Iskanje po vsebinah

Boleče grlo - vzroki, simptomi in zdravljenje

petek, 24 september 2021

Izvedite veliko novega o pogostih bolečinah v grlu. Boleče grlo je pogosta težava, s katero se večkrat letno srečujejo tako otroci kot odrasli. Po prebiranju tega prispevka boste seznanjeni zakaj do bolečine v grlu prihaja, kakšni so njeni simptomi in kako se lotiti zdravljenja. 

 

BOLEČE GRLONa splošno | Simptomi | Vzroki | Zdravljenje | Preprečevanje | Zaključek  | Vprašanja in odgovori Viri/reference

 

Boleče grlo je lahko prava nadloga. Verjetno se z njim srečate nekajkrat leto in vedno znova iščete kaj bi vam lahko pomagalo, da bolečina izgine. Verjetno ne veste, da je lahko boleče grlo posledica različnih okužb in način zdravljenja ter njegova uspešnost je odvisna prav od pravilne postavitve diagnoze.

Prav zato smo za vas še pred zimo in hladnimi dnevi pripravili prispevek, kjer vam razkrivamo osnovne informacije in nasvete, da se boste od sedaj naprej lažje spopadali z bolečim grlom. 

 

Na splošno o bolečem grlu

Verjetno vsi, ki berete ta prispevek veste, kakšen je občutek ko imate boleče grlo. Bolečine v grlu so poljudno posplošen izraz, ki ga s pridom uporabljamo, ko nas nekaj v tem predelu prečne žgečkati, nas boli ali peče. Pravzaprav pa večkrat govorimo o bolečinah v žrelu.

bolece_grlo_zenska

Slika: boleče grlo je zelo pogosta težava tako otrok kot odraslih 

POUDAREK

Grlo je namreč začetni del sapnika, torej del dihalnih poti.

POUDAREK

Žrelo je del zgornjih dihalnih poti.

To je cev v predelu vratu, ki povezuje nos ter ustno votlino in se nato nadaljuje v sapnik ter požiralnik. Eden izmed pomembnih delov žrela je tudi poklopec. Ta del učinkovito preprečuje, da bi hrana ali pijača zašla v pljuča. Zanimivo je, da je žrelo del dveh sistemov v telesu, tako dihalnega kot tudi prebavnega. Omogoča namreč dihanje in tudi požiranje. Ustna votlina in žrelo torej predstavljata križišče dihalne in pa prebavne poti. Prebavna pot se nadaljuje v požiralnik, dihalna pot pa v grlo in sapnik. Skozi naše žrelo prehaja zrak, hrana ter tudi tekočina. Žrelo pa ima med drugim tudi zelo pomembno vlogo pri govorjenju.

dihalni_sistem_dihanje

Slika: prikaz dihalnega sistema 

Zakaj je potrebno ločiti med dvema bolečinama, v grlu ali žrelu? Ali gre za vnetje enega oziroma drugega dela zgornjih dihalnih poti je pomembno predvsem zaradi odločitve o pristopu zdravljenja. Pomembno je, da izberemo primeren pripravek in naredimo vse nujno potrebne korake, da se neprijetnosti čim prej znebimo. Vnetje žrela je pogosto združeno s pekočimi bolečinami pri požiranju, medtem ko vneto grlo poleg bolečin običajno spremlja še hripav glas.

Naša ustna votlina je odprt sistem, saj usta večkrat dnevno odpremo in vanje vnašamo tako hrano kot pijačo. Tudi z dihanjem pa v ustno votlino vstopajo mikroorganizmi. Različne bakterije, praživali, virusi in glive, ki živijo v ustni votlini so v biološkem ravnovesju. Ravnovesje se lahko hitro poruši zaradi zunanjih in tudi notranjih dejavnikov. Takrat namreč pride do prekomernega razmnoževanja nekaterih vrst, ki pa lahko tudi škodujejo našemu zdravju.

