Boleče ledvice, ledvični kamni in ledvični rak!

ponedeljek, 06 december 2021

Ledvice se nahajajo v zadnjem delu trebuha, tik pod rebri, na vsaki strani hrbtenice. Bolečine v bokih ali srednjem in zgornjem delu hrbta sicer lahko izvirajo iz ledvic, vendar pa bolečina v hrbtu ali bokih ne pomeni nujno, da je z vašimi ledvicami nekaj narobe. Možna je bolečina samo na eni strani, če ima težavo samo ena ledvica, ali na obeh straneh, če sta prizadeti obe ledvici. V nadaljevanju predstavljamo vse informacije, ki jih rabite vedeti glede bolečine v ledvicah.Bolečina ledvic - kaj je to? | Vzroki bolečine | Zdravljenje | Ledvični kamni | Vzroki za nastanek | Zdravljenje | Preprečevanje nastanka kamnov | Stanja strahu | Ledvični rak | Vzroki ledvičnega raka | Zdravljenje in preprečevanje | Vprašanja in odgovori Viri/referenceBolečina je signal, ki ga občutimo, ko pride do poškodbe tkiva - v ledvicah se takšna sicer prenešena bolečina čuti ob straneh (od pazduhe navzdol) ali pa na področju hrbta. Pogosto se tovrstna bolečina, ki je posledica zapletov z ledvicami zamenjuje z bolečinami v hrbtu. 

boleče-ledvice

Bolečino v ledvicah lahko povzročijo ledvični kamni, okužbe sečil, okužbe ledvic, poškodbe ali rak ledvic.Kaj pomeni bolečina v ledvicah?

Ljudje pogosto zamenjujejo bolečine v ledvicah z bolečinami v hrbtu.

Za razliko od bolečin v hrbtu, ki se običajno pojavijo v spodnjem delu hrbta, so bolečine v ledvicah globlje in višje na predelu hrbta. Ledvice se nahajajo pod prsnim košem, na vsaki strani hrbtenice. Bolečina, ki izhaja iz področja ledvic se čuti na straneh ali v sredini do zgornjega dela hrbta (najpogosteje se bolečina čuti pod predelom reber, desno ali levo od hrbtenice). Bolečina lahko napreduje tudi na druga področja, na primer na področje trebuha ali dimelj.

Bolečina v ledvicah je ponavadi posledica otekline ali celo blokade ledvic ali sečil (sečnih poti).

Drugi simptomi, kot so zvišana telesna temperatura, bruhanje ali boleče uriniranje, so znaki, da je bolečina posledica alarmantnejše težave z ledvicami.Kateri so možni vzroki za bolečine v ledvicah?

Ker ledvice filtrirajo kri, tvorijo urin in ga izločajo iz telesa skozi cevi, imenovane sečevod, lahko težave na katerem koli od teh področij povzročijo bolečino. Nekateri najpogostejši vzroki za bolečine v ledvicah vključujejo:

Ledvični kamni: Ledvični kamni nastanejo zaradi kopičenja mineralov ali kemičnih odpadkov v telesu. Kamni v ledvicah so lahko tako majhni kot zrno peska ali celo večji od bisera. Če so majhni, se lahko iz ledvic samodejno izplavijo. Vendar pa se lahko večji kamni zataknejo v sečilih in preprečijo odvajanje urina. V obeh primerih lahko pride do močne bolečine.

Slika: predstavitev nekaterih vzrokov, ki povzročajo izjemno bolečino!

vzroki_bolecine_ledvic

Okužba sečil: okužba se lahko razvije kjerkoli vzdolž sečil in jo povzročajo bakterije, ki ostanejo po uriniranju. Simptomi, ki sledijo lahko vključujejo povišano telesno temperaturo, boleče uriniranje, moten urin in splošno utrujenost.

Okužba ledvic (pielonefritis): Okužba ledvic se pojavi, ko se bakterije iz okužbe mehurja razširijo na ledvice. Ljudje s sladkorno boleznijo ali z zamašitvijo sečil so bolj verjetno zboleli za okužbo ledvic. V kroničnih primerih nekatere težave v sečilih povzročijo, da urin teče nazaj iz mehurja do ledvic, kar ima za posledico ponavljajoče se okužbe in morda trajne poškodbe ledvic.

Policistična bolezen ledvic: dedno stanje, pri katerem se v ledvicah razvijejo ciste, napolnjene s tekočino. Ko se ciste razširijo, se ledvice povečajo in lahko sčasoma izgubijo sposobnost delovanja.

Poškodba ali travma: Vsak močan udarec ali topa sila v predel ledvic (na primer pri kontaktnih športih ali nesreči) lahko povzroči raztrganine ali druge fizične poškodbe ledvic. Takšni dogodki lahko povzročijo tudi motnje normalnega pretoka krvi v ledvicah. Akutna (nenadna) odpoved ledvic je lahko posledica poškodbe ledvic.

Ledvični rak: karcinom ledvičnih celic je najpogostejša vrsta raka ledvic. Običajno prizadene ljudi v 60-ih ali 70-ih letih, redko se pojavi pri osebah mlajših od 50 let. Če se sploh pojavijo, simptomi ponavadi vključujejo kri v urinu, vztrajno bolečino v predelu hrbta ali na strani tik pod rebri ter izboklino oz. oteklino na strani.Kako se zdravi bolečina v ledvicah?

Zdravljenje bolečine v ledvicah je odvisna od tega, kakšno stanje jo povzroča. Da bi ugotovili vzrok, so na voljo številna orodja, ki zdravniku pomagajo pri postavitvi diagnoze:

Analiza urina: preverjanje prisotnosti krvi, presežka belih krvnih celic (kar bi lahko namigovalo na okužbo), beljakovin in nekaterih kemikalij, ki so povezane z različnimi boleznimi ledvic.

Slikovni testi: ultrazvok ali CT (računalniška tomografija) zagotavlja sliko fizične strukture ledvic in sečil, ugotavlja, ali so prisotni kamni, in pomaga ugotoviti, ali je pretok krvi ustrezen.Kdaj naj pokličem svojega zdravnika?

Obiščite svojega zdravnika, če imate vztrajno bolečino v predelu ledvic in če imate bolečine v hrbtu sočasnos katerim od naslednjih simptomov:

 • vročina
 • razbarvan urin
 • boleče uriniranje
 • kri v urinu
 • ponavljajoča se nujna potreba po uriniranju
 • pojav trdne snovi (ledvični kamni) v urinu
 • splošni občutek bolezni ali letargije, ki ne izgineLedvični kamni

Ledvični kamni ponavadi nastanejo v sredini ledvice, kjer se zbira seč, preden odteče skozi sečevod v mehur. Nastanejo, kadar določene snovi v seču - npr. kalcij in sečna kislina kristalizirajo in se kristali med seboj zlepijo.

Majhni kamni se lahko s sečem odplavijo iz telesa in jih sploh ne opazimo. Večji kamni pa sečevod dražijo in raztegujejo, ko se skozenj premikajo proti mehurju, kar povzroča hude bolečine in ovira pretok seča. Včasih je kamen velik kot žogica za golf, v tem primeru ostane zagozden v ledvici in lahko povzroča hude zaplete.

Ledvični kamni so pogostejši pri mladih odraslih in ljudeh v srednjih letih kot pri starostnikih, in mnogo pogostejši pri moških kot pri ženskah. Pri ljudeh, ki živijo v vročem podnebju, lahko pride do izsušitve, pri tem se minerali v seču koncentrirajo in pospešijo nastajanje ledvičnih kamnov. Če ste že imeli ledvične kamne, je zelo verjetno, da se bodo ponovili.

Zato je pomembno, da ugotovite, kaj je povzročilo nastanek kamna, in se držite ukrepov za preprečevanje ponovitve. Simptomi

 • Valovi ostre bolečine, ki se začnejo v ledjih in se premikajo proti dimljam.
 • Slabost in bruhanje.
 • Obilno znojenje.
 • Kri v seču.

Včasih se razvije okužba in povzroča dodatne simptome:

 • vročina in mrzlica;
 • pogosta potreba po mokrenju;
 • boleče ali mučno mokrenje;
 • moten ali smrdeč seč.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • mislite, da imate ledvične kamne; za diagnozo in zdravljenje je potreben zdravniški pregled.
 • občutite valove ostre bolečine v ledjih ali trebuhu; taka bolečina je lahko znak drugih nevarnih bolezni, npr. žolčnih kamnov, vnetij v mali medeniciali zapore črevesa. Takoj poiščite zdravniško pomoč.
 • imate pri mokrenju bolečine ali težko mokrite; to so lahko tudi znaki okužbe mehurja, spolno prenosljivih bolezni, nožničnih težav, npr. vaginitisa, povečanja prostate ali tumorja mehurja ali prostate. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom.
 • v seču opazite kri; lahko je znak ledvične odpovedi, tumorja mehurja ali ledvic, okužbe sečil ali prostate. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom.Vzroki za nastanek ledvičnih kamnov

Ni popolnoma jasno, zakaj pri nekaterih ljudeh nastanejo ledvični kamni, pri drugih pa ne. Pri 90% bolnikov vzroka ne pojasnijo. Stanje se pojavlja v družinah; bolj občutljivi so bolniki s protinom, vnetno boleznijo črevesa in kroničnimi okužbami sečil.

