €

Estado Puro Vitamin C 1000, 100 kapsul

16,70 €

ferroC železo in vitamin C, 30 kapsul

17,30 €

Health Aid Ester C vitamin, 30 tablet

18,20 €

LifeExtension C vitamin - liposomi, 120 mL

33,20 €

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.