Video: oglejte si delovanje respiratornega sistema pri ljudeh 

Ustna sluznica je torej večkrat dnevno izpostavljena mikroorganizmom, vendar bolezen, boleče grlo in vneto žrelo, niso posledica vsakodnevne izpostavljenosti. Da ne pride do obolenja pri vsakem stiku z škodljivimi mikroorganizmi, poskrbi:

 • oblika ustne votline
 • prisotna slina in encimi v njej
 • določene protimikrobne substance, ki se izločajo iz mikroorganizmov v ustni votlini.

Da lahko vzdržujemo zdravo ustno sluznico, moramo zmanjšati skupno število patogenih mikroorganizmov in onemogočiti, da se v naših ustih pretirano razmnožujejo. Če bo njihovo število manjše, bomo s tem tudi zmanjšali verjetnost, da pride do okužbe in posledično tudi da pride do bolečega grla. V primeru, da se njihovo število nevzdržno poveča, pa le to napade obrambne mehanizme ustne sluznice in nato se zgodi neprijetno širjenje okužbe in vnetja tudi na ostala tkiva.

Na vnetje grla nas ponavadi opozori bolečina, praskanje ali pa draženje v predelu grla. Pogosto pa je oteženo tudi požiranje, tako hrane kot tudi tekočin.

POUDAREK

Te simptome največkrat opazimo v hladnejših mesecih leta, ko so bolezni dihal na vrhuncu in se jim težko izognemo.

izgled_grlo_pordelo

Slika: pordela ustna votlina oznanja začetek bolečega in vnetega grla

Čeprav mnogi jemljejo boleče grlo kot nekaj običajnega v tem obdobju leta, je lahko boleče grlo tudi alarm za hujše in težje zdravstveno stanje, ki se šele razvija. Prav zato je pomembno, da se v nadaljevanju podučite o bolečem grlu.

Med najpogostejše akutne infekcijske bolezni prištevamo okužbe zgornjih dihal.

POUDAREK

Odrasle osebe se s takšno okužbo v povprečju srečujejo od dvakrat do petkrat letno.

Akutno vnetje grla je lahko kataralno ali pa gnojno. Ob kataralnem vnetju je mogoče zaznati bolečine v grlu in pa tudi značilen občutek tujka v žrelu. Prav tako kataralno vnetje spremlja občutek suhe žrelne sluznice. Oteženo je požiranje, pogosto se pri obolelem poviša telesna temperatura in se poslabša počutje.

Pri kroničnem vnetju grla pa je potrebno nekaj več pozornosti. S kroničnim vnetjem grla se pogosto srečujejo tisti, ki so bili dolgoletni kadilci. Kronično vnetje se lahko pojavi tudi pri osebah, ki veliko obremenjujejo glasilke (pevci, učitelji, moderatorji,…). Do takšnega vnetja lahko pride tudi pri osebah, ki večinoma dihajo skozi usta zaradi slabše prehodnosti nosu. S kroničnim vnetjem grla se lahko srečujemo več let. Le redko se stanje povsem izboljša, bolj pogosto pa je poslabšanje stanja. Kronično vnetje grla lahko spremlja tudi sprememba glasu. Če vnetje močno napreduje, lahko pride tudi do okvare glasilk, poveča pa se tudi tveganje za raka grla.

POUDAREK

Predšolski otroci se z bolečim grlom oziroma okužbo zgornjih dihal srečujejo tudi od sedemkrat do desetkrat na leto.

Z vnetim žrelom se tako srečujejo mlajši in starejši. Nekoliko bolj pogost je med prehodom letnih časov in pa v zimskem obdobju. V poletnih mesecih pa se z njim srečujemo zaradi pretirane uporabe klime in uživanja hladnih pijač.

bolecina_grlo_neprijetno

Slika: bolečina se razprostira vse od ust proti žrelu 

Dejavniki tveganja

POUDAREK

Za nastop vnetega grla je več dejavnikov tveganja.

