x
Vse kategorije
Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL
Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL

Proizvajalec: Glaxosmith kline
Proti bolečinam in proti zvišani telesni temperaturi.
Cena: 5,00 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
Specifikator Vrednost
Tip izdelka Zdravilo

POSEBNA POZORNOST

Nagrada-nakup

Ocene in mnenja

Opis

Kaj je zdravilo Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL

Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL je peroralna suspenzija.
5 ml peroralne suspenzije (1 mala žlica) vsebuje 250 mg paracetamola.
Zdravilo vsebuje tudi saharozo, raztopino sorbitola, glicerol, disperzibilno celulozo, polisorbat 80, aromo White Sugar, aromo pomaranče, metilparahidroksibenzoat, barvilo SunsetYellow FCF (E 110), prečiščeno vodo.

Kaj vsebuje pakiranje?

Stekleničko po 100 ml peroralne suspenzije in merilno žličko.

Kako deluje Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL?

Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL je peroralna suspenzija. Vsebuje paracetamol, ki je analgetik (sredstvo proti bolečinam) in antipiretik (sredstvo proti zvišani telesni temperaturi).

Peroralna suspenzija Calpol se uporablja za:

- zniževanje povišane telesne temperature
- lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v grlu, ušesih)
- lajšanje blagih do srednje močnih bolečin (glavobola, migrene, nevralgije, zobobola, bolečin pri izraščanju zob, bolečin po poškodbah in po operativnih posegih, revmatičnih bolečin, ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja)
- profilaksa lokalnih in sistemskih reakcij v času primarnega cepljenja Di-Te-Per (15 mg/kg ob cepljenju in ponovno čez 4 ure)

Kaj morate vedeti, preden uporabite Calpol 250 mg/5 ml, peroralna suspenzija, 100 mL?

Ne uporabljate zdravila Calpol, če ste preobčutljivi na paracetamol ali katero od sestavin zdravila. Zdravilo vsebuje glicerol. V visokih odmerkih je škodljiv in lahko povzroči glavobol in gastrointestinalne motnje.
Pred uporabo Calpol se morate posvetovati z zdravnikom, če imate hudo ledvično obolenje, težjo okvaro jeter ali če jemljete druga zdravila.

Na kaj morate biti pozorni, če jemljete druga zdravila?

Pri hkratnem jemanju
- barbituratov, tricikličnih antidepresivov in alkohola zmanjša sposobnost presnavljanja večjih odmerkov paracetamola, kar podaljša plazemsko razpolovno dobo
- antikonvulzivov ali oralnih steroidnih kontracepcijskih sredstev skozi daljše časovno obdobje, pospeši presnovo paracetamola in njegovo izločanje iz telesa
- aikohola, se pri prekoračitvi predpisanega odmerka paracetamola poveča njegova hepatotoksičnost
- antikoagulantov (zdravila proti strjevanju krvi), se lahko poveča antikoagulantni učinek. Tveganje krvavitev je tako večje, vendar občasno paracetamol lahko vzamete, če potrebujete sredstvo za lajšanje bolečin.
če ste noseči ali dojite, se morate pred uporabo Calpol posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Calpol

Zdravilo vsebuje 2 g saharoze. Z vsakim odmerkom vzamete do 2 g saharoze, če jemljete zdravilo v skladu z navodilom za odmerjanje. Neprimerno pri prirojeni intoleranci fruktoze, pri glukoza-galaktoza malabsorpcijskem sindromu ali pomanjkanju saharozne-izomaltaze.
Zdravilo vsebuje 1,9 g sorbitola. Z vsakim odmerkom vzamete do 1,9 g sorbitola, če jemljete zdravilo v skladu z navodilom za odmerjanje. Neprimerno je za Ijudi, ki imajo prirojeno netoleranco fruktoze. Lahko povzroči gastrointestinalne motnje.
Zdravilo vsebuje tudi barvila, ki lahko povzročijo alergični tip reakcij, vključno z astmo. Alergične reakcije so pogostejše pri Ijudeh, ki so preobčutljivi na acetilsalicilno kislino.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni podatkov

Kako zdravilo odmeriti in uporabiti

Pred uporabo stekleničko dobro pretresite!
Odmerjanje je prilagojeno starosti otroka oziroma bolnika po shemi v navodilih!
Priporočene odmerke lahko ponovimo do 4 krat na dan, vendar mora biti razmak med posameznimi odmerki najmanj 4 ure. Maksimalni dnevni priporočeni odmerek za odrasle in otroke, starejše od 12 let, znaša 4 g paracetamola (16 odmernih žlic po 5 ml).
Brez posveta z zdravnikom lahko otroci prejemajo Calpol suspenzijo največ 3 dni. Zdravilo ni primerno za otroke mlajše od 2 let, razen če je tako svetoval zdravnik. Za otroke mlajše od 6 let priporočamo uporabo Calpol suspenzije.

Starostniki
Pri starostnikih sta hitrost in obseg absorpcije paracetamola normalna, vendar je njegov razpolovni čas v plazmi daljši, izločanje pa počasnejše kot pri mlajših odraslih bolnikih.
Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Ne prekoračite navedenega odmerka! če menite, da ste zaužili večji odmerek zdravila, kot je predpisano, nemudoma poiščite zdravniško pomoč, tudi če se ne počutite slabo, saj lahko prevelik odmerek paracetamola povzroči jetrno odpoved.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila, ima lahko tudi Calpol neželene učinke. Stranski učinki paracetamola so redki. Pojavijo se lahko alergične reakcije, običajno v obliki kožnih izpuščajev. Ni navzkrižnih reakcij z aspirinom in drugimi nesteroidnimi analgetiki/antipiretiki.
Izjemoma poročajo o škodljivem vplivu paracetamola na jetra in ledvica pri predpisani uporabi zdravila, več pa je tovrstnih poročil pri občutnejši prekoračitvi odmerka, oziroma pri predhodni težji jetrni ali ledvični prizadetosti.
če opazite katerikoli neželen učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priloge

Ali ste vedeli

Angina

Kako poteka zdravljenje?
Zdravljenje poteka vzročno - glede na povzročitelja. V večini primerov je povzročitelj bakterija beta hemolitični streptokok, takrat je zdravilo izbora penicilin v obliki tablet ali sirupa v ustreznem odmerku, ki ga predpiše zdravnik. Pri otrocih je potrebno dozo prilagoditi glede na telesno težo. Zdravljenje mora trajati 10 dni. Izjemoma se odločimo za zdravljenje z depo penicilinom, ki ga prejme bolnik v mišico. Za bolnike, ki so preobčutljivi na penicilin, se uporabljajo makrolidni antibiotiki. Druge vrste antibiotikov so za zdravljenje streptokokne angine manj primerne.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

ALERGIJA NA ZDRAVILA

Vsako tujo snov, ki pride v telo, obrambni sistem preveri in jo - če je potrebno - uniči s pomočjo specializiranih protiteles. Če je -sovražnik- uspešno uničen, se te informacije shranjujejo. Pri ponovnem stiku s škodljivo snovjo se obrambni... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,59 €

Micropor lepilni trak - Širina: 2,5 cm

1,75 €

Pic injekcijska brizga, 10 mL

0,20 €
Specifikacije izdelka
Specifikator Vrednost
Tip izdelka Zdravilo

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.