Iskanje po vsebinah

Bolečine v trebuhu

sreda, 08 december 2021

Ko se pojavijo bolečine v trebuhu, največ oseb pomisli, da je vzrok v želodcu ali črevesju in pogosto to res drži. Seveda pa obstaja še kar nekaj možnih vzrokov za boleč trebuh, saj naša trebušna votlina hrani več organov. V nadaljevanju boste izvedeli več o različnih bolečinah in s katerimi vzroki jih povezujemo in kako si pomagati. BOLEČINE V TREBUHUNa splošno | Vzroki za bolečine | Simptomi in znaki | ZdravljenjePreprečevanje bolečinZaključek | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceBolečine v trebuhu so termin, ki zajema veliko različnih bolečin v trebušnem predelu. Sami bomo stežka ugotovili v čem je težava, vendar je samoopazovanje izredno pomembno. Pozorni morate biti v katerem predelu čutite bolečino, kako močna je in ali jo spremljajo še kateri drugi simptomi.

Če so bolečine v trebuhu pogoste, bodite pozorni na to kdaj se pojavijo in če so povezane s kakšnim dogodkom ali uživanje posamezne vrste živil. Več o bolečinah v trebuhu, pa vam razkrijemo v nadaljevanju.ČLANKI POVEZANI S BOLEČINAMI V TREBUHU

Želimo vam prijetno branje.Splošno o bolečinah v trebuhu

Ko nekdo reče »trebuh me boli« si druga oseba prav s težavo predstavlja kaj in kako ga boli. Vsak bolečino v trebuhu namreč vrednoti drugače. Ljudje, ki zelo dobro poznajo svoje telo ali se večkrat srečajo s posameznimi oblikami bolečine, lahko boleč trebuh bolje definirajo.

Spet drugi kot bolečino v trebuhu tretirajo vse neprijetne občutke ki se pojavljajo med prsnim košem in nogami oziroma dimljami.

bolecine_trebuhSlika: bolečine v trebuhu so zelo pogoste

Do tega pride predvsem zato, ker je naša trebušna votlina res napolnjena z organi. Trebušna votlina je velika telesna votlina. Obdajajo jo trebušne mišice ter ledveni del hrbtenice. Od prsnega koša se trebušna votlina ločuje s trebušno prepono, spodaj pa trebušna prepona prehaja v medenico.

Potrebušnica je mrena, ki oblaga stene trebušne votline ter večino organov v trebušni votlini. Gre za izredno pomemben del trebušne votline, ki daje močno oporo organom v trebušni votlini.

Video:  več informacij o bolečinah v trebuhu si poglejte v spodnjem posnetku 

Med organi, ki se nahajajo v trebušni votlini so:

 • želodec
 • jetra
 • žolčnik
 • vranica
 • trebušna slinavka
 • tanko črevo
 • debelo črevo
 • ledvice
 • nadledvične žleze

To je torej 9 organov, ki se nahajajo zgolj v trebušni votlini. Nižje pa se nahaja trebušno medenična votlina, ki prav tako hrani varuje pomembne organe. V spodnjem predelu se nahaja mehur. Pri ženskah pa tudi rodila. Tako maternica kot jajčniki.

trebuh_trebusna_votlina_organi_bolecine

Slika: Trebušna votlina je napolnjena z organi

Trebušna votlina pa ob tem, da je napolnjena z organi, predstavlja glavnino imunskega sistema. Prav zaradi celotnega nabora organov, trebušna votlina pomembno vpliva na celostno počutje.

Do upada imunskega sistema lahko pride zaradi motenega delovanja ali ker so organi v trebušni votlini preobremenjeni. To lahko vodi v različne bolezni ali večjo dovzetnost za obolenja. Simptomi, da se nekaj dogaja, so si tako podobni, da posameznik težko razloči, kaj simptomi pomenijo.Vzroki za boleč trebuh

Težave z bolečinami v trebuhu so lahko različnega izvora. Samo po občutku bolečine v trebuhu je težko določiti, kaj točno povzroča to neprijetnost. Seveda pa so zdravniki z dolgoletnimi izkušnjami ugotovili nekaj najpogostejših razlogov, zakaj pride do bolečin v trebuhu.

Video: Kaj povzroči trebušne bolečine?

Pogosto je bolečina v trebuhu posledica draženja živčnih končičev v trebušnih organih. Ta nastane zaradi raztezanja in krčev gladkih mišic. Bolečina je v tem primeru topa in jo je skoraj nemogoče točno locirati. Spremenjeno stanje v želodcu, dvanajsterniku, jetrih in trebušni slinavki lahko povzroči bolečino v zgornjem delu trebuha.

Če se spremembe odvijajo v začetnem delu debelega črevesa ali pa slepiču, lahko to povzroči bolečino v srednjem delu trebuha oziroma okoli popka. V spodnjem delu trebuha pa se bolečina pojavi zaradi dogajanja v debelem črevesju ali sečilih.

bolecina_trebuh_neprijetnost

Slika: občutek bolečine v trebuhu se lahko izredno razlikuje

Ostra bolečina se pojavi zaradi draženja živčnih končičev v potrebušnici. To draženje se pojavi zaradi vnetja ali kemičnega draženja. Bolečino lahko v tem primeru natančno locirate.

Za občutek bolečine v trebuhu je lahko kriva tudi patologija v organih, ki se nahajajo izven trebuha. Zaradi zapletenih povezav v živčnih poteh lahko te spremembe povzročijo bolečino.

Mnogi pa se srečujejo tudi z bolečino izven trebuha, ki jo sicer povzroča patologija v trebuhu. Izjemno ne logično, vendar so strokovnjaki pričam npr. bolečinam za lopatico, ko gre za napad žolčnih kamnov ali za bolečino v rami zaradi draženja trebušne prepone.

POUDAREK

Kot vzrok bo zdravnik najpogosteje postavil diagnozo funkcionalne bolečine. To je bolečina, ki za osnovo nima resne telesne bolezni.

Med najpogostejšimi vzroki pa se pojavljajo tudi:

 • vnetje želodčne sluznice z razjedo ali brez nje
 • vnetje slepiča
 • vnetje ledvičnih čašic
 • vnetje mehurja
 • kamen v sečilih
 • vnetje v gubah debelega črevesa divertikulitis

Med vzroke za bolečine v trebuhu pa zdravniki in specialisti vedno pogosteje prištevajo stres. Na žalost in veliko škodo so stresne bolečine v trebuhu postale izredno vsakdanja težava populacije 21. stoletja. Posledica dolgotrajnega stresa ter tudi anksioznosti so lahko bolečine v želodcu, krči v trebušnem predelu in splošno nelagodje prebavnega trakta.

trebuh_bolecine_vzroki

Slika: trebušne bolečine povzroča več različnih vzrokov

Nekateri pogostejši primeri bolečin v trebuhu, katerih vzrok je anskioznost ali stres so:

 • napetost v trebuhu. Gre za izredno neprijeten občutek teže, obremenjenosti trebušnega predela. Občutek povzroči notranje nelagodje.
 • prebava. Stres lahko vpliva tudi na samo prebavo. Ker stres celostno negativno vpliva na telo posameznika, je učinek na prebavo pravzaprav nepresenetljiv. Z neravnovesjem lahko pride do napihnjenosti, driske ali pa zaprtosti.
 • sindrom razdražljivega črevesja. Z dolgoletnimi proučevanji so ugotovili, da je anksioznost eden najverjetnejših razlogov, da pride do sindroma razdražljivega črevesja. Ta se pojavi, ko prebavni sistem pri posamezniku deluje slabo in to brez določenega osnovnega vzroka.

Zdravniki takšni bolečini v trebuhu izredno težko najdejo vzrok, saj se posamezniki pogosto ne zavedajo, da so v stresu prepogosto ali da imajo celo anksiozne motnje. Bolečina in prebavne motnje so še vedno resnični fizični odziv vašega telesa, težava nastane zato, ker zdravniki ne morejo ugotoviti vzroka za težave.Simptomi in znaki bolečine v trebuhu

Znaki, da se v naši trebušni votlini nekaj dogaja, so si lahko izjemno različni.

