Iskanje po vsebinah

Čiščenje jeter: Zavajanja in kaj res pomaga?

torek, 14 februar 2023

Čiščenje jeter je izraz in način, kako pomagati telesu pri razstrupljanju tega pomembnega organa. Razstrupljanje tako vključuje spremembe prehrane kot tudi življenjskega sloga - uživanje več sadja in zelenjave ter izogibanje predelani hrani, kot tudi vključitev prehranskih dodatkov, ki lahko pomagajo podpirati jetra je prava pot.ČIŠČENJE JETER: Čiščenje jeter! | Slike jeter | Kaj je čiščenje? | ZAVAJANJE in kaj je res? | Jetra in funkcije | Simptomi okvarjenih jeter | Kaj škodi jetrom? | Pomoč jetrom | Preprečevanje | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceČiščenje jeter je predvsem v modernem času, ko se vsi dobro zavedamo svojega zdravja in želimo živeti kar se da kvalitetno, postala redna praksa številnih posameznikov ali celo nuja, saj se pogosto po opravljenem tretmaju počutimo bolje.

Vaše telo ima več mehanizmov za odstranjevanje odpadkov. Toksine, kovine, posledice onesnaženja, alkohol, kofein in zdravila pri zdravem posamezniku nadzirajo sledeči sistemi: limfni sistem, ledvice, koža, pljuča in jetra. Omenjeni sistemi lahko postanejo preobremeni še posebej, če smo nenehno izpostavljeni onesnaževalcem preko prehrane, vode, oblačil in kozmetičnih izdelkov.

Mnogi verjamejo, da bo čiščenje jeter pomagalo telesu odstraniti toksine po prenajedanju ali uživanju nezdravih živil. Drugi posamezniki upajo, da bo to izboljšalo njegovo vsakodnevno počutje, medtem ko tretji verjamejo, da bo pomagalo pri zdravljenju jetrnih obolenj.

Preobremenjeni sistemi vašega telesa se vseeno trudijo učinkovito odstraniti naštete toksine iz telesa, ko ste izpostavljeni preveliki toksičnosti.Razlika med zdravimi in nezdravimi jetri

V tem primeru slikav pove več kot 1000 besed. V nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih primerjalnih slika med jetri, ki so zdrava in jetri, ki so zamaščena oz. nezdrava.

Slika: sliki zdravih jeter na desni in zamaščenih jeter na levi strani.

izgled-jeter-lekarna

Slika: izgled zamaščenih jeter pod mikroskopom. Beli otočki so vidna področja maščobe, ki se akumulirajo v zdravih jetrih ter jih zamastijo.

zamaščena jetra-mikroskop

Slika: razlika med normalnimi jetri na levi in svetlimi zamaščenimi jetri na desni strani.

zamaščena-jetra

Skrbite, da bodo vaša jetra dolgo ostala nezamaščena.Kaj je "detox" oz. čiščenje jeter?

Detoks ali čiščenje jeter je program, ki omogoča efektivno odstranjevanje toksinov iz vašega telesa, pomaga pri izgubi teže ali nasploh pri izboljšanju zdravja.

Pogosto je ob ugotovljenih zdravstvenih problemih z nezdravimi jetri želja, da bi naredili vse kar je mogoče, da prevzamete aktivno vlogo v procesu in nastalo stanje tudi čim hitreje ter po možnosti sami sanirate. Vendar, če menite, da potrebujete tretma za detoksifikacijo jeter, morate vedeti, da vam le-ta morda ne bo pomagal. Kaj so prednosti in slabosti povprečnih sestavin v tovrstnih tretmajih obrazložimo nižje - predvsem pa ali lahko na njih sploh računamo.

Mit # 1: Čiščenje jeter je nujno potrebno

Veliko ljudi meni, da bo čiščenje pomagalo njihovim jetrom odstraniti toksine, ko denimo spijejo preveč alkohol ali pa jedo nezdravo hrano. Nekateri upajo celo, da bodo tovrstne kure pomagale jetrom, da bo delovanje le-teh posledično optimalno in pogosto bolje kot pred detoksifikacijsko kuro. Veliko posameznikov celo verjame, da bo pitje detoksifikacijskih sokov pomagalo pri zdravljenju jetrne bolezni.

Odgovor na mit:

Za namen zdravljenja bolezni jeter obstajajo namenska zdravila - žal pa bolezni jeter ni mogoče pozdraviti z detoksifikacijsko kuro. Potrebno se je zavedati, da programi za razstrupljanje ali prehranski dodatki ne odpravljajo poškodbe jeter, ob napačnem jemanju so lahoko celo zelo nevarni.

Zakaj?

Pravzaprav lahko razstrupljanje dejansko škoduje vašim jetrom.

Študije so pokazale, da so poškodbe jeter zaradi zeliščnih in prehranskih dopolnil celo v porastu.

Izvleček zelenega čaja (Green Tea extract), na primer, lahko ob neregulirani predvsem pa prekomerni uporabi povzroči poškodbe, ki so podobne, kot jih povzroča hepatitis. Kot detoksifikacijsko kuro prebavnega trakta se pojavljajo ideje o klistiranju debelega črevesa s kavo - tovrstno početje lahko povzroči številne okužbe, na dolgi rok pa pogosto težave z elektroliti, ki so lahko celo smrtonosne.

Posvet s farmacevtom je v primeru takšnih namenov gotovo na mestu, kljub temu, da je tematika malce bolj intimne narave.

Na področju teh tematik predvsem številni prodajalci računajo na nevednost strank, farmacevti pa smo tukaj zato, da razblinimo nekatere mite, ki jih morebiti nevedoč uporabljajo tudi nekateri prodajalci, za svojo poglavitno prodajno taktiko. Pogoste neresnice in zavajanja čiščenja jeter

Zbrali smo nekaj zavajanj, ki se pogosto pojavljajo kot del taktik, uporabljanih za namene izboljšanja stanja jeter in izboljšanja učinkovitosti detoksifikacijske kure:

 • Pri nekaterih detoksifikacijskih postopkih se uporabljajo napitki, vendar predvsem zaradi nepasteriziranih sokov lahko resno zbolite, še posebej, če ste starejši ali imate oslabljen imunski sistem.

čiščenje-jeter

 • Če imate težave z ledvicami, lahko čiščenje, ki vključuje velike količine sokov pogosto še nadalje poslabša vašo bolezen.
 • Če trpite za sladkorno boleznijo, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden pričnete z dieto, ki spremeni vaš običajni način prehranjevanja.
 • Če se postite kot del programa razstrupljanja, je lahko vaše posledično počutje značila šibkost ali omedlevica, imate pa lahko tudi glavobole ali pa postanete celo dehidrirani. Če imate hepatitis B, ki je povzročil poškodbo jeter, lahko postenje še nadalje poslabša poškodbo.Mit # 2: Čiščenje jeter pripomore pri shujševalni kuri

Žal ne obstaja prav nobeden oprijemljiv dokaz, ki bi potrdil ta mit. V bistvu nekatere študije nakazujejo, da nekatere prečiščevalne diete znižajo sam metabolizem in posledično še upočasnijo procese morebitnega izgubljanja presežnih kilogramov.

Od časa do časa ljudje trdijo, da so po detoksifikacijski kuri izgubili nekaj kilogramov ipd. Potrebno je vedeti, da je v teh primerih težava le izgubljena telesna tekočina, pogosto pa je po prekinitvi hujšanja na tovrsten način teža kmalu zopet nazaj.

Vseeno pa obstajajo določene tehnike, ki ponavadi pomagajo:

VNOS KALORIJ - priporočen kalorijski dnevni vnos znaša med 1600 do 2400 kalorij za ženske in 2000 do 3000 kalorij za odrasle moške.

PORABA KALORIJ - telesna vadba je nujna za izgubo odvečnih kalorij in posledično za izgubo presežnih kilogramov.

