Canesten
Canesten krema, 20 g
Oceni izdelek in zasluži
4.0 4

Canesten krema, 20 g

Proizvajalec: Bayer
Delovanje na glivice tako, da zavira nastajanje ergosterola.
Cena: 5,69 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, krema
Oznakacanesten

POSEBNA POZORNOST

Nagrada-nakup

Opis

Kaj je krema Canesten in za kaj se uporablja?

1 g kreme vsebuje 10 mg klotrimazola.

Canesten vsebuje klotrimazol, ki zavira nastanek glivic

Klotrimazol, učinkovina Canestena, je imidazolov derivat s širokim spektrom protimikotičnega delovanja. Klotrimazol deluje na glivice tako, da zavira nastajanje ergosterola. Posledica tega so strukturne in funkcionalne okvare citoplazemske membrane.
Kremo Canesten uporabljamo za zdravljenje glivičnih okužb kože in sluznic, ki jih povzročajo dermatofiti (npr. vrste Trichophyton), kvasovke (npr. vrste Candido), plesni in drugi mikroorganizmi, npr. Malassezia furfurali Corynebacterium, ter kožnih bolezni, ki so jih te glivice superinficirale.
Take okužbe so:
glivične okužbe stopala, kože med prsti na nogah in rokah, paronihije, superinfekcije pri kožnih boleznih, glivične okužbe kože in kožnih pregibov, kandidiaza, pityriasis versicolor (tinea versicolor), okužhe s Corynebacterium minutissimum (eritrazma), seboroični dermatitis, ki so ga povzročile naštete glivice.
Kremo Canesten uporabljamo tudi za zdravljenje okužb sramnih ustnic in predela okoli njih ter vnetja glavice in kožice moškega uda, ki so ga povzročile kvasovke (kandidni vulvitis in kandidni balanitis).

Kaj morate vedeti, preden uporabite kremo Canesten

Zdravila ne uporabljajte, če ste preobčutfjivi za klotrimazol, cetil in stearil alkohol ali druge pomožne snovi. V tem primeru se pred uporabo zdravila posvetujte z zdravnikom. V primerih znane preobčutljivosti za cetil in stearil alkohol je priporočljivo, da namesto kreme Canesten uporabljate raztopino ali raztopino v dermalnem pršilu.
Pri kandidnem vulvitisu in kandidnem balanitisu uporaba raztopine ni dovoljena.

Nosečnost, dojenje

Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Če kremo Canesten uporabljate, kot je predpisano v navodilu ali kotvam je naročil zdravnik ali farmacevt, se absorbira le malo učinkovine, zato pojav sistemskih učinkov (učinkov na druge organe) ni verjeten. Raziskav o uporabi kreme Canesten med nosečnostjo še ni. Na začetku nosečnosti morate paziti, da krema Canesten pri zdravljenju okužbe genitalij ne pride v nožnico. Doječe matere naj kreme Canesten ne nanašajo na dojke.

Na kaj morate biti pozorni, če jemljete druga zdravila?

Krema Canesten zmanjša učinkovitost drugih izdelkov za zdravljenje glivičnih okužb (amfotericin in drugi polienski antibiotiki, npr. nistatin).
Ko se krema Canesten nanese na sramne ustnice in območje vulve oziroma na glavico in kožico moškega  uda, se lahko zmanjšata učinkovitost in varnost izdelkov iz lateksa (kondomi, diafragma). Ta učinek je kratkotrajen in po koncu zdravljenja izgine.

Kako uporabljati kremo Canesten?

Zdravilo morate uporabljati tako, kot je predpisano v tem navodilu (razen če vam je zdravnik predpisal drugače). Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo.
Dva- do trikrat na dan nanesite na prizadete dele tanek sloj kreme Canesten in jo vtrite. Največkrat zadostuje majhna količina kreme (1/2 cm) za površino, veliko kot dlan. Prizadeto mesto pred nanosom kreme temeljito umijte in posušite.
Za zdravljenje okužbe sramnih ustnic in predela okoli njih nanesite kremo Canesten na prizadete dele dvado trikrat na dan.
Kremo lahko uporabimo tudi za zdravljenje vnetja glavice in kožice moškega uda, ki so ga povzročile kvasovke (kandidni ba!anitis).
Trajanje zdravljenja je različno in odvisno od obsega in lokalizacije bolezni. Za popolno ozdravitev zdravljenja ne smete končati takoj, ko izginejo simptomi okužbe.
Zdravljenje traja pri:
dermatomikozah 3 do 4 tedne
eritrazmi 2 do 4 tedne
pityriasis versicolor 1 do 3 tedne
kandidnem vulvitisu in kandidnem balanitisu 1 do 2 tedna.
Da bi preprečili ponovitev bolezni, je treba pri glivicah na nogah kljub hitremu izboljšanju še približno 2 tedna potem, ko so izginili vsi bolezenski znaki, zdravljenje nadaljevati.