Pogosto se pojavijo najrazličnejši znaki kot so:

 • krči v trebuhu
 • napenjanje
 • jutranja slabost
 • dnevno slabše počutje
 • ostre kratkotrajne ponavljajoče bolečine
 • tope in stalne bolečine

Bolečine se lahko pojavijo v različnih delih trebuha ter tudi v hrbtnem delu. Kakšna bolečina se bo pojavila, je v veliki meri odvisno od njenega vzroka. Tako kot za druge dele telesa, se tudi bolečine v trebuhu med seboj razlikujejo in različni so tudi simptomi.

trebuh_razpredelnica_bolecina

Slika: v posameznem delu trebuha se pojavi določen tip bolečine

Z dolgoletnim preučevanjem, so zdravniki pričeli ugotavljati posamezne povezave med bolečino in njihovimi vzroki. V nadaljevanju vam zato predstavljamo nekaj različnih bolečin in kaj bi lahko bil njihov vzrok. Seveda se je potrebno o vaših simptomih in bolečinah pogovoriti z zdravnikom, saj lahko le zdravstveno osebje z raziskavami postavi primerno diagnozo.Določanje bolečine

Pri vašem določanju bolečine vam lahko pomagajo razpredelnice, kot je ta na zgornji sliki. Ustvarjena je na podlagi dolgoletnih izkušenj zdravstvenega osebja z različnimi bolečinami v trebušnem predelu. Če boste znali dobro opisati svojo bolečino, njeno točno lokacijo in karakteristike, bo postopanje zdravstvenega osebja ter izvajanje nadaljnjih korakov močno olajšano.

Diagnosticiranja se bo zdravnik najverjetneje s pregledom trebuha. Pregled ponavadi vključuje pritisk na posamezne dele trebuha. Zdravstveno osebje vas bo prosilo, da opišete kakšna je bolečina in se odzovete na pritisk skladno s stopnjo bolečine, ki jo občutite.

pregled_trebuh_bolecine

Slika: Zdravniki ob bolečinah v trebuhu opravijo rutinski pregled

Jetra:

Če gre za težave z jetri, boste bolečine verjetno občutili v desni lopatici ter rami. Pri težavah z jetri gre za dolgotrajno bolečino, ki pravzaprav daje neprijeten občutek tiščanja. Ta tiščeč občutek sicer ljudje pogosto zamenjajo tudi z bolečinami v zgornjem delu trebuha, ki pa ga lahko povzročijo žolčni kamni. Razlika med težavami z jetri in žolčnimi kamni je predvsem v tem, da pri slednjih bolečina prihaja v napadih in da jo spremlja utrujenost ter pomanjkanje apetita.

Slepič:

Vnetje slepiča pogosto spremlja ostra bolečina v spodnjem desnem delu trebuha, nekje nad kolkom. Pogosto na vnetje slepiča opozarjajo tudi drugi simptomi kot so: siljenje na bruhanje, krči v trebuhu in tudi povečana telesna temperatura, mnogi pa se soočajo tudi s pomanjkanjem apetita.

Trebušna slinavka:

V primeru težav s trebušno slinavko, lahko pričakujete izjemno ostre bolečine v predelu križa ter spodnjem delu trebuha. Bolečina je lahko nekoliko manj izrazita, vendar še vedno občutna. Več o bolečninah v trebušni slinavki.

Rana na želodcu:

Če se vam na želodcu ustvarja rana ali čir, boste po zaužitju hrane, nekje 2 do 3 ure po obroku pričeli čutiti neprijetno pekočo bolečino.

Zgaga:

Zgaga je zelo pogosta težava, ki jo spremlja bolečina v zgornjem delu trebuha oziroma žlički. Do težav z zgago pride zaradi povečane količine želodčne kisline. Simptomi in znaki so sicer pogosto zamenljivi s tiščanjem v prsih.

