Šentjanževka - zdravilna rastlina?

sreda, 21 december 2022

Šentjanževka (Hypericum perforatum) je zdravilna rastlina, ki raste v mnogih predelih sveta. Ima številne zdravilne lastnosti, saj se pogosto uporablja za zdravljenje različnih bolezni, vključno z depresijo, fobijami, PMS, celo hemoroidi in različnimi kožnimi težavami.

 

Šentjanževka (Hypericum perforatum): Kaj je šentjanževka? | Depresija, stres in tesnoba | Menopavza | Pripravki | STRANSKI UČINKI | Pogoste interakcije | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceŠentjanževka, botanično znana kot Hypericum perforatum, je listnata rastlina, ki raste na odprtih, neurejenih območjih, večinoma na področjih Evrope, zahodne Azije in južne Afrike. Je rastlina z rumenimi cvetovi, ki so jo v tradicionalni evropski medicini uporabljali že stari Grki. Ime šentjanževka se očitno nanaša na Janeza Krstnika, saj rastlina cveti okoli praznika sv. Janeza Krstnika konec junija. Cvetovi šentjanževke so široko uporabni - uporabljajo se za pripravo tekočih izvlečkov, tablet/kapsul in čajev.

Slika: izgled Šentjanževke (lat. Hypericum perforatum)

šentjanževka-zdravilna

Šentjanževka je ena najbolj znanih zdravilnih rastlin v Sloveniji, katere lastnosti potrjujejo številne študije in raziskave. Rastlina je trajnica z vretenasto razraslo koreniko. Njeno pokončno dvorobo steblo lahko v višino zraste tudi do 70 cm in se na zgornji tretjini razveji. Listi rastline so ovalno jajčaste, eliptične oblike in so skoraj brez pecljev, nasprotno nameščeni in po površini nekoliko prosojno pikčasti.

Video vsebina: je uživanje šentjanževke varno? Ali je tudi efektivno pri lajšanju simptomov blažjih depresij

Cvetovi šentjanževke so zlato rumene barve ter zvezdaste oblike in sestavljajo gosta metličasta socvetja. Rastlina nosi pet zelenih čašnih listov in pet rumenih venčnih listov. Ko rumene cvetove zmaceriramo med prsti, se le ti rdeče obarvajo, kar kaže na to, da smo nabrali pravo rastlino.Koristi uporabe Šentjanževke

V nadaljevanju predstavljamo nekaj glavnih področij uporabe te zdravilne rastline. Kot bomo spoznali, ima šentjanževka obilici pozitivnih učinkov na naše telo.Proti depresiji, stresu in tesnobi

V zadnjih letih so šentjanževko obsežno preučevali kot zdravilo za depresijo in anksioznost (več v ugledni reviji: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hypericum-perforatum).

Večina študij namreč kaže, da lahko šentjanževka pomaga pri zdravljenju blage do zmerne depresije, zato njen ekstrakt farmacevtske firme pogosto vgrajujejo v zdravila rastlinskega izvora ter prehranska dopolnila in ima kot tak pogosto manj stranskih učinkov kot večina drugih sintetičnih antidepresivov, ki so predpisani na recept. Kot vsako zdravilo ima tudi zdravilo z ekstraktom šentjanževke stranke učinke kot tudi medsebojne interakcije, zato je pred uporabo tovrstnega zdravila/dopolnila smiselen posvet z izkušenim farmacevtom.

Video vsebina: prednosti šentjanževke. 

Obstajajo torej prepričljivi dokazi, da lahko šentjanževka zmanjša simptome blage depresije - predvsem pri ljudeh z blago do zmerno obliko. V številnih študijah se zdi, da deluje tako dobro kot selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), pogosto predpisana vrsta antidepresivov, ki se predpisuje predvsem za zdravljenje zmernih do hujših tipov depresije. Poleg tega se zdