Otečena noga

ponedeljek, 19 december 2022Otekla ali otečena noga je pogosto posledica poškodbe, okužbe, srčne ali ledvične bolezni, tromboze ali limfedema. Zdravljenje otekle noge vključuje jemanje zdravil, uporabo kompresijskih nogavic ali povojev, počitek in dvigovanje noge nad raven srčne mišice z namenom zmanjšanja otekline. V nekaterih primerih je potreben kirurški poseg.

 

OTEČENA NOGA: Vzroki | Kronična venska insuficienca | Periferna arterijska bolezen | Globoka venska tromboza | Flebitis | Zapleti | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

 

Obstaja veliko različnih vzrokov za otekanje nog. Zelo pogost vzrok za otekanje nog je venska insuficienca ali popuščanje ven. Pri nekaterih ljudeh se zaradi tega razloga pojavljajo krčne žile.

Krčenje mišic v spodnjem delu nog deluje kot črpalka, ki pomaga venam (rezervoarjem krvi), da se le-ta vrača v srce. Drobni ventili oziroma venske zaklopke v venah se odprejo, ko kri teče proti srcu, nato pa se zaprejo, da preprečijo povratni tok krvi. nazaj v noge

Običajno enosmerni ventili (venske zaklopke) v venah nog poskrbijo, da se kri premika navzgor proti srcu. Ko in če zaklopke ne delujejo pravilno, dovolijo krvi teči nazaj po veni v nasprotni smeri. Okvarjenost ven pogosto povzroči otekanje nog. Ta vrsta otekanja ali edema nog, znana kot venski edem, je posledica kopičenja krvi v okvarjenih venah in intersticijske tekočine v okoliškem tkivu.Pogosti vzroki za otekle noge in gležnje

Medicinski izraz za oteklino je edem. Če oteče spodnji del noge, vključno z gležnji ali stopali, je to stanje poznano kot periferni edem, ker se pojavi na obrobju vašega telesa, natančneje v okončinah. Ko prvič opazite, da so vaše noge ali stopala otekle, si vzemite trenutek in v mislih preverite svoje dejavnosti v zadnjih nekaj dneh.

Tukaj je nekaj pogostih vzrokov za otekanje stopal v vsakdanjem življenju:

  • Dolgotrajno stanje na enem mestu

  • Dolgotrajno sedenje

Video vsebina: kaj povzroča otekanje nog?

 • Dolga vožnja z letalom, avtobusom ali drugo vrsto vozila

 • Zvin gležnja

 • Poškodba noge ali stopala

 • Vreznine in rane na koži ali nohtih nog

 • Prehlad ali gripa

 • Uporaba nekaterih zdravil na recept

Oteklina se lahko pojavi v kombinaciji z bolečino ali otrdelostjo ali pa tudi ne in morda se sploh ne boste spomnili, kdaj se je le-ta pravzaprav pričela. Nekateri ljudje razen same otekline ne opazijo drugih simptomov, zato je brez zdravnikove diagnoze težko ugotoviti, ali je vzrok resen po naravi.Kronična venska insuficienca

Zaklopke v venah nog skrbijo za pretok krvi in tekočine po telesu. Če ne delujejo pravilno, lahko otečejo gležnji in stopala oziroma celotne okončine. To stanje, imenovano kronično vensko popuščanje, je zelo resno in je glavni povzročitelj možganske kapi.

Video vsebina: Kaj je kronična venska insuficienca?

Zdravljenje je odvisno od številnih dejavnikov, preventivno delovanje je lahko takojšnje in sicer omejitev prekomernega stanja na nogah ter obisk pri zdravniku ali pri specialistu, ki preveri vaše zdravstveno stanje in zgodovino (zdravstveni karton).

Dejavniki, ki jih bo zdravnik upošteval, so:

 • vaši posebni simptomi

 • vaša starost

 • resnost trenutnega stanja

 • dejstvo kako dobro prenašate zdravila ali postopke

Najpogostejši način zdravljenja venske insuficience so kompresijske nogavice. Te posebne graduirano elastične nogavice pritiskajo na gleženj in spodnji del noge. Kompresijske nogavice učinkovito pomagajo izboljšati pretok krvi in lahko zmanjšajo otekanje nog.

Kompresijske nogavice so na voljo v različnih jakostih in dolžinah, izbor pa zavisi od vaše teže in višine. Zdravnik ali farmacevt vam bo pomagal z nasvetom, katera vrsta kompresijskih nogavic je najboljša za vaše stanje.Periferna arterijska bolezen

Periferna arterijska bolezen (PAB), znana tudi kot periferna vaskularna bolezen (PVB), povzroča omejitve v pretoku krvi. Zgodnje odkrivanje te bolezni je ključnega pomena za preprečitev, da bi to stanje postalo življenjsko nevarno.

Video vsebina: kaj je periferna arterijska bolezen?

Periferna arterijska bolezen (PAB) je bolezen, pri kateri se pojavijo težave z odtokom krvi iz srca v okončine zaradi zoženja ali blokade arterij, ki prenašajo kri v okončine. To lahko povzroči omejen pretok krvi v okončine, kar lahko nadalje povzroči bolečine v nogah, otekanje in oslabitev mišic.

Običajno je stanje posledica kopičenja maščobnih oblog v stenah arterij. Maščobne obloge so sestavljene iz holesterola in drugih odpadnih snovi. Kopičenje maščobnih oblog na stenah arterij povzroči ožanje arterij in posledično omejuje pretok krvi v noge. Ta proces se imenuje tudi ateroskleroza.

Vzroki, ki lahko povečajo možnost za razvoj PAB

 • kajenje - najpomembnejši dejavnik tveganja
 • sladkorna bolezen tipa 1 in sladkorna bolezen tipa 2

 • visok krvni pritisk

 • visoka koncentracija holesterola v krvi

 • staranje

PAB se večinoma zdravi s spremembo življenjskega sloga in tudi z zdravili. Redna vadba in opustitev kajenja sta glavni spremembi življenjskega sloga, ki lahko olajšata simptome PAB in korenito zmanjšata možnost poslabšanja. Pomembno je tudi, da se prehranjujete zdravo, shujšate na zdravo težo ter skrbite za zmerno uživanje alkohola.Globoka venska tromboza

Ko trpite za globoko vensko trombozo (GVT), so največji dejavnik tveganja krvni strdki, ki nastanejo globoko v venah nog. Blokada na račun spročenega strdka lahko omeji pretok krvi v pljuča, srce in celo možgane. Eden od zgodnjih znakov GVT je otekanje nog.

Za preprečevanje in zdravljenje GVT se uporabljajo predvsem zdravila. Kompresijske nogavice se včasih priporočajo za preprečevanje GVT ter lajšanje bolečin in oteklin. Morda jih je potrebno nositi 2 leti ali več po tem, ko ste imeli GVT. V hujših primerih bo morda potrebno strdek odstraniti kirurško.Flebitis

Ko se vene vnamejo, je to stanje poznano kot flebitis. Poleg oteklih nog ali oteklih gležnjev, se lahko prav tako pojavijo rdečica, občutek toplote in bolečina na prizadetem oziroma otečenem predelu.

Če so vaši simptomi razmeroma blagi, vam lahko pomagajo sledeči ukrepi:

  • uporaba toplote na prizadetem območju

Video vsebina: kaj je flebitis in kako ga zdravimo?

 • prizadeto nogo čim bolj dvignite

 • uporaba kompresijskih nogavic

 • Uporaba zdravil brez recepta (nesteroidna protivnetna zdravila, kot je Detralex)

 • Zdravila, kot so antibiotiki, protivnetna zdravila ali zdravila za redčenje krvi

 • Ligacija in odstranjevanje vene pri hudem flebitisuBolezen organov

Otekanje nog je lahko posledica bolezni organov, vključno z boleznijo ledvic, jeter in srčnim popuščanjem.Kdaj obiskati zdravnika?

Če oteklina stopala, gležnjev trajajo več kot le nekaj dni, je lahko stanje bolj alarmantno kot se zdi.

Obiščite vaskularnega specialista, če otekline vaših nog trajajo dlje časa ali jih spremljajo vročina, rdečina, bolečina ali celo odprte rane.

Če poleg otekline doživljate resne simptome, kot so bolečina v prsnem košu, težko dihanje, epileptični napadi, nenadna izguba zavesti ali mobilnosti, takoj poiščite zdravniško pomoč.Zapleti otekanja nog zaradi bolezni ven

Ko vaše noge otekajo, se lahko razvijejo zapleti vseh vrst - od blagih pa vse do tistih, ki ogrožajo življenje. Nekateri so neprijetni, kot so bolečina, teža v nogah, mišični krči ter spremembe barve in strukture kože, bolj resni pa so so razjede na nogah in gležnjih.

Ko noga oteče, se poveča pritisk na krvne žile, dokler neizogibno ne počijo. Poškodovane in popokane kapilare pogosto porjavijo in so boleče na dotik. Če se stanje ne zdravi, se lahko tkivo na tem območju vname, poškodba tkiva pa se lahko postopoma še poslabša in se spremeni v rane, ki se ne celijo, znane kot razjede. Odprte rane se pogosto ne zacelijo in se še dodatno okužijo, kar stopnjo celjenja še poslabša.

Video vsebina: razlaga limfedema. 

Hitro zdravljenje okužene razjede je nujno, saj se lahko okužba razširi po telesu in v globoka tkiva, kosti, sklepe in kri.

Drug ogrožajoči zaplet je limfedem. Ko se limfedem pojavi zaradi kronično oteklih nog, limfni sistem ne deluje in limfa se posledično ne pretaka po limfnih vodih. Ta simptom oslabi delovanje vašega imunskega sistema in poveča tveganje za okužbo na oteklem območju.Zdravljenje limfedema

Specializirani terapevti za limfedem vas lahko poučijo o tehnikah samopomoči in opremi, ki lahko pomaga zmanjšati otekanje limfedema.

Samopomoč v primeru limfedema:1. Zdravila

Limfedem močno poveča tveganje za kožne okužbe (celulitis). Zdravnik vam bo morda predpisal antibiotike, ki jih boste imeli pri roki, da jih boste lahko začeli jemati takoj, ko se pojavijo simptomi.2. Terapija

Specializirani terapevti za limfedem vas lahko poučijo o tehnikah in opremi, ki lahko pomaga zmanjšati otekanje limfedema.

Primeri vključujejo:

 • Vaje. Nežno krčenje mišic na roki ali nogi lahko pomaga odstraniti odvečno tekočino iz otekle okončine.

 • Ročna limfna drenaža. Terapevti, ki so usposobljeni za to tehniko, podobno masaži, z zelo rahlim pritiskom premaknejo ujeto tekočino v oteklem udu proti območju z delujočimi limfnimi žilami. Ljudje naj se izogibajo ročnih limfnih drenaž, če imajo okužbo kože, krvne strdke ali aktivno obliko raka na prizadetem udu.

 • Kompresijski povoji. Uporaba nizko raztegljivih povojev za ovijanje celotne okončine spodbuja limfno tekočino, da teče nazaj proti telesu.

 • Kompresijska oblačila. Tesno prilegajoči elastični rokavi ali nogavice lahko stisnejo roko ali nogo in tako spodbudijo odtok limfne tekočine. Za ta oblačila je pogosto potreben recept, da se zagotovi ustrezna količina kompresije. Morda vas bo moral izmeriti strokovnjak, da zagotovite pravilno prileganje.

 • Zaporedna pnevmatska kompresija. Napihljivi rokav, ki ga nosite čez prizadeto roko ali nogo, se poveže s črpalko, ki občasno napihne rokav, s čimer pritiska na okončino in premika limfno tekočino stran od prstov na rokah ali nogah.3. Kirurški in drugi posegi

Kirurško zdravljenje limfedema lahko vključuje:

 • Presaditev bezgavk. Limfne vozle premestijo iz drugega dela telesa in jih nato pritrdijo na mrežo limfnih žil v prizadeti okončini. Mnogi ljudje z limfedemom v zgodnji fazi opažajo dobre rezultate tega operativnega posega, ki lahko posledično zmanjšajo količino potrebne kompresije.

 • Nove drenažne poti. To je druga možnost za limfedem v zgodnji fazi, ta postopek ustvarja nove povezave med limfno mrežo in krvnimi žilami.

 • Odstranitev fibroznega tkiva. Pri hudem limfedemu postanejo mehka tkiva v okončini vlaknasta in otrdela. Odstranitev dela tega otrdelega tkiva, pogosto z liposukcijo, lahko izboljša funkcijo in delovanje okončine. V zelo hudih primerih lahko otrdelo tkivo in kožo odstranijo operativno.Vprašanja in odgovoriKdaj naj obiščem zdravnika zaradi otečenih nog?

Če imate vidno otečene noge in hkrati simptome, kot so bolečina, otekanje v območju gležnja ali spodnjega dela noge, spremembe barve kože ali občutek teže v nogah, se posvetujte z zdravnikom. Otečene noge lahko pomenijo tudi resnejše ali celo zelo resno zdravstveno težavo, kot so srčni problemi ali z ledvicami povezane bolezni.Zakaj se pojavi limfedem?

Limfedem se lahko pojavi zaradi poškodbe ali morebitne odstranitve limfnih vozličev, ki so odgovorni za pretakanje limfe. Lahko pa se pojavi tudi zaradi kronične okužbe, bolezni ali po radioterapiji.Kako se zdravi limfedem?

Limfedem se lahko zdravi predvsem z masažami, ki jih izvaja profesionalni maser, kompresijskimi nogavicami in zdravili. V nekaterih primerih se lahko uporabi tudi kirurško zdravljenje.Ali lahko limfedem preprečim?

Limfedem se lahko v nekaterih primerih prepreči s pravočasnim zdravljenjem bolezni, ki ga povzroča, in s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem poškodb limfnih vozlov.Ali lahko limfedem ozdravim?

Limfedem se lahko zdravi in posledično zmanjša, vendar ga ponavadi ne moremo popolnoma ozdraviti. Zdravljenje in preventivne ukrepe je nujno izvajati ves čas, da se prepreči slabšanje stanja.


Kaj povzroča otečeno nogo?

Otečeno nogo lahko povzroči več dejavnikov, vključno s poškodbami noge, vnetji, srčnimi boleznimi in ledvičnimi boleznimi.Kako lahko zmanjšam otekanje nog?

Da bi zmanjšali otekanje nog, lahko preizkusite naslednje taktike:

 • Ko sedite ali ležite - dvignite noge višje. To pomaga krvi, da se bolje vrne v srce in zmanjša otekanje.
 • Omejite vnos soli. Preveč soli lahko povzroči otekanje nog in drugih delov telesa.
 • Pijte veliko tekočine. Pijače, kot je voda in zelenjavni sokovi so lahko izredno koristni
 • Nosite udobne in dobre podporne čevlje. Če nosite tesne ali visoke pete, lahko to povzroči otekanje nog.Kaj povzroča otekanje samo ene noge?

Nenaden pojav otekanja ene noge, ki ga spremlja bolečina v mečni mišici, je lahko posledica krvnega strdka (globoka venska tromboza ali GVT) v eni od ven v nogi. Če se to zgodi, nemudoma poiščite zdravniško pomoč saj je stanje življenjsko ogrožajoče[1].Kdaj naj me skrbi otekanje nog?

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če vam noge otečejo brez očitnega razloga, zlasti če imate nepojasnjene bolečine v nogah, težko dihate, bolečine v prsih ali druge opozorilne znake krvnega strdka v pljučih ali bolezni srca. Številni dejavniki, ki se zelo razlikujejo po resnosti, lahko povzročijo otekanje nog[2].Ali je oteklina ene noge resna?

Oteklina noge je resna, če imate prekomerno telesno težo ali pa veliko sedite, lahko pa tovrstno stanje nakazuje na resnejše zdravstvene težave. Če v zadnjem času ni bilo resnih poškodb na predelu nog, so razlogi lahko tudi resnejše težave z venami[3].Viri in reference

1. Edema - https://www.mayoclinic.org

2. Leg swelling - https://www.mayoclinic.org

3. What Are the Main Causes of Swelling in a Single Leg? - https://www.navascularclinic.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.