Debelo črevo:

Ko pride do težav v debelem črevesju, je bolečina skoncentrirana v spodnjem delu trebuha. Pogosto jo spremljajo krči ter tudi driska. V primeru, da se v črevesju tvori polip, ta lahko povzroča neprijetne trebušne krče ali pa zaporo debelega črevesa, s čimer pride do nezmožnosti za odvajanje blata.

Vranica, ledvice:

Za težave z vranico ali ledvicami je značilna bolečina v levem ali desnem zgornjem delu trebuha, nekako pod rebri. Pogosto gre za krčevite bolečine, če se ustvarjajo ledvični kamni.

bolecine_trebuh_organi

Slika: vsak organ povzroča poseben občutek bolečinBolečine v trebuhu pri ženskah

Ženske so pri bolečinah v trebuhu nekoliko bolj specifične. Pogosto se bolečine, predvsem v spodnjem delu trebuha, pojavljajo tudi pred, med ali po menstruaciji. Tudi dolgotrajnejše bolečine v trebuhu pri ženskah, se pogosto povezujejo s težavami z rodili.

Bolečina se takrat pogosto pojavi malo višje nad sramno kostjo. V primeru, da se bolečina pojavi samo na eni strani, je verjetno krivec za bolečino jajčnik. Pri ženskah pa so predvsem pogosti krči.

Nekoliko pogosteje pa se pri ženskah pojavljajo bolečine v trebuhu tudi zaradi obolenja sečil, do katerega pri moških pride redkeje. Bolečine, katerih vzrok so težave s sečili, pogosto spremlja tudi pekoč in neprijeten občutek pri uriniranju.Kdaj obiskati zdravnika?

Takoj poiščite zdravniško pomoč ali pojdite na urgenco, če imate:
- Stalne ali hude bolečine v trebuhu.
- Bolečina, povezana z visoko vročino.Zdravljenje bolečin v trebuhu

Obisk zdravnika je smiseln v vseh primerih, ko ste v dvomih, nimate niti približne ideje zakaj bi do bolečin lahko prišlo, ali v vseh primerih, ko bolečina traja dlje časa.

Video:več informacij o bolečinah v trebuhu in kako se lotiti zdravljenja

Hkrati pa morate biti pozorni še na nekaj drugih simptomov in znakov, ki nakazujejo na resno stanje. Takrat domače zdravljenje ni pametno, saj lahko s posameznimi pristopi določena zdravstvena stanja še poslabšamo.

Če hudo bolečino v trebuhu spremljajo drugi telesni simptomi kot so:

 • mrzlica
 • povišana telesna temperatura
 • splošna prizadetost
 • krvav urin ali blato

je obisk zdravnika potreben izredno hitro. Njegovo pomoč poiščite tudi v primeru, ko je bolečina prisotna že dalj časa. Prav tako je smiselno, da se na zdravnika obrnete, ko dlje trajajočo bolečino spremlja močna izguba teka in težave z zadrževanjem hrane.

Tudi če ste opazili, da ste v izredno hitrem času izgubili precejšnje število kilogramov, to ni zdravo in nakazuje, da je nekaj narobe.

Zdravniki vam bodo pogosto ob bolečinah predpisali še sredstva za blažitev bolečine. Mnogokrat pa ta sredstva delujejo tudi proti krčem. Govorimo namreč o analgetikih in spazmolitikih. V nekaterih primerih je potrebno uživati antibiotik.

tablete_antibiotiki_bolecine

Slika: zdravniki pogosto ob bolečinah predpišejo protibolečinske tablete 

Ko gre za akutno bolezen je nujno potrebno spremljati izzvenevanje simptoma. S kakšnim tempom se bo bolečina umikala je namreč pokazatelj postopnega ozdravljanja od akutne bolezni.