Obstajajo dokazi, da kamne povzroča tudi preskromno uživanje tekočine ter dolgotrajno ležanje.

Z ledvičnimi kamni so povezali kronično jemanje antacidov, ki vsebujejo kalcij. Vzroki so še pomanjkanje vitamina B in magnezija ter prevelika količina vitamina D. Neravnovesje med temi minerali in vitamini poveča količino kalcijevega oksalata v seču; ko postane koncentracija prevelika, se kalcijev oksalat več ne raztaplja, nastajajo kristali.

Pri ljudeh z dedno nagnjenostjo lahko nastanek kamnov spodbudi hrana, ki vsebuje mnogo kalcijevega oksalata — čokolada, grozdje, špinača in jagode.Diagnostični postopki

Mnogi simptomi ledvičnih kamnov so tudi znaki drugih bolezni, zato mora zdravnik prisotnost kamna dokazati. Opravil bo krvne in urinske preiskave in verjetno intravensko pielografijo (IVP), posebno rentgensko tehniko za prikaz ledvic, ali ultrazvočno preiskavo, da bo določil mesto in velikost kamna.ZdravljenjeKonvencionalna medicina

V treh do šestih tednih se samih izloči 90% kamnov, zato vam bo zdravnik najverjetneje najprej predpisal obilo tekočine — vsaj štiri litre na dan — in zdravila proti bolečinam, npr. acetilsalicilno kislino ali paracetamol skupaj z oksikodonom. Bolečino lahko olajšate tudi s termoforjem. Zdravnik vam lahko naroči, da mokrite skozi cedilo, da kamen prestrežete. Kamen nato analizira. Če ugotovi sestavo kamna, vam lahko predpiše zdravila ali predlaga spremembe v prehrani, s katerimi preprečite ponoven nastanek kamna. Večina ledvičnih kamnov je sestavljenih iz kalcijevega oksalata, zato za preprečevanje ponovitev zdravniki predpisujejo tiazidne diuretike.

Če se pojavijo zapleti, kot so okužbe ali popolna zapora sečevoda, je treba kamen kirurško odstraniti.

Odvisno od velikosti, vrste in mesta nahajanja kamna, ga odstranijo s konvencionalnim kirurškim posegom ali pogosteje s teleskopskim instrumentom, imenovanim endoskop. Kirurg uvede endoskop skozi sečnico v mehur in sečevod, nato kamen izvleče ali ga zdrobi z zvočnimi valovi ali laserskimi žarki. Če se kamen nahaja v ledvici, vstavi instrument skozi majhno kožno zarezo v ledjih. Pri novi metodi, znani kot zunajtelesna šokovno-valovna litotripsija, ledvične kamne zdrobijo z visokoenergetskimi udarnimi valovi brez operacije.Alternativni načini

Ob kitajskih zeliščih, navedenih spodaj, lahko poskusite tudi akupunkturo ali homeopatijo; oba načina zdravljenja olajšata bolečino, akupunktura tudi pospeši izločitev kamna. Vendar pa alternativni medicinci poudarjajo, da je nujen pregled pri zdravniku.

Kitajska zelišča

Zdravniki kitajske medicine včasih za lajšanje bolečine in spodbujanje mokrenja predpišejo karambolo (Averrhoa carambola). Tri sveže sadeže položite v ponev in prelijte z 2 čajnima žličkama medu. Kuhajte, dokler se sadež ne zmehča, nato pojejte sadež in njegov sok. Ponavljajte vsak dan, dokler se kamen ne izloči in nimate več bolečin.Preprečevanje nastajanja kamnov

Za preprečevanje ponovitve ledvičnih kamnov lahko storite marsikaj, predvsem morate spremeniti svojo prehrano. Vendar se vedno posvetujte z zdravnikom;

zgradba kamna bo določila, katere korake morate narediti.