Dovzetnost se poveča z:

 • starostnim obdobjem. Kot smo že omenili, je tveganje za boleče grlo povečano pri otrocih od 3. in vse do 15. leta. Takrat je sicer najpogostejši vzrok bakterijska okužba dihal, katere posledica je vnetje grla.
 • izpostavljenostjo tobačnemu dimu. Če ste sami kadilec ali pa ste zgolj pasivni kadilec, lahko vdihavanje večjih količin tobačnega dima pripomore k pogostejšemu vnetju grla. Tobačni dim namreč izredno močno draži grlo. V primeru, da ste sami redni kadilec, uporaba tobačnih izdelkov pogosto poveča tveganje za razvoj raka na ustih, grlu, glasilkah ali pljučih.
 • alergijami. Tako sezonske kot tudi stalne alergijske reakcije na različne snovi, močno povečajo verjetnost, da boste trpeli zaradi pogostega vnetja grla.
 • kroničnimi okužbami sinusov. Če vam pogosto teče iz nosu ali pa je ta povsem neprehoden za zrak, zaradi okužbe sinusov, lahko to stanje vpliva tudi na pogostost pojavljanja bolečin v grlu. Predvsem zaradi pogostega draženja grla ali pa če se sama okužba iz sinusov prenese na grlo in celotno področje dihal.
 • oslabljeno imunostjo. V primeru, da je vaš imunski sistem močno oslabljen, se ta ne bo mogel boriti ne z virusnimi ne bakterijskimi okužbami, ki bi lahko povzročile vnetje grla. Dovzetnost za okužbe in razvoj v bolezni se z nizko odpornostjo skokovito poveča, s tem pa se poviša tudi tveganje za vneto grlo.SIMPTOMI BOLEČEGA GRLA

Mogoče se o simptomih za vneto grlo sploh ne bi rabili pogovarjati. Večina nas namreč misli, da je simptom in znak za vneto grlo bolečina. Seveda tega ne moremo zanikati, vendar pa ni to edini znak in simptom, ki nas opozarja, da z našim zdravjem ni vse tako kot mora biti.

Mnogi simptomi se namreč lahko razvijejo še predno boste začutili bolečino v predelu grla.

Kot simptome vnetega grla zdravniki navajajo tudi:

 • suho grlo
 • praskajoč občutek
 • pordelost v zadnjem delu ust
 • slab zadah
 • blag kašelj
 • hripav glas
 • težave pri požiranju
 • neprijeten občutek pri požiranju

Za vneto grlo pa nas večina kot edini pravi simptom tretira bolečino, ki se v predelu grla ohrani dlje časa.

primerjava_zdravo_grlo_bolecegrlo

Slika: primerjava videza zdravega in bolečega grla 

Skelenje in praskanje sta nekoliko bolj značilna za vnetje žrela. Medtem ko se hripavost pojavi pri vnetju grla. Za obe vnetji pa je značilna bolečina pri požiranju.

Tudi pri otrocih, so simptomi izredno podobni. Pogosto so sicer manj aktivni, vendar pa lahko pride tudi do povišanja telesne temperature.

Kot simptome, ki jih nekoliko težje opazimo sami, so pa odličen pokazatelj za zdravnika, da lažje postavi vašo diagnozo, štejemo naslednje:

 • otekle žleze v vratu
 • otekle žleze čeljusti
 • pordeli mandlji, ki so tudi otečeni
 • vidne bele lise
 • gnojna snov okoli mandljev

Zgoraj naštete simptome boste sami zelo težko opazili. Zdravnik pa jih bo s primernim pregledom brez težav opazil in na podlagi njihove intenzivnosti določil, kako bo potekalo zdravljenje. Več o tem pa vam zaupamo tudi v nadaljevanju.

otekle_bezgavke_vrat_grlo

Slika: otekle žleze oziroma bezgavke so zelo poveden simptom bolečega grla 

Zavedati pa se je potrebno, da okužba, ki jo spremlja vneto grlo, lahko razvije tudi nekatere druge simptome in znake. Govorimo o povišani telesni temperaturi in kašlju.

kaselj_bolecina_grlo

Slika: bolečina v grlu velikokrat spodbudi tudi kašelj 

 

Vneto grlo lahko spremlja tudi pogosto kihanje in smrkav nos. Mnogokrat pa bolezen in vneto grlo spremlja glavobol ter bolečine v mišicah in celostna utrujenost in izčrpanost. Redki pa se srečujejo še s slabostjo in pa tudi bruhanjem.VZROKI ZA BOLEČE GRLO

Kot smo že omenili, boleče grlo najpogosteje povezujemo s prehladi. Tako prehlad kot gripo pa povzročajo virusi. Njihova posledica pa je torej boleče in vneto grlo. Nekoliko redkeje, pa vneto grlo povzročijo bakterijske okužbe.

vzrok_bolece_grlo

Slika: vzroki za boleče grlo so lahko različni 

Pogosto je vzrok okužbe grla je torej virusne narave. Najpogosteje je to prehlad ali gripa. Zanimivo je, da če je vnetje grla posledica virusne okužbe, se bo stanje v večini primerov uredilo samostojno.