Če se uvede terapija zaradi kroničnega stanja, je prav tako potrebno spremljati bolezen in stopnjo ter način bolečine.Prebiotiki

Ob bolečinah v trebuhu, ki so morebiti povezane s težavami v prebavilih, mnogi svetujejo tudi uživanje prebiotikov. Tudi na policah naše spletne lekarne vam je na voljo pester nabor prehranskih dopolnil, ki vsebujejo prebiotike.

Če ne veste za katere se odločiti, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj splošnih nasvetov, seveda pa se lahko vedno obrnete tudi na našo strokovno ekipo.

Vsak človek je poseben in unikaten, mogoče se vam zdi čudno ali celo bizarno, vendar razlikujemo se tudi znotraj, v naši trebušni votlini in prebavilih. Naša črevesna flora se lahko razlikuje od črevesne flore sorodnikov. Prav zato je pri izbiri prehranskih dopolnil nameniti posebno pozornost.

Ko izbirate ustrezno dopolnilo, bodite pozorni na:

 • vrsto prebiotičnih bakterij, ki jih vsebuje prebiotik
 • število bakterij oziroma kolonijskih enot živih bakterij v odmerku prebiotika.

Ustrezna količina ter njihova kombinacija vam lahko daje posebne in blagodejne učinke. Če je formulacija prehranskega dopolnila nedovršena, si od takšnega prehranskega dopolnila ne morete veliko obetati.

Za vzpostavitev dobre črevesne mikroflore morajo biti v prehranskem dopolnilu na voljo dobre bakterije, ki so namenjene vzdrževanju ali izboljšanju dobrih bakterij v telesu. Seveda pa pri tem pomagajo tudi dodatna hranila, ki so pogosto dodana tem prehranskih dopolnilom.Samozdravljenje

Samozdravljenje lahko potega zgolj v primeru, da bolečine niso neznosno hude in da jih ne spremljajo simptomi, ki smo jih opisali zgoraj in nakazujejo na izredno resna stanja. Samozdravljenje se v lažjih primerih težav lahko usmeri na lajšanje težav s funkcionalno bolečino glede na samo lokacijo bolečine v trebuhu.

Da pa se lahko lotite samozdravljenja, je seveda pomembno, da se podučite o tipih bolečin v trebušnem predelu in tako lažje določite vzrok.

Gledano iz vidika ljudske in tradicionalne medicine, se že vrsto let v domačih lekarnah na zalogi kamilice. Kamilični čaj velja za vsestransko pomoč ob trebušnih težavah.

Kamilica je priljubljena rastlina, ki se najpogosteje uporablja kot poparek ali se iz nje pripravi čaj. Naši predniki so se k kamilici zatekali ob bolečih krčih v prebavilih ali vnetjih. S kamilico so si pomagali tako odrasli kot otroci.

kamilice_caj_trebuh

Slika: kamilice veljajo za naravno pomoč pri bolečinah v trebuhu

Tudi danes je kamilični čaj izredno priljubljen ob črevesnih ter črevesnih vnetjih. Ugodno lahko vpliva tudi na žolčne ter črevesne kolike.

Kamilica svojo učinkovitost nosi v cvetovih, ki vsebujejo od 0,3 do 1,5% eteričnega olja. Prav tako so cvetovi bogati s flavonoidi, kumarini in polisaharidi. V kamiličnih cvetovih je prisoten brezbarvni proazulen grenkega okusa. Pri destilaciji z vodno paro pa se ustvari kamazulen, ki eteričnemu olju da značilno modro do modrozeleno barvo.

Za učinkovanje čaja so pomembni flavonoidi kot sta apigenin in apigenin-7-O-glukozid, naj bi namreč delovali proti mikrobom ter protivnetno in imajo spazmolitičen učinek.

POUDAREK

Pri prebavnih težavah se za odrasle priporoča pitje čaja, ki je pripravljen iz ene do dveh velikih žlic kamiličnih cvetov in 150 mL vrele vode. Napitek je pripravljen za zaužitev od 5 do 10 minut po pripravi. Svetuje se uživanje od trikrat do štirikrat dnevno.