KVALITETA DIETE - zaužite kalorije so pomembne, pomembna pa je tudi kvaliteta prehrane, ki jo zaužijete. Uživanje majhne količine procesirane hrane pogosto prav tako onemogoča, da bu izgubili prekomerno količino nabranih kilogramov kar se da uspešno.

Izbirajte kvalitetno prehrano:

 • sadje
 • zelenjava
 • nepredelana zrna, oreščki
 • zdrave maščobe
 • proteini, kot denimo ribe, jajca, piščančje meso.

Nasvete preverjajte pri osebah, vrednih zaupanja.Simptomi jetrne disfunkcije in preobremenjenosti jeter

Nedelovanje jeter se kaže predvsem v sledečih simptomih:

 • Zlatenica (porumenelost kože in oči) - ta je ponavadi vidna predvsem pri nekaterih dojenčkih
 • Bolečina in otekanje trebuha
 • Otekanje nog, gležnjev, okončin
 • Spremembe barve blata in urina
 • Utrujenost, izmučenost
 • pomanjkanje moči
 • glavobol
 • Izguba apetita
 • modrice - ne prekomerne
 • slabost, neprijetno počiutje
 • bruhanje

Bolezensko stanje jeter je lahko tudi gensko pogojena težava, lhko pa jo povzročajo tudi drugi dejavniki, kot so denimo: virusne okužbe, starost, debelost ali čezmerno uživanje alkohola. Če se ta poškodba ne zdravi, je lahko usodna.Jetra - naš drugi največji organ

Jetra so naš največji organ, ki se nahaja v zgornjem delu trebušne votline. To je sila pomemben organ, kjer potekajo presnovni in drugi procesi, ob enem pa izvaja številne vitalne funkcije, kot so filtriranje škodljivih snovi, sinteza beljakovin, shranjevanje glukoze v obliki glikogena in sinteza/metabolizem maščob. Jetra so glavni organ za odstranjevanje toksinov iz telesa. Jetra so tudi najpomembnejši organ za presnovo, saj zagotavlja energijo za vse telesne funkcije in je glavni regulator presnove.

Video vsebina: jetra - funkcije

Jetra izvajajo številne naloge - vključno s proizvodnjo žolča, ki je potrebna za prebavo maščob in sintezo holesterola. Poleg tega jetra sodelujejo pri sintezi ključnih proteinov, ki imajo funkcijo strjevanja krvi. V jetrih poteka sinteza številnih proteinov in beljakovin, encimov in drugih snovi, ki pomagajo pri procesu prebave.

Potrebno pa je poudariti, da so jetra občutljiva na škodljive učinke, ki jih povzročajo toksini, virusi in drugi zdravstveni problemi, zato je pomembno skrbeti za optimalno zdravje jeter.

Ker so jetra tako zelo pomemben organ, je pomembno, da naredimo vse, kar je v naši moči, da ohranjamo njihovo zdravje. Če se počutite bolne ali menite, da imate simptome bolezni jeter, se obvezno posvetujte z zdravnikom. Če ste bili v stiku z osebo, ki je bila okužena z virusom hepatitisa, je pomembno, da ste zaščiteni s cepljenjem. Redni pregledi lahko morebiti pomagajo zaznati bolezni jeter.Naloge jeter

Jetra so drugi največji organ vašega telesa takoj za kožo in so prav tako edini organ, ki lahko izgubi do 75 % svoje mase in ponovno zraste do svoje polne velikosti. Jetra tehtajo približno 1,5 kg in zadržujejo do približno pol litra krvi v katerem koli trenutku dneva.

Jetra med drugim opravljajo več kot 500 vitalnih funkcij, vključno s proizvodnjo holesterola in beljakovin za krvno plazmo, pretvarjanjem odvečne glukoze v glikogen za shranjevanje in uravnavanjem stanja aminokislin, kot je denimo glutamin.1. Presnova

Poglavitna in najbolj pomembna vloga jeter je predvsem presnova vsega, kar se v prebavnem traktu absorbira - govorimo o presnovi hranil. Absorbirani ogljikovi hidrati se v jetrih transformirajo v glukozo, ki je osnovna enota, ki jo organizem lahko uporabi kot ključni vir energije.

Osnova delovanja jeter je jetrna celica z imenom hepatocit-a. Ta osnovni gradnik vsebuje veliko število encimov, ki sodelujejo pri najrazličnejših procesih presnove.

Video vsebina: jetrni metabolizem, sineteza proteinov

Jetra presnavljajo tako koristne kot vse vrste škodljivih snovi, ki se absorbirajo skozi prebavni trakt.

Delovanje jeter je optimalno

Delovanje hepatocitov in njohova aktivnost zavisi od telesnih potreb. Če je potreba po določenem presnovnem proizvodu večja, potem je tudi aktivnost hepatocitov izrazitejša. Sproščanje encimov je tako glede na potrebe organizma zelo uravnano in se sproži le takrat, ko za to nastopi potreba.Presnova ogljikovih hidratov

Glukoza je glavni vitalni vir energije za vse celice človeškega telesa - še posebej je pomembno, da je ne zmanjka za možgane. Prav jetra so tista, ki pripomorejo k regulaciji krvne glukoze, sproščanje glukoze pa zavisi od dveh pomembnih horomonov, ki sta inzulin in glukagon, ki sproščanje glukoze iz zalog tudi uravnavata.

Po prehrani, še posebej, če je ta obogatena z glukozo, le-ta vstopi v jetra, nivo glukoze v krvi pa začasno naraste. Prekomerna količina glukoze s pomočjo glikogeneze preide v novo obliko - to je glikogen, ki je oblika, primerna za skladiščenje.

Slika: profil krvnega sladkorja po zaužitju popečenega riža ob 12:00. V kolikor se ne gibamo in sprotne energije ne porabimo je porast proste krvne glukoze v krvi signifikantna.

profil-sladkorja

Glukoza, ki se ne pretvarja v glikogen pa se uporabi v postopku glikolize, pri čemer se glukoza pretvarja v energijo, ki jo organi potrebujejo za svoje delo.

Med obroki ali pa še posebej med stradanjem se raven glukoze v krvi zniža. Hepatociti to spremembo vsekakor zaznajo in prično z obnavljanjem ravni glukoze bodisi z glikogenolizo, ki pretvori glikogen nazaj v glukozo, bodisi z glukoneogenezo, pri čemer se ne-sladkorne molekule, kot so aminokisline, pretvarjajo v glukozo.Presnova maščob

Jetra so vsekakor vpletena tudi v metabolizem maščob, posledično sintezo lipopoteinov, holesterola ter fosfolipidov.

Pogosto so tudi lipidne komponente dober vir energije, če se zgodi, da prične glukoze in drugih ne-glukoznih virov primanjkovati. Hitrost tovrstnih pretvorb maščob zavisi od samih energijskih potreb organizma ter stanja telesne aktivnosti.

Če je proste maščobe v krvnem obtoku preveč, se jetra pripravijo na proces skladiščenja le-te. Lipogeneza je presnovni proces, pri katerem se maščobe, sestavljene iz maščobnih kislin in glicerola, pretvorijo v obliko, ki je primerna za shranjevanje v podkožnem tkivu in drugih skladiščih v telesu.

Slika: prikaz novoja porabljene glukoze v primerjavi z časom stradanja. Jetrni glikogen se porabi prej kot v 1 dnevu.

graf-stradanja-nivo-glukoze

V primeru, da obstaja potreba po energiji, ob enem pa je tudi nivo glukoze nizek, se maščoba, ki je shranjena v podkožnem tkivu pretvarja v uporabno obliko - to se zgodi s postopkom lipolize. Omenjen postopek se dogaja v maščobnih celicah, kjer se nadalje maščobne kisline in glicerol prenesejo v jetra - tod pa se nastače sestavine uporabljajo kot alternativna oskrba z energijo.Presnova proteinov

Prenos aminokislin v jetra poteka v procesu metabolizma, kjer se sintetizira večina telesnih beljakovin. Če je beljakovin v presežku, se lahko aminokisline pretvorijo v maščobo in shranijo v maščobnih depojih ali po potrebi pretvorijo v glukozo preko procesa glukoneogeneze.

Preden pa se lahko aminokisline pretvorijo v glukozo, je prvi korak odstranitev skupine, ki vsebuje dušik NH2. Ta zelo pomemben presnovni proces se imenuje deaminacija.

Deaminacija poteka v hepatocitih, kjer se odstrani NH2 (aminoskupina) in se le-ta spremeni v amoniak NH3, ki je zelo toksičen za telo. Jetra hitro pretvorijo amoniak v sečnino, ki se šele nato lahko izloči z urinom in odstrani iz telesa.

Jetra skrbijo torej za veliko procesov v organizmu...2. Detoksifikacija ogranizma

Jetra so izredno pomemben detoksifikacijski organ, saj odstranjujejo iz krvnega obroka vse endogene in tudi eksogene spojine, ki telesu škodijo. Jetra posedujejo svoj sistem fagocitnih celic, ki se borijo proti tovrstn im snovem - pravimo jim Kupfferjeve elice, ki poskrbijo za odpadne produkte vseh telesnih celic, ostanke celičnih struktur poskrbijo pa tudi za prisotne bakterije, ki jih eliminirajo iz organizma.

Video vsebina: jetrne funkcije

Druge eksogene snovi, kot so zdravila in alkohol, se prav tako razstrupljajo v jetrih.

Jetra obravnavajo tudi endogene odpadne snovi (torej tiste, ki jih proizvaja telo). Aminokisline se v jetrih deaminirajo, nekateri hormoni so inaktivirani, bilirubin, produkt razgradnje starih rdečih krvničk, pa se z jetrno presnovo tudi odtrani ter tako postane neškodljiv.3. Shranjevanje zalog

Jetra igrajo sila pomembno vlogo kot skladišče nekaterih snovi. Hepatociti številne vrste vitaminov in mineralov iz krvi akumulirajo ter jih shranjujejo - sem spadajo vitamini A, B12, D, E, K in minerali, kot sta železo in baker.

Glikogen je proizvod, ki nastane iz odvečne glukoze ter se prav tako shranjuje v jetrih - zaloge glikogena v jetrih je za slab dan. V primeru posta se po izrabi glikogena prične reakcija glukoneogeneze.4. Sinteza žolča

Sinteza žolča je izrednega pomena za kvalitetno prebavo hrane, ki se dogaja v prebavni cevi.

Žolč je sestavljen iz vode, žolčnih soli, holesterola, fosfolipidov in elektrolitov in se shranjuje v žolčniku. Namen žolča je pomoč pri prebavi maščob, prisotnost maščob v hrani stimulira žolčnik, da se ta redno prazni. Žolč se izliva v notranjost prebavnega trakta v dvanajstniku.5. Proizvodnja oz. sinteza snovi

V jetrih se dogaja proizvodnja sinteza nekaterih pomembnih snovi:

 • plazemski proteini
 • D vitamin
 • encimi, ki pomagajo pri procesu presnove
 • holesterol - holesterol je pomemben, prekomerna produkcija holesterola pa je lahko za organizem velika težava.
 • žolčPuščajoče črevesje in vaša jetra

Puščajoče črevesje je lahko posledica slabe prehrane z visoko vsebnostjo glutena, mlečnih izdelkov in strupenih snovi, kot sta alkohol in kofein, pa tudi stresa, težkih kovin, zdravil in črevesnih okužb, vključno s SIBO in prekomerno rastjo kandide. Več delcev lahko vstopi v vaš krvni obtok, ko je vaš želodec prepusten, kar jih pošlje v jetra, zaradi česar jih težje filtrirajo iz krvi.