Pod virusne okužbe prištevamo:

 • prehlad
 • gripa
 • mono(nukleoza)
 • ošpice
 • norice
 • in tudi novi koronavirus (covid-19)

Video: kako razlikovati med različnimi vzroki bolečega grla? 

Bakterijske okužbe, ki so lahko vzroki za boleče in vneto grlo, se nas lotijo bolj po redko. Najpogostejša med njimi je streptokokna okužba. Tudi ta namreč povzroči vnetje grla, vendar je ta posledica bakterije. Takšno boleče grlo moramo zdraviti na drugačen način kot druge tipe bolečega grla.

primerjava_grlo_bakterijska_virusna

Slika: primerjava izgleda bakterijske (levo) in virusne (desno) okužbe 

POUDAREK

Obstaja še nekaj drugih vzrokov za vnetje grla, ki pa bi lahko v večini primerov zahtevali kompleksnejše zdravljenje.

Med njimi so tudi alergije. Boleče grlo je lahko posledica različnih alergij na:

 • prhljaj hišnih ljubljenčkov
 • plesen
 • prah
 • cvetni prah

Boleče grlo v primeru alergijske okužbe seveda spremljajo tudi drugi simptomi, pogosto je to izcedek iz nosu in/ali tudi oči. Boleče grlo, kot posledica alergij, se zdravi nekoliko drugače, kot samo boleče grlo. Najprej je seveda pomembno, da odpravimo vpliv alergij na celoten organizem.

Kot pogost vzrok za boleče grlo mnogi navajajo tudi suhost zraka. Mnoge namreč prav suh zrak prisili v dihanje skozi usta, kar pa vemo, da ni najbolj priporočljivo za ohranjanje zdravja. V zaprtih prostorih lahko namreč suh zrak povzroči, da grlo postane izsušeno in je zelo dražeče. Prav tako pa nas zamašen nos prisili v dihanje skozi usta, ki v kombinaciji s suhim zrakom lahko povzroči izsušitev grla in pa tudi vnetje.

Dražilne snovi, tako onesnažen zunanji zrak, tobačni dim, kemikalije in podobno, lahko povzročijo vnetje grla. Onesnažen zrak najprej seveda razdraži naše grlo, kot posledica tega pa je lahko najprej blago vnetje, ki pa se lahko razvije tudi v izredno zapletena zdravstvena stanja. Vnetje grla lahko povzročijo tudi nekatere druge dražilne snovi, za katere bi mogoče na prvi pogled rekli, da vnetje grla ne more biti posledica uživanja alkohola, močno začinjene hrane ali žvečenje tobaka. Vendar temu ni tako, zato je vredno razmisliti o življenjskih navadah.

Če so naše mišice v grlu pogosto napenjajo, to se zgodi ob kričanju, glasnem govorjenju, dolgem govorjenju in dalj časa trajajočem petju visokih ali zelo nizkih tonov. Dolgotrajna napetost mišic v tem predelu lahko v kombinaciji z izsuševanjem sluznice pripelje do neprijetnih bolečin.

Boleče grlo pa je lahko tudi posledica Gastroezofagealna refluksna bolezen. Gre za motnjo prebavnega sistema, pri kateri se želodčne kisline kopičijo v požiralniku. To povzroča konstantno draženje grla, kar pa nato privede do bolečega grla, ki omejuje prosto požiranje hrane in tekočine.

Obstaja tudi nekaj primerov, ko je vneto grlo in boleče grlo bilo posledica okužbe s HIV ali po okužbi z virusom HIV. V teh primerih lahko pogosto pride do kroničnega oziroma ponavljajočega vnetja grla. Mnogi se s takšnim tipom vnetja grla soočajo zaradi glivične okužbe, ki jo imenujemo ustni drozg ali pa zaradi virusne okužbe imenovane citomegalovirus. Ta se lahko v zapleteno vnetje grla spremeni predvsem pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Če trpite zaradi rakavih tumorjev grla, jezika ali glasilk, lahko tudi ta stanja povzročijo neprijetno vnetje grla. V tem primeru je vnetje grla neprijetna posledica veliko težje bolezni, s katero se soočamo. Zato tudi odpravljanje vnetega grla, ki je posledica tako resne bolezni, nekoliko bolj zapleteno.

Video: izčrpen pregled vzrokov za boleče grlo in kako ga pozdraviti

 ZDRAVLJENJE BOLEČEGA GRLA

Pri zdravljenju bolečega grla je za določanje poteka zdravljenja izjemno pomemben zdravnik in njegova presoja.

POUDAREK

Zdravniško pomoč morate poiskati, če ste zaznali, da imate vneto in boleče grlo že več kot teden dni

ali pa ste opazili katerega od spodnjih težav:

 • težave pri požiranju
 • oteženo dihanje
 • težave pri odpiranju ust
 • bolečine v sklepih
 • napetost v ušesih
 • izpuščaji
 • telesna temperatura nad 38,5°C
 • izbljuvki krvi, ki se meša s slino in sluzjo
 • dlje trajajoča hripavost
 • otekanje vratu ali obraza

 

POUDAREK

Če ima vneto grlo vaš otrok, je še bolj pomembno, da pravočasno poiščete zdravniško pomoč.

Pozorni bodite na hude znake in simptome kot so:

 • težko dihanje
 • težave pri požiranju
 • neobičajno slinjenje, ki nakazuje na težave pri požiranju.

pregled_otrok_grlo

Slika: če ima boleče grlo vaš otrok, pravočasno poiščite zdravniško pomoč

Samo postavljanje diagnoze in iskanja vzroka, zakaj je prišlo do bolečega grla se običajno izvede po fizičnem pregledu.

S pomočjo osvetljenega instrumenta zdravnik pregleda grlo, pogosto pa pregleda še ušesne in nosne poti. To bi lahko sicer storili tudi sami. Postavite se pred ogledalo in vzemite svetilko. Iz ust sprostite globok »aaa« in opazujte svoje grlo.

Zdravnik bo nato nadaljeval pregled. Z nežnimi gibi otipa vrat, s čimer se preveri, ali so morebiti otekle tudi žleze oziroma bezgavke. Pregled vključuje tudi spremljanje dihanja s stetoskopom. Dihanje se preveri tako na sprednji strani prsnega koša kot tudi na hrbtu.

bris_grlo_zdravnik_pregled

Slika: odvzem brisa iz grla za določanje tipa okužbe 

Zdravnik lahko za lažje odločanje o načinu zdravljenja, odvzame tudi bris iz grla. Gre za preprost test, ki omogoča odkrivanje streptokoknih bakterij. Kot pa smo se podučili, so tudi te lahko vzrok za vnetje grla. Sterilno paličico vam bodo podrgnili po zadnjem delu grla, da bodo lahko odvzeli vzorec izločkov. Če je v teh izločkih prisotna streptokokna bakterija, bo to zdravniku olajšalo odločitev za zdravljenje. Opravi pa se lahko tudi molekularni test za odkrivanje teh istih bakterij. Po testiranju se vzorec preveri v laboratoriju in tudi ti rezultati so izredno natančni in zanesljivi.

Video: kako streptokokna bakterija povzroči boleče grlo? 

Zelo poveden simptom, ki pomaga razkriti vneto žrelo, je izpuščaj. Ta se lahko pojavi na vratu ali prsnem košu. Gre namreč za znak skupine bakterijskih okužb oziroma streptokoknih okužb. Če je izpuščaj prisoten, bo postavljanje diagnoze veliko lažje.

POUDAREK

Boleče in vneto grlo, ki je posledica virusne okužbe, vas bo spremljalo nekje od pet do sedem dni.

Običajno takšnega bolečega grla ni potrebno zdraviti. Antibiotiki namreč ne delujejo pri zdravljenju virusnih okužb. Ne pričakujte hitrejšega okrevanja ali izboljšanja simptomov.

Da bi si olajšali neprijetne občutke in bolečino ter morebiti zbili povišano telesno temperaturo, se mnogo pacientov poslužuje različnih protibolečinskih pripravkov ali zdravil, ki se jih lahko dobri brez recepta. Nekaj takšnih lahko najdete tudi v naši ponudbi. Za svetovanje pa se obrnite na naše strokovnjake. S primernim uživanjem se boste lahko v nekoliko krajšem časovnem obdobju znebil simptomov ali pa jih vsaj olajšali.

V primeru, da gre za bakterijsko okužbo in je to zdravnik preveril z ustreznim pregledom, lahko pričakujete, da vam bo zdravnik predpisal antibiotike. Izbrani antibiotiki so primerni izključno za vas in trenutno stanje vašega bolečega grla. Pomembno je, da strogo upoštevate navodila, ki vam jih poda zdravnik ter tudi farmacevt ob izdaji zdravila.

zdravila_antibiotiki_bolecina

Slika: antibiotiki delujejo le če jih uživate po navodilih zdravnika in farmacevta 

Ko pričnete z uživanjem antibiotika, ne pričakujte, da bodo rezultati občutni že samo po eni tableti. Gre za postopek, ki potrebuje svoj čas. To pa tudi nakazuje na pomembnost upoštevanja priporočil zdravnika ter farmacevta. V primeru, da se ne bi držali navodil, ki skoraj vedno vključujejo tudi časovne razmike med posameznimi odmerki, se lahko okužba še poslabša ali pa celo razširi na druge dele telesa.

Prav tako je ključnega pomena, da dokončate uživanje celotne škatle antibiotikov. V nasprotnem primeru lahko povečate tveganje za nekatera druga bolezenska stanja, med drugim tudi vnetje ledvic. V primeru, da ste pozabili zaužiti en odmerek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

POUDAREK

V vseh ostalih primerih bolečega grla, ko vnetje ne izhaja iz okužbe z virusom ali bakterijo, bodo v prvi vrsti morali odkriti vzrok za boleče grlo. Po postavljeni diagnozi pa se bodo lotili zdravljenja na pacientu prilagojen način.

Zdravljenja pa se lahko lotite tudi doma. Ne glede na to, kakšen je vzrok za vaše boleče grlo, lahko s temi pristopi nekoliko olajšate simptome.

Video: preverite nekaj nasvetov za olajšanje bolečega grla kar v udobju doma 

Svetujemo vam počitek. Pomembno je da se naspite in imate dovolj energije. Zelo priporočljivo pa je tudi, da spočijete svoj glas in ga ne obremenjujete, če to res ni potrebno.

pocitek_zenska_bolezen

Slika: počitek je pri okrevanju izredno pomemben 

Zaužijte dovolj tekočine, saj boste tako ohranili svoje grlo navlaženo. Prav tako pa boste brez težav preprečili dehidracijo. Pomembno pa je tudi, da se izognete kofeinu in tudi alkoholu.

Priporočljivo je tudi, da ob zaznanem bolečem grlu zaužijete toplo hrano in tudi pijačo. Svetujejo se juhe, čaji brez kofeina, topla voda z medom in podobni pripravki. Prav tako pa lahko razdraženo grlo pomiri hladna hrana.

Mnogim pomagajo tudi tople obloge na predel vratu ter prsnega koša. Toplota lahko namreč učinkuje sprostitveno ter hrkati pomaga pomiriti otečene bezgavke na vratu.

Nekateri so pozitivne učinke na boleče grlo zaznali tudi po grgranju slane vode. Pripravite si od 120 do 240 mL tople vode, v kateri raztopite četrtino ali polovico čajne žličke soli. Vodo nato nekaj časa grgrajte in nato izpljunite. Takšno početje lahko ohrani vaše grlo vlažno in vam pomaga pri otekanju. Prav tako pa lahko grgranje slane vode prispeva k omiljenju surovega in praskastega občutka.