 • Vsak dan popijte vsaj štiri litre tekočine, v vročem vremenu še več.
 • Ne jejte živil z mnogo kalcijevega oksalata ali jih jejte malo (čokolade, zelene, grozdja, fižola, jagod, špinače, špargljev, pese, črnega čaja). Morda morate omejiti tudi skupni vnos kalcija, vendar le po zdravnikovem priporočilu.
 • Jemljite dnevne nadomestke vitamina B( (10 mg) in magnezija (300 mg), oba zmanjšujeta tvorbo oksalatov.
 • Izogibajte se hrani, ki zviša koncentracij sečne kisline v krvi: sardelicam, drobovini, pivskemu kvasu.
 • Zmanjšajte koncentracijo sečne kisline v krvi - s prehrano z malo beljakovinami.
 • Ne jemljite antacidov; pogosto vsebujejo mnogo kalcija.
 • Zmanjšajte uživanje soli na manj kot g na dan; večja količina lahko zveča koncentracijo kalcijevega oksalata v seču.
 • Ne jemljite nadomestkov vitamina D, saj zvečujejo koncentracijo kalcijevega oksalata v seču.Ledvični rak

Ledvici sta parna organa, fižolaste oblike, nameščena tik nad pasom na obeh straneh hrbtenice. Skorjo ledvice sestavlja mreža nefronov (kapilar in sečnih kanalčkov), ki čistijo kri in tvorijo seč. V tej mreži se pogosto razvijejo nezločeste ciste, ki spominjajo na vrečke, napolnjene
s tekočino, maligni tumorji so mnogo manj pogosti.

Najpogostejša vrsta ledvičnega raka pri odraslih je ledvični tubularni karcinom ali hipernefrom. Začne se v skorji ledvice. Druga najpogostejša vrsta je prehodnocelični karcinom, ki vznikne v sredici ledvice, kjer se zbira seč. Rakave celice se širijo v krvne žile, bezgavke, maščevje, bližnje organe, npr. v jetra ali nadledvični žlezi, ali se razsejejo v pljuča ali kosti.

V Sloveniji predstavlja ledvični rak pribl. 2% vseh rakov pri odraslih. Pri moških je nekoliko pogostejši, ponavadi se začne po 40. letu starosti. Če tumor odkrijejo zgodaj, imajo bolniki od 60 do 80% možnosti za vsaj petletno preživetje. Pri napredovalem raku se možnost petletnega preživetja močno zmanjša, odvisna je od razširjenosti raka v telesu. Pri otrocih gre v 95% ledvičnega raka za Wilmsov tumor ali nefroblastom. Če ga odkrijejo dovolj zgodaj, lahko ozdravijo skoraj vse bolnike.Simptomi

 • Rdečkast ali moten seč; pri rutinskem pregledu seča odkrijejo mikroskopske sledi krvi, še preden se barva seča vidno spremeni. Kri v seču je ponavadi znak ledvične okužbe, lahko pa je povezana z rakom.

 • Topa bolečina v trebuhu, križu ali ledjih.
 • Tipna tvorba v ledjih, na otip gladka, čvrsta in neboleča.
 • Pri napredovalem raku: utrujenost, ponavljajoča se nizka vročina, bruhanje, izguba teka, hujšanje; splošen vtis zelo bolnega človeka.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

 • opazite kakršnekoli znake ledvičnega raka, najverjetnejši so: spremenjena barva seča, bolečine v križu ali ledjih, včasih tipna tvorba v ledvenem

Vzroki za nastanek ledvičnega raka

Ledvični rak je močno povezan z drugimi zdravstvenimi težavami: prirojenimi nepravilnostmi ledvic in mehurja, pogostimi okužbami sečil, ledvično odpovedjo, zdravljeno z dolgotrajno dializo, in von Hippel-Lindauovo boleznijo - redko motnjo, ki prizadene možganske kapilare. Wilmsov tumor nastane zaradi genetske napake.

Pri kadilcih se ledvični rak pojavi dvakrat pogosteje kot pri nekadilcih. Povezan je z izpostavljenostjo industrijskim snovem, npr. azbestu, naftalinu, anilinskim barvilom in derivatom benzena, ter z jemanjem fenacetina, sredstva proti bolečinam, ki ga pri nas ni več na trgu. Tveganje povečata tudi prehrana z mnogo maščobami in beljakovinami ter debelost. Z ledvičnim rakom so povezali tudi aflatoksine - plesni, ki rastejo v mleku, žitih, oreških in semenih.
Diagnostični postopki

Zdravnik bo iskal rak ledvic, če v trebuhu ali ledjih odkrije tipno tvorbo ali če - s stetoskopom - sliši nenavadne šume nad ledvično arterijo. (Manj pogosto posumi nanj zaradi visokega krvnega tlaka, okvarjenega delovanja jeter, velikega števila rdečih krvničk ali velike koncentracije kalcija v krvi.) Zdravnik za odkrivanje tumorja in določitev njegovega mesta uporabi ultrazvok, računalniško tomografijo (CT) ali posebno rentgensko slikanje, imenovano intravenska pielografija (IVP).

Če je tumor maligen, z nadaljnjimi preiskavami ugotavlja, koliko se je že razširil po telesu.Zdravljenje ledvičnega raka

Če ga odkrijejo dovolj zgodaj, tumor ledvic odstranijo kirurško. Kirurg poskuša odstraniti le rakavo tkivo, čeprav mora ponavadi odstraniti celo ledvico skupaj z okolnim maščevjem, bezgavkami in nadledvičnimi žlezami. Obsevanje in kemoterapija zmanjšata velikost tumorja, nista pa učinkovita za zaustavitev napredovanja bolezni. Wilmsov tumor ozdravijo v 9 od 10 primerov s kirurško odstranitvijo in nato s kemoterapijo.

Pri zdravljenju napredovalega raka ledvic nista učinkovita niti obsevanje niti kemoterapija. Včasih predpišejo hormonsko zdravljenje. Vedno znova tudi preizkušajo nove načine zdravljenja, ki bi izboljšali izid. Obetajoče je imunsko zdravljenje z interferonom in interlevkinom 2, ki spodbujata naravno sposobnost telesa za ubijanje rakavih celic. Po izboljšanju bolezni bolnike redno pregledujejo, da bi zgodaj odkrili ponovitev bolezni ali njene pozne zaplete.Preprečevanje

Če kadite, nehajte.

Vzdržujte normalno telesno težo, jejte manj mastne hrane in rdečega mesa. Zavrzite vsako hrano, ki je plesniva ali pokvarjena, tudi oreške, semena in riž.Rastline in zdravljenje raka

Raziskovalci na ameriškem Nacionalnem inštitutu za raziskave raka so preskusili tisoče rastlin v upanju, da bodo izolirali snovi za zdravljenje ali preprečevanje raka. Odkrili so nekaj obetajočih spojin. Raziskave so npr. pokazale, da spojina, imenovana kumarin, ki se nahaja v določenih nestrupenih zeliščih, zveča učinek kemoterapevtika cimetidina. S kombinacijo cimetidina in kumarina so pri mnogih bolnikih z ledvičnim rakom dosegli pomembno izboljšanje.

Vendar pa aktivne učinkovine rastlin delujejo med seboj na zapleten način, ki ga ne moremo niti predvideti niti ga popolnoma ne razumemo. Strokovnjaki za zelišča svarijo pred jemanjem zelišč v upanju, da bi koristila katera od njihovih sestavin. Bolniki z rakom naj nikoli ne jemljejo zeliščnih zdravil brez odobritve specialista onkologa. Uživanje strupenih zelišč je v vseh okoliščinah nevarno. Razgledan zdravnik vam lahko priporoča zelišča, ki izboljšajo splošno zdravje s spodbujanjem imunskega sistema, vendar pa nobeno zeliščno zdravilo ne more pozdraviti raka.Vprašanja in odgovori

Ali naj me skrbi, če me bolijo ledvice?

Še posebej pomembno je, da se takoj posvetujete z zdravnikom, če je vaša bolečina huda in se začne nenadoma. To je pogosto posledica resne težave, kot je tromboza ledvične vene ali krvavitev v ledvico, ki zahteva nujno zdravljenje.[1]Kateri so 3 zgodnji opozorilni znaki bolezni ledvic?

Navedeni so trije znaki, ki lahko nakazujejo, da je lahko funkcija vaših ledvic poslabšana.
- Omotičnost in utrujenost. Eden od prvih možnih znakov oslabelosti ledvic je občutek splošne šibkosti vas samih in vašega splošnega zdravja.
- Oteklina (edem) 
- Spremembe v uriniranju. [2]Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. What Does Kidney Pain Feel Like? - https://www.healthline.com/health/what-does-kidney-pain-feel-like

2. 3 Warning Signs That You May Be Experiencing Kidney Failure - https://prinehealth.com/3-warning-signs-that-you-may-be-experiencing-kidney-failure/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.