Galex čaj kamilica, 50 g

<p>Čajni napitek, sveže pripravljen kot poparek iz 2 do 8 gramov droge 3-krat na dan med obroki.</p>

Čajni napitek, sveže pripravljen kot poparek iz 2 do 8 gramov droge 3-krat na dan med obroki.

2022-04-14 5,33 €
441627 435

Ocene in mnenja

Opis

GALENSKI IZDELEK

Odmerek za odrasle

Čajni napitek, sveže pripravljen kot poparek iz 2 do 8 gramov droge 3-krat na dan med obroki. 3 grame prelijte s poldrugim decilitrom vrele vode, pokrito pustite stati 5 do 10 minut in precedite. Uporabite ga lahko tudi za grgranje in izpiranje ust večkrat na dan. Poparek za obkladke in izpiranje ran pripravite iz 3 do 10 gramov na 1 deciliter vode. Kopeli in delne kopeli, na primer za zadnjične in spolne predele, iz 50 gramov na 10 litrov vode. Kamilične sopare pa s prelitjem 3 do 6 gramov s poldrugim decilitrom vrele vode. 1 žlička droge tehta približno 1 gram.

Stranski učinki in strupenost

Zapisanih je več alergij na kamilico, tudi dve burni alergični reakciji po zaužitju čajnega napitka pri posameznikih z znano preobčutljivostjo na košarice. Znaki so bili trebušni krči, otečen jezik in žrelo, občutek stisnjenega vratu, nabrekle ustnice in zabuhle oči, vsesplošno srbenje in koprivnica, bobnenje v ušesih ter oteženo dihanje zaradi sapničnega skrčenja. Po zdravilskem zdravljenju sta se oba bolnika opomogla. Poročajo tudi o alergiji na dotik, pa o naduhi in koprivnici, ki so jo povzročile kamilične svečke. Čajni napitek lahko poslabša katerokoli obstoječo alergijo. Alergične lastnosti so včasih pripisovali seskviterpenskemu laktonu antekotulidu, a ga kamilica vsebuje zelo malo ali sploh ne, danes pa proazulenu matrikarinu, pri katerem so jih dokazali z obližnimi testi za alergijo pri preobčutljivih ljudeh za seskviterpenske laktone. Te spojine so vzrok alergij na mnoge rastline, posebno še iz družine košaric, kamor spadajo tudi vratič, rman in arnika. Potrebni pogoj za alergijo naj bi bila alfa-metilenska skupina na laktonskem obroču. Cvetovi vsebujejo antemično kislino, grenčino, ki sili na bruhanje v večjih odmerkih. Akutna strupenost kamilice je nizka, eterično olje na koži ne deluje dražilno.

Prepovedi in opozorila

Obstaja navzkrižna preobčutljivost za rastline z vsebujočimi seskviterpenskimi laktoni, na kamilico preobčutljivi bolniki bodo zelo verjetno alergični tudi na druge pripadnike košaric in obratno pa tudi na nekatere druge cvetnice, na primer zéleno iz družine kobulnic. Poleg tega lahko povzroči alergično reakcijo ali poslabša njene znake pri sicer preobčutljivih posameznikih, na primer astmatikih. Čezmerni odmerki vplivajo na zdravljenje z zdravili proti strjevanju krvi, ker vsebujoče kumarinske sestavine preprečujejo njeno strjevanje. Vpliva na menstruacijski ciklus in maternično napetost. Večja množina alfa-bisabolola je bila škodljiva za živalski plod, manjša množina, ki jo vsebujejo običajni kamilični odmerki, pa ni imela teratogenega učinka. Glede na pravkar omenjene izsledke ne priporočamo čezmernega pitja kamilice med nosečnostjo in dojenjem. Poparek naj se ne uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice ali blizu oči, ker lahko dražilno učinkuje zaradi nekaterih vsebujočih snovi in prevelikih delcev sicer nenevarnih spojin na ta občutljivi organ.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Sečni kamni

Se je sečnim kamnom mogoče izogniti?
Domneva se povezava z načinom življenja družbe v blagostanju. Kljub temu pa ni znanega natančnega mehanizma med vzrokom in učinkom: pri nekaterih ljudeh se pod določenimi pogoji razvijejo sečni kamni, pri drugih pa ne.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Galex Galex
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja