Kolagen: Kako ga izbrati?

petek, 09 julij 2021Ker je v zadnjem času na trgu prisotnih precej kolagenov, s čemer se porajajo tudi številna vprašanja, verjamemo, da je težko izbrati pravega zase in da se ob tem porajajo številna vprašanja. 

 Kolagen_slika

Verjamemo, da vam bo lahko pri izbiri pravega iz Medexa v pomoč pregled najpogostejših vprašanj in odgovorov oziroma dilem.Kako se preverja učinkovitost delovanja kolagenov?

Učinkovitosti delovanja ne preverjamo z laboratorijskimi analizami, temveč s placebo kontroliranimi kliničnimi raziskavami na ljudeh. V Medexovih izdelkih lahko najdete le patentirane hidrolizirane kolagene, katerih delovanje je dokazano s takšnimi raziskavami.Kako se preverja vsebnost in velikost peptidov v kolagenih?

Tega ni mogoče zanesljivo določiti z zastarelimi in nenatančnimi metodami, kot je klasična gelska elektroforeza, temveč se uporablja standardizirana in validirana metoda HPSEC (high performance size exclusion chromatography), s katero lahko natančno določimo velikost in količino peptidov. Pomembna je tudi ustrezna priprava vzorca, saj druge sestavine v izdelku lahko kasneje motijo detekcijo.Ali so preverjene in nadzorovane tudi vhodne sestavine izdelkov?

kolagen-tekočina 2

Vse vhodne sestavine so temeljito analizirane in potrjene le v primeru, da ustrezajo vsem specifikacijam, kar zagotavlja delovanje v skladu s kliničnimi raziskavami. 

 Koliko kolagena je potrebno zaužiti za doseganje učinkov?

Za doseganje učinkov je treba zaužiti toliko kolagena, kolikor so ga uživali testiranci v kliničnih raziskavah, kjer so dokazali koristen učinek. To je različno pri različnih patentiranih kolagenih, načeloma pa so koristni učinki vidni pri dnevnem odmerku hidroliziranega kolagena od 2,5 g do 10 g, ne glede na vir (ribji ali goveji) ali izvorni tip kolagena (I, II ali III).youtube 1

Katere patentirane sestavine vsebujejo Medexovi kolageni?

V vseh izdelkih iz Medexa so uporabljeni zgolj izključno patentirani kolageni. V izdelkih Kolagenlift tekočina 300 ml in Kolagenlift v prahu 120 g je uporabljen hidroliziran ribji kolagen Naticol, v izdelku Kolagenlift fiole 10x9 ml hidroliziran goveji kolagen Verisol, v izdelku Kolagen+vitamin C hidroliziran goveji kolagen Peptiplus, v izdelku Kolagenflex hidroliziran goveji kolagen Fortigel.

kolagenflex

V kapsulah Kolagen Q+ pa ni uporabljen hidroliziran kolagen, temveč nativni kolagen Ovoderm iz membrane jajčnih lupin, ki ima drugačen mehanizem delovanja, zato so dnevni odmerki precej nižji (300 mg).Kakšna mora biti velikost delcev hidroliziranega kolagena, da bo deloval?

delci-kolagena

V večini kliničnih raziskav, ki so dokazale koristne učinke, je bil uporabljen hidrolizirani kolagen velikosti od 2 do 4 kDa (kilo Dalton). Takšna je tudi velikost delcev kolagena v Medexovih izdelkih.

 Ali je res, da večji delci kolagena ne delujejo?

Za večje delce hidroliziranega kolagena v kliničnih raziskavah ni bilo dokazano tako dobro delovanje, kot pri delcih velikosti 2 do 4 kDa. Če pa govoromo o nativnem, t .j. nehidroliziranem kolagenu, to ne drži. Takšen kolagen je precej večji (več kot 300 kDa), saj ni razgrajen, njegov mehanizem delovanja pa je drugačen in koristni učinki na kožo in hrustanec prav tako dokazani s kliničnimi raziskavami. Torej, pri hidroliziranem kolagenu delujejo dejansko le manjši delci, pri nativnem pa velikost ni pomembna, saj ni razgrajen.Zakaj bi kolagen imel učinek na lase in nohte, če pa ti ne vsebujejo kolagena, ampak keratin?