Kot odgovor na to, vaš imunski sistem sprošča valove vnetja za boj proti tujim vsiljivcem. Vaš imunski sistem postane preobremenjen in deluje manj natančno zaradi visoke pripravljenosti, kar lahko povzroči, da se vaša tkiva ujamejo v križec in povzročijo val simptomov. Če se stanje ne zdravi, se to sčasoma lahko spremeni v popolno avtoimunost.Mit # 3: Čiščenje jeter lahko regenerira jetra

Žal za enkrat ne obstaja nikakršen dokaz, ki bi namigoval na uspešno regeneracijo črevesnega tkiva, po sami prečiščevalni kuri. Poškodba kože in organov rezultira v nastanku brazgotin - na srečo pa so jetra organ, ki se lahko regenerirajo, vendar tudi to zahteva svoj določen čas.

Regeneracija zahteva torej svoj čas - če nadaljujete z jemanjem zdravil in s tem jetra nadalje obremenjujete je postopek regeneracije še nadalje otežen. Prav tako je podobno z uživanjem alkohola ali z nekvalitetnimi dietami.

Ni simptomov, ki bi bili neposredno povezani s prepustnostjo črevesja. Toda črevesna prepustnost je običajno posledica poškodbe vaše črevesne sluznice in zaradi tega se lahko razvijejo omenjeni simptomi:

 • Pekoč občutek razjede v črevesju.
 • Boleča prebavna motnja zaradi izgube črevesne sluznice.
 • Driska.
 • Plini in napenjanje zaradi fermentacije, ki jo povzročajo prekomerno razraščene bakterije v črevesju.
 • Nizka energija zaradi zmanjšane sposobnosti črpanja energije iz hrane.
 • Gastrointestinalni mukozitis zaradi radioterapije.Kaj resnično škoduje jetrom?

To so dejavniki, ki resnično povzročajo dokazane neželene učinke na jetra:

 • prepogosta in prekomerna uporaba alkohola
 • debelost in premalo gibanja
 • sladkorna bolezen tipa 2
 • Tetovaže, piercingi in podobni dermalni posegi
 • injiciranje drog z uporabo skupnih igel

Video vsebina: znaki, da imate morebiti težave z jetri

 • transfuzija krvi, kk je bila v tem smislu problematična pred letom 1992
 • izpostavljenost krvi in telesnim tekočinam drugih ljudi
 • nezaščiten spolni odnos
 • izpostavljenost določenim toksičnim snovem
 • družinska anamneza

Zapleti bolezni jeter se razlikujejo glede na vzrok vaših težav v povezavi z jetri. Če bolezni jeter ne zdravite, lahko le-ta napreduje v odpoved jeter, kar je življenjsko nevarno stanje.Čiščenje jeter - nujna pomoč jetrom

Ne potrebujete modnega čiščenja jeter s sokovi ali dragega programa za razstrupljanje jeter, da bi vaša jetra spet postavila na noge. Ti naravni koraki spodbujajo razstrupljanje in spodbujajo zdravo delovanje jeter.Pitje vode

Preprosto dejstvo je, da pitje veliko vode pomaga ohranjati ledvice in jetra zdrava in v popolni kondiciji. Vaša jetra in ledvice skupaj odstranjujejo toksine iz vašega krvnega obtoka in jih pretvorijo v manj škodljive produkte, ki se nadalje izločajo z urinom. Ledvice in jetra uporabljajo predvsem vodo za odstranjevanje toksinov iz telesa. Vaša jetra bodo nedvomno trpela, če ste dehidrirani in pijete prema.o tekočin.

Voda, ki jo vsakoddnenvo pijete naj bo kvalitetna - vaša jetra se ne bodo ravno razstrupila, če voda, ki jo pijete, vsebuje težke kovine in druge strupe. Čez dan pijte filtrirano vodo, da boste kar najbolje izkoristili njene učinke.Kvalitetna prehrana

Obremenitev jeter lahko povzročimo tudi z neustrezno prehrano - prekomerno uživanje prehrane obogatene s kofeinom, alkoholom, predelanimi sestavinami obogatenimi z rafiniranim sladkorjem, slabimi maščobami, aditivi in konzervansi niso nekaj, kar koristi vam in vašim jetrom.