Kaj narediti, če ste uporabili preveliko količino kreme?

Podatkov, da bi uporaba prevelike količine kreme Canesten povzročila neželene učinke, ni.

Kaj narediti, če ste pozabili nanesti en odmerek kreme?

Če ste pozabili na odmerek zdravila, naj naslednji zato ne bo večji.

Kaj narediti, če želite zdravljenje ustaviti?

- Če želite glivično okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati brez posvetovanja z zdravnikom. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila. Zdravljenja ne smete končati takoj, ko izginejo simptomi okužbe, ampak ga morate nadaljevati, kot je predpisano v tem  navodilu.

Kaj še lahko naredite za zdravljenje okužbe?

Perilo, oblačila in brisače, ki pridejo v stik s prizadetim delom, je treba zamenjati vsak dan. To bo pomagalo pri zdravljenju in preprečilo okužbo drugih de!ov telesa in drugih ljudi.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila, ima lahko tudi krema Canesten neželene učinke.
V redkih primerih se pojavijo kožne reakcije (rdečina, pekoč ali zbadajoč občutek). Pri bolnikih, ki so preobčutljivi za cetil in stearil alkohol, se lahko pojavijo preobčutljivostne reakcije. V takih primerih priporočamo uporabo raztopine Canesten ali raztopine v dermalnem pršilu Canesten, ki ne vsebujeta cetil in stearil alkohola.
Če se našteti neželeni učinki pojavijo prvič ali če se stanje poslabša, kremo prenehajte uporabljati in se posvetujte z zdravnikom.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Ocene in mnenja

Vesna; | 17. 11. 2016 01:00
/
Enostavno,najboljsi ste.Sspostovanjem,
Vesna.
Bojan; | 29. 03. 2017 08:56
nisem zadovoljen
Krema deluje ampak nisem zadovoljen z količino ... 20g kreme je odiranje ... da pa zadevo pozdraviš pa rabiš 5X poa 20g če še ne več ....to pa je hudo drago

moti me da ni večgramskih pakiranj zaradi tega dan oceno 1
Marjan; | 21. 06. 2017 11:25
Odlično deluje
Enostavno odlična krema s hitrim delovanjem.
Marjan
Marjan; | 21. 06. 2017 11:31
Učinkuje hitro
Enostavno hitro in učinkovito delovanje.

Koristni video nasveti

Priloge

Ali ste vedeli

Otekanje nog

Kdaj in kako si lahko pomagate sami?
Krčne žile in kronično vensko popuščanje Bolniki si najbolje pomagajo sami s spremembo življenjskega stila, kot je opisano v nadaljevanju.

• Redna telesna dejavnost - koristna je hitra hoja, zmeren tek, zmerno kolesarjenje, plavanje, ples. Čez dan, zlasti če bolnik veliko sedi, je zelo koristna telesna vadba tako, da bolnik vsako uro vstane in telovadi z nogami: npr. hodi po prstih ali petah, kroži z nogami kot bi vozil kolo ... Odsvetuje pa se igranje tenisa, rokometa in košarke.

Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

Ginekološki izdelki pri vnetjih!

Do vaginalne glivične okužbe in bakterijske vaginoze pride zaradi porušenega naravnega ravnovesja med bakterijami in glivicami v nožnici. Bakterije ustvarjajo naravno kisel pH nožnice, v katerem se glivice in bakterije ne morejo prekomerno... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,69 €

Bepanthen plus krema, 30 g

8,66 €

Canesten 3 vaginalna krema, 20 g

7,77 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, krema
Oznakacanesten

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.