Lasje in nohti res niso iz kolagena, se pa izraščajo iz kože, ki vsebuje kolagen. Uživanje kolagena tako ne bo vplivalo na strukturo vaših las in nohtov, bo pa vplivalo na čvrstost na mestu izraščanja, kar se po kliničnih raziskavah kaže kot bolj bujno in čvrsto lasišče, zmanjšanje izpadanja las ter čvrstost in manjša lomljivost nohtov.youtube 2

Pogosta vprašanja uporabnikov in uporabnicAli kolagen pomaga pri atopijskem dermatitisu?

Prehranska dopolnila so samo dopolnila k prehrani, s katerimi nadomestimo tisto, česar ne zaužijemo dovolj z našo redno prehrano. Zato lahko pripomorejo k izboljšanju stanja, vendar pa niso zdravilo.

V zadnjih letih je prišlo do prepričljivih raziskav, ki kažejo na to, da je atopijski dermatitis povezan z nepravilnostmi v kožni pregradi, kar omogoča, da dražilna sredstva in bakterije z lahkoto vstopijo v kožo in povzročajo vnetja ter hkrati omogočajo dehidracijo kože. Znaki se lahko omilijo z vzpostavitvijo dobre kožne bariere, pri čemer lahko pomaga tudi uživanje Ceramidov in kolagena.Ali lahko na potovanju namesto Kolagen lifta v tekočini jemljem Kolagen Q+?

Kolagen Q+ ni menjava za Kolagen lift, ker gre za drugačen tip kolagena in drugačno delovanje. Tako da, v primeru, če greste na potovanje in vam oblika v steklenički za to ni praktična, lahko s seboj vzamete Medexove Kolagen lift vrečke ali fiole. Pomembno je zgolj to, da nadaljujete z jemanjem hidroliziranega kolagena.Ali lahko skupaj jemljem Kolagen Q+ in Ceramide?

Lahko. Kolagen Q+ v kapsulah in Ceramidi imajo dodan cink. Sprejemljiva zgornja meja za cink je 25mg/dan (iz vseh virov skupno, tudi s hrano). Z uživanjem Kolagena Q+ in Ceramidov hkrati zaužijete 15 mg cinka dnevno, z zdravim prehranjevanjem pa ga zaužijete še povprečno 10 mg dnevno.

Torej skupno 25 mg, kolikor je tudi zgornja meja. Vseeno bi za dolgoročno jemanje bolj priporočali kombiniranje Ceramidov z izdelki Kolagen lift.Ali lahko med nosečnostjo uživam Kolagen Q+ ali Kolagen lift v tekočini?

Pred začetkom jemanja katerega koli prehranskega dopolnila, ki ni neposredno namenjeno za nosečnice, svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom. Nosečnicam bi priporočili jemanje Kolagena v prahu z dodanim vitaminom C, ker ne vsebuje konzervansov in drugih dodanih vitaminov.

kolagenlift-fiole

Sicer pa so vsi kolageni iz Medexa varna za uporabo v času nosečnosti in dojenja.Ali morajo rekreativni športniki dodajati kolagen?

Športniki s svojimi aktivnostmi sklepom povzročajo dodatno obremenitev, zato je dobro razmisliti o preventivnem dodajanju kolagena, ki pomaga pri izgradnji in popravljanju mišic, kit, ligamentov in hrustanca, ki so med vadbo bolj izpostavljeni. Odlična izbira za rekreativne športnike bi bil Kolagen Flex iz Medexa.Kateri kolagen naj izberem za izboljšanje starostnih sprememb?

Izbiro kolagena lahko prilagodite glede na to, na katere starostne spremembe želite vplivati.
Za mladosten videz – Kolagen Lift
Za lahkotno gibanje – Kolagen Flex
Za celostno delovanje – Kolagen Q+Koliko časa moram uživati kolagen?

Priporočamo redno uporabo vsaj 60 dni – 90 dni. Po tem lahko za krajši čas, recimo mesec ali dva prekinete, nato pa z jemanjem nadaljujete, saj učinki sčasoma izzvenijo.Zakaj Kolagen lift iz Medexa v tekočini vsebuje konzervanse?

Tekočine, ki vsebujejo veliko vode, so bolj občutljive glede mikrobiološkega kvara, zato sta konzervansa v tem izdelku potrebna. Vsa prehranska dopolnila v tekočini vsebujejo eno vrsto konzervansa, da ostanejo obstojne tekom celotnega roka uporabe. Najbolj pogosto uporabljena konzervansa v tekočinah so soli sorbinske in benzojske kisline. Obe sta sicer prisotni tudi v naravnih snoveh. Benzojska kislina npr. je v manjših količinah naravno prisotna v večini sadežev, gobah, cimetu in fermentiranih mlečnih izdelkih, v večjih količinah pa jo najdemo v nekaterih vrstah jagodičevja, predvsem brusnicah in borovnicah. Preprečuje rast in razmnoževanje plesni in kvasovk ter nekaterih vrst patogenih bakterij. Z namenom preprečevanja kakršnegakoli mikrobiološkega kvara je dodan tudi Kolagen liftu v tekočini.  Z enim dnevnim odmerkom Kolagen lifta zaužijete toliko benzojske kisline kot npr. z 50 g brusnic.

Zagotovo pa je lahko vsaka snov škodljiva, če jo zaužijemo v previsokih količinah. Priporočeni dnevni odmerek je 20 ml Kolagen lifta in v tej količini je omenjenih konzervansov resnično zelo malo, zato nikakor ne škoduje zdravju in ne predstavlja tveganja za potrošnika. Vsekakor pa vedno priporočamo, da se pri uživanju prehranskih dopolnil držite priporočene dnevne količine in splošnih načel zdravega prehranjevanja.Kaj moram dodajati kolagenu, da izboljšam absorpcijo?

V izdelku Kolagen lift iz Medexa tekočini kolagen in elastin vsebujeta majhne delce z nizko molekulsko maso, ki se odlično absorbirajo v telo (kolagen v velikosti 2 kDa in elastin 1,4 kDa).

kolagen, kako ga izbrati

Študije o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena odlično absorbirajo, delno nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, v krvni obtok ter spodbujajo sintezo lastnega kolagena.Ali je kolagen ribjega izvora učinkovitejši od kolagena govejega izvora?

Ne. Kolagen največkrat pridobivajo iz goveje ali ribje kože. Kolagen je univerzalna molekula in se pojavlja pri vseh živalih v zelo podobni aminokislinski sestavi, saj ima vedno podobno vlogo; to je elastičnost in prožnost tkiv. Absorpcija ni odvisna od vira kolagena, temveč bolj od velikosti molekul. Kolageni v prehranskih dopolnilih, ki spodbujajo tvorbo kolagena v telesu, se ločijo po aminokislinski sestavi, kakovosti kolagenskih peptidov in njihovi molekulski masi.Ali je kolagen z dodanimi vitamini nekakovosten?

Ne. Če so kolagenu dodani vitamini v ustreznih dnevnih odmerkih, ki še dodatno spodbujajo tvorbo kolagena ali na drugačen način vplivajo na kakovost nohtov, las ali kože, je to dodana vrednost izdelka. Po drugi strani, če izdelek kolagena vitaminov ne vsebuje, to ni slabost. Najpomembnejše je, da ima kolagen, ki ga uživate, dokazane učinke na priporočen dnevni odmerek, ki so potrjene tudi s študijami.Kakšna je razlika med elastinom in kolagenom?

Kolagen in elastin sta proteina, ki jih proizvede celica, imenovana fibroblast v papilarni usnjici (globlji sloj kože). Skupaj dajeta naši koži moč, strukturo in oporo. Kolagen daje koži moč, vendar je elastin tisti, ki ji omogoča, da se vrne v svojo obliko, kadar delamo različne obrazne izraze in grimase. Elastin omogoča, da je koža elastična, prožna in čvrsta, medtem, ko kolagen skrbi za njeno polnost, hidracijo in gladkost. Zato gresta ti dve beljakovini z roko v roki. Elastin daje koži sposobnost raztezanja – in kar je še pomembneje, da se vedno vrne v svojo obliko.

vsi-kolageniStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.