Video vsebina: najkvalitenejša prehrana za čiščenje jeter

Prav tako je smiselno iz prehrane izločiti izdelke ter živila, ki povzročajo številne intolerance, kot so mlečni izdelki in gluten. Gluten pri nekaterih posameznikih moti prebavo, saj lahko škoduje želodcu in povzroča "puščanje črevesja", kar deluje negativno na ostale organske sisteme organizma. Tko toksini vstopajo v vaša jetra in otežijo njihovo delo.

Trans maščobe so nasičene maščobe, ki jih telo težko predeluje, kar povečuje tveganje za bolezni srca ter ožilja in raven holesterola. Trans maščobe vplivajo tudi na vaš imunski sistem in lahko povzročijo nepotrebna vnetja.

Namesto omenjenih sestavin jejte prehrano, polno organskega sadja, zelenjave in manjših količin kvalitetnega mesa. K prehrani dodajte tudi encime za podporo optimalne prebave in absorpcije hranil.Jejte hrano, bogato s kalijem

Po nekaterih raziskavah se presnovne bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2 in zamaščenostjo jeter, povečajo zaradi nizke ravni kalija. Kalij ima številne prednosti za zdravje, kot je zniževanje krvnega tlaka, izboljšanje zdravja srca in spodbujanje optimalnega delovanja jeter, prekomerni vnos le-tega pa je po drugi strani lahko zelo škodljiv.

Živila, bogata s kalijem, je enostavno vključiti v svojo prehrano. Sladki krompir velja za živilo z najvišjo vsebnostjo kalija. Poleg tega je v sladkem krompirju tudi veliko beta-karotena, vitamina B6, vitamina C, vitamina D, magnezija in železa. Prav tako sta špinača in banane odličen vir kalija.Zmanjšajte svojo izpostavljenost strupenim snovem

V današnjem svetu, polnem težkih kovin, plastike, plesni in sintetičnih kemikalij, se je težko povsem izogniti toksinom. Vsak od nas je izpostavljen neverjetni količini toksinov. Te industrijske kemikalije so celo glavne sestavine naše kozmetike in izdelkov za osebno nego.

Ko gre za ohranjanje ali željo po izboljšanju delovanja vašega imunskega sistema, je vzdrževanje uravnotežene prehrane in vzdrževanje kvalitetnega življenjskega sloga odličen začetek. Eden od načinov za pomoč jetrom so dodatki, zlasti tisti, ki vsebujejo selen, glutation in pegasti badelj.Vprašanja in odgovoriKako sami pripomorete k čiščenju jeter?

Pijte veliko vode: voda je najboljše sredstvo za izpiranje jeter in njihovo prečiščevanje ...
Redno se gibajte: vadba pomaga pri kurjenju dodatnih kalorij, kar zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, prekomerno telesno težo, visok krvni tlak in visoko maščobo v krvi[1].

Kako lahko naravno razstrupimo svoja jetra?

Omejite denimo količino konzumiranega alkohola, jejte dobro uravnoteženo prehrano skozi cel dan (pet do devet obrokov sadja in zelenjave, skupaj z vlakninami iz zelenjave, oreščkov, semen in celih zrn). V svojo raznovrstno prehrano ne pozabite vključiti beljakovin, encimov, ki prav tako pomagajo telesu pri naravnem razstrupljanju[2].

Ali limonina voda lahko razstrupi vaša jetra?

Številne citruse je smiselno vključiti v pijačo - vključno z limono. Limono lahko dodate vodi, da bi spodbudili jetrno detoksifikacijo. Za izboljšanje delovanja jeter vsak dan zaužijte 4-6 žlic limoninega soka, pomešanega z vodo[3].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jajo Lajovic, Založba Mladinska knjiga

1. How Long Does It Take to Cleanse Your Liver From Alcohol?- https://www.medicinenet.com

2. Can a Detox or Cleanse Help Your Liver? - https://www.webmd.com

3. Cleanse Your Liver - https://www.patientfirst.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.