Video: zakaj vam grgranje slane vode lahko pomaga? 

Ob bolečem grlu, je zelo moteč tudi suh zrak. Pogosto pa se bolečine v grlu pojavijo v obdobju kurilne sezone, ko je v notranjih prostorih zrak še bolj suh. Svetujemo vam, da dobro navlažite zrak v prostorih, kjer se največ zadržujete. Lahko si ustvarite tudi obilico pare v kopalnici in tam nekaj minut globoko dihate. Preverite, da v prostorih, kjer prebolevate boleče grlo, ni plesni ali bakterij. Nekateri priporočajo tudi pripravo domačega inhalatorja. V večji posodi zavrite vodo in nato se nagnite nadnjo ter na glavo položite brisačo. To lahko poizkusite večkrat na dan, od pet do 10 minut.

Prav tako se izognite vsem dražilnim snovem, ki se lahko pojavljajo v zraku. Mislimo predvsem na izpušne pline, cigaretni dim in tudi hlape čistilnih sredstev, ki lahko še dodatno razdražijo vaše že razbolelo grlo.

Mnogi se poslužujejo tudi uživanja pastil. Zavedati se je potrebno, da to niso zdravila, kljub temu pa ima večina določen dnevni odmerek, ki se ga je potrebno držati. Priporočamo vam, da se posvetujete s strokovnim osebjem katere pastile bodo najboljše za vas in vaše boleče grlo.

sprej_prsilo_bolece_grlo

Slika: mnogim pomaga uporaba ustreznih oralnih pršil 

Ob pastilah pa so vse bolj priljubljena tudi oralna pršila. Na voljo so namreč v različnih sestavah. Namen pršil je pogosto razkuževanje ustne votline in omiljenje simptomov bolečega grla. Dobro vpliva tako na bolečino, rdečino, oteklino in neprijeten občutek pri požiranju. Pršila so na voljo v različnih okusih in z različnimi sestavinami. Tudi v naši ponudbi boste našli pester nabor pršil, ki vam lahko olajšajo neprijetnosti bolečega grla.

Video:oglejte si še en zanimiv način, ki vam lahko olajša stanje bolečega grla 

Če bi želeli zdravljenje izvesti na nekoliko bolj naraven način, lahko preizkusite še nekaj drugačnih pristopov. Omenili smo že grgranje slane vode, mnogim pa pomaga tudi uživanje zeliščnih čajev. Pri bolečem grlu se mnogokrat priporoča tudi uživanje medu in dodajanje medu v napitke. Nekaterim pa pomaga tudi propolis. Zelo močno naj bi učinkoval tudi islandski lišaj in različni domači pripravki iz te rastline. Mnogi se ob bolečem grlu poslužujejo tudi pripravkov, ki vsebujejo ingver. Seveda pa ne pozabite na dodajanje sveže iztisnjenega limoninega soka različnim napitkom.


caj_napitek_ingver_med

Slika: pripravite si topel napitek 

PREPREČEVANJE

Splošna osnova za zdravje je tudi zdrava ustna sluznica.

POUDAREK

Ustna sluznica je namreč prva obrambna linija našega telesa.

Ščiti nas pred škodljivimi virusi, bakterijami in glivami. Da se ta zaščita dnevno ohranja, je potrebno vsak dan znova, tudi večkrat na dan, poskrbeti za higieno ustne votline.

Vnetje grla je mogoče tudi preprečiti. Prav tako je mogoče zmanjšati letno pojavnost vnetega grla.

POUDAREK

Če jih želite preprečiti, se izogibajte virusom in bakterijam ter redno skrbite za higieno in vzdržujte svojo odpornost.

Kot osnovna priporočila za preprečevanje pogostega vnetja grla veljajo:

 • redno umivanje rok ali razkuževanje
 • čim manj dotikanja obraza
 • čim manj dotikanja različnih površin na javnih mesti
 • izognitev stika z bolnimi

Predvsem je zelo pomembno, da ohranjate osnovno raven osebne higiene. Seveda pa boste tveganje za okužbo pomembno zmanjšali, če se boste v obdobjih leta, ko razsajajo virusi in viroze obnašali preventivno.