POUDAREK

Za otroke se priporoča priprava nekoliko blažjega čaja, ki ga ponudimo v manjših količinah. Za otroke od 6 do 12 let se lahko pripravi poparek iz dveh do treh čajnih žličk. Za mlajše otroke pa je dovolj poparek z eno žličko kamiličnih cvetov.Prehrana

Ob bolečinah v trebuhu je pomembno, da nekoliko prilagodimo tudi prehrano, zgolj iz preventivnih razlogov, da ne bi še dodatno poslabšali stanja. Nekatera živila pa tudi ugodno delujejo na razdražen prebavni trakt.

hrana_bolecine_trebuh

Slika: Pametno izbirajte živila, če imate bolečine v trebuhu

Mnogi strokovnjaki priporočajo za uživanje naslednja živila:Banane

Banane so predvsem priporočljive, če trpite zaradi bolečin, ki nakazujejo na težave z želodcem. Vsebujejo veliko kalija, ki ugodno deluje na telo, če pride do bruhanja ali driske. S svojimi naravnimi sladkorji pa obolelega oskrbijo z zadostno količino energije v času, ko vam hrana verjetno ne bo preveč dišala.Riž

Za uživanje riža ob prebavnih težavah, ste verjetno že slišali. Priporočajo pa se tudi druga škrobna živila kot so krompir in ovseni kosmiči. Ti namreč ustvarijo poseben zaščitni plašč predvsem na sluznici želodca. S tem pa olajšajo prebavo in dajejo boljši prebavni občutek.Toast

Toast se priporoča za uživanje predvsem če imate težave z zgago, torej povečano količino kisline v želodcu. Za razliko od nekaterih drugih živil, toast ne obsedi v želodcu in ne daje neprijetnega težkega občutka. Pomembno pa je, da toast jeste samostojno, brez dodanih namazov ali salam ter sirov.Juha

Tudi juha je odlična izbira. Topla tekočina, ki je pogosto bogata s soljo in drugimi hranili, poskrbi za odlično hidracijo telesa. Ob tem je juha tudi lažje prebavljiva in jo prebavni sistem odlično prenese. Svetuje se predvsem v obdobjih bolečine v trebuhu, ki jo spremlja slabost ali pa če trpite za zgago.Zeliščni čaj

Omenili smo že kamilični čaj, pravzaprav pa ob prebavnih težavah in bolečinah v trebuhu lahko dobro prija katerikoli zeliščni čaj, ki ne vsebuje kofeina. Svetujemo vam le, da se nekoliko izognete uživanju čaja poprove mete.

bolecine_trebuh_termofor_gretje

Slika: pri bolečinah si lahko pomagate z gretjem trebušnega predela 


Pri bolečinah v trebuhu se mnogi poslužujejo tudi različnih pristopov, ki bi pomagalji predvsem olajšati neprijeten občutek bolečine. Pogost pristop je ogrevanje trebušnega predela. Nekaterim pa prija tudi masaža. Definitivno se za lajšanje neprijetnih občutkov v trebuhu zatecite k tistemu načinu, ki je vam najljubši,Preprečevanje trebušnih bolečin 

Bolečinam v trebuhu se lahko izognite na več različnih načinov.Ustrezna prehrana

Eden izmed glavnih vodil, da se jim izognete v čim večjem loku, je definitivno urejena prebava. Prebavni sistem nam hitro lahko povzroči različne težave. Ne glede na vašo starost, spol ali življenjski slog, je prebavi potrebno nameniti posebno pozornost.

prebava_bolecine_trebuh

Slika: urejena prebava je ključ za preprečevanje bolečin v trebuhu 

Če občutite napihnjenost, je velikokrat težava in povzročitelj bolečine zadrževanje blata. Nezmožnost odvajanja blata je lahko tudi resna težava, vendar obstaja mnogo načinov, da se na začetku samostojno lotite reševanja te težave.

Video: odvajanje blata je lahko lažje kot se vam zdi sedaj

Izbiranje živil, ki ne obtežijo želodca, ne zapirajo ali ne povzročajo vnetnih procesov, bo pripomoglo, da se izognete neprijetnim bolečinam v trebuhu.

Do bolečin lahko sicer pride tudi zato, ker živila, ki jih redno uživate, povzročajo živci, ki so v črevesju in so izredno občutljivi na napihovanje, ki je posledica vetrov. Bolečine v trebuhu so lahko torej posledica napihnjenosti, ki jo pogosto spremlja nelagodje v trebuhu, vetrovi, spahovanje in opazna napihnjenost oziroma povečanje obsega trebuha.

Bolečine bi lahko občutili tudi zaradi nabiranja plinov v črevesju ter želodcu, kar bo spremljal neprijeten občutek napenjanja.

Do bolečin v prebavnem traktu pa lahko pride tudi zaradi prehitrega uživanja hrane, napačne razporeditve obrokov in pa tudi kombinacije zdravil, ki obtežijo želodec.

Z ustrezno prehrano boste oskrbeli, da bodo presnovi potekali po ustaljenih tirnicah, ki niso obremenilne za prebavni trakt. Upoštevati velja nekaj splošnih smernic za pravilno prehranjevanje:

 • redna prehrana s pogostimi manjšimi obroki
 • izbira živil, ki so bogata z vlakninami
 • dobro žvečenje grižljajev
 • izogibanje prenajedanju
 • uživanje zadostne količine vodeTelesna aktivnost

Ob vsem tem pa velja dodati, da uravnoteženo prehrano dopolnite z zadostno količino gibanja. Sama telesna aktivnost ima namreč mnogo pozitivnih učinkov na presnovo. Pripomore tudi k celostnem boljšem počutju.

Ta dva elementa ustreznega življenjskega sloga, ki vam bo pomagal pri izogibanju prebavnim težavam pa dopolnite s čim boljšim izogibanjem stresa ter stresnih trenutkov. Mnogo ljudi se z bolečinami v trebuhu srečuje zaradi izrednega tempa in so njihove bolečine pogosto psihološkega izvora.Zaključek

Kot ste lahko izvedeli, so bolečine v trebuhu izjemno pogoste, med seboj različne in povzročajo neprijetne občutke. Njihovi vzroki so lahko različni in s tem se izjemno oteži pristop pri odpravljanju težav in zdravljenje bolečin v trebuhu.

Ker je trebušni predel napolnjen z organi, pri čemer imajo vsi pomembno funkcijo in morajo za normalno delovanje telesa nenehno pravilno delovati, je možnosti za težave in bolečine v tem predelu telesa res veliko. Prav zato je pomembno, da ste na kakršnekoli spremembe izjemno pozorni.

Za zdravljenje trebušnih težav je možnih več pristopov. Če so bolečine blage se lahko lajšanja in odpravljanja lotite z različnimi pristopi. Seveda pa je iskanje zdravniške pomoči izjemno pomembno, če so bolečine nepojasnjene, pogoste in izjemno močne.

Kako pristopiti k bolečinam v trebušnem predelu je seveda odvisno od vsakega posameznika. Izredno pomembno pa je, da vam zgoraj naštete informacije pomagajo, če pride do bolečin v trebuhu.Vprašanja in odgovori vezani na bolečino v trebuhu

Kaj lahko storim za lajšanje bolečin v trebuhu?

Uporabite predpisana zdravila, pijte vodo, Izogibajte se ležanju, Ingver, BRAT dieta, Izogibanje kajenju in pitju alkohola, Izogibanje težko prebavljivi hrani, Limetin ali limonin sok, soda bikarbona in voda, uživanje fig [1]

Kako naj vem, ali je moja bolečina v trebuhu resna?

Bolečine v trebuhu dostikrat nakazuje resnejše stanje kadar pride do spremembe v intenzivnosti ali lokaciji bolečine, kot je prehod od tope bolečine do ostrega vboda ali se začne na enem področju in seva v drugega.[2]Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Twelve home remedies for stomach pain in 2022 - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322047

2. Gut feeling: how to know if stomach pain is serious - https://medicalcityhealthcare.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.