Še lažje pa se boste okužbi izognili, če res konkretno pristopite k izboljšanju svoje odpornosti. Dobro delujoč imunski sistem se bo namreč brez težav boril proti bakterijam in virusom. O krepitvi imunskega sistema si lahko več preberete tudi v našem prispevku.  ZAKLJUČEK

Boleče grlo vam je verjetno že dobro znano, vas pa verjetno tudi še vedno jezi, ko se ob vsaki spremembi letnega časa soočate s številnimi simptomi. Upamo, da vam je ta prispevek olajšal vse naslednje situacije z bolečim grlom ter vnetim žrelom.

Ko začutite bolečino, začnite pravočasno ukrepati. Svetujemo vam, da se spomnite, da je boleče grlo lahko simptom tako virusnih, bakterijskih kot tudi glivičnih okužb. Od tega, kakšen je izvor bolečega grla, je odvisno tudi, kako se je potrebno lotiti zdravljenja in okrevanja.

V primeru, da bolečine niso prehude, se boste verjetno najprej odpravili v svojo domačo lekarno. Tam lahko poiščete kaj za omilitev občutka bolečine. Seveda pa predlagamo tudi uživanje pastil ali oralnega pršila. Mnogo pripravkov lahko seveda naročite tudi iz naše lekarne. Doma si vzemite čas zase in si privoščite počitek. Čim manj govorite in obvezno se izognite šepetanju. Priporočljivo je tudi uživanje toplih napitkov, dodajte pa tudi med, propolis in morebiti vam bo ustrezal tudi ingver in limona.

Če po domačem zdravljenju bolečega grla, v nekaj dneh ne bo prišlo do izboljšanja, poiščite zdravniško pomoč. Definitivno boleče grlo ne sme vztrajati več kot deset dni. Če ste že pred tem v dvomih ali ste se domačega zdravljenja lotili pravilno, lahko že pred tem pokličete strokovnjaka, da vam nameni še kakšen koristen nasvet.

Boleče grlo je res neprijetno, vendar pa preprosto rešljiva težava, če se pravočasno odkrije vzrok za bolečino. Izredno pomembno je, da se podučite o simptomih in jih redno spremljate, da ne pride do hujših zapletov in težavnih zdravstvenih stanj. Naj vas boleče grlo tudi opomni, da je potrebno okrepiti svoj imunski sistem in poskrbeti, da se lahko borimo z različnimi škodljivimi organizmi iz okolja.

Z bolečim grlom in vnetim žrelom se srečujejo tako otroci, odrasli kot tudi starejši. Na bolečine se lahko preventivno začnete pripravljati pred prehodom letnih časov in ob nastopu zimskega hladnejšega obdobja. Tudi poleti pa poskrbite, da ne boste grla preveč izpostavljali ledeno hladnim pijačam in se ne izpostavljajte izredno nizikim temperaturam na klimatskih napravah.

 Vprašanja in odgovori

Kako se hitro znebim vnetega grla?

6 domačih zdravil za lajšanje bolečega grla

 • Tople in hladne tekočine. Popijte tople napitke, na primer čaj ali piščančjo juho. ...
 • Grgranje. Raztopite 1/2 čajne žličke soli - ali podobno količino sode bikarbone v kozarcu tople vode. ...
 • Antihistaminiki in zdravila proti bolečinam brez recepta - po potrebi jih uporabite ...
 • Para in vlaga. ...
 • Vroč termofor ...
 • Počitek..[1]

 

Kako dolgo traja vneto grlo?

Vnetje grla, znano tudi kot faringitis, je lahko akutno in traja le nekaj dni ali kronično in traja, dokler ni odpravljen vzrok zanj. Večina vnetij grla je posledica navadnih virusov in minejo same od sebe v 3 do 10 dneh. Vnetje grla, ki ga povzroči bakterijska okužba ali alergija, lahko traja dlje. [2]

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. 6 Sore Throat Remedies That Actually Work - https://health.clevelandclinic.org/sore-throat-remedies-that-actually-work/

2. How Many Days Does It Take to Recover from a Sore Throat? - https://www.healthline.com/health/how-long-does-a-sore-throat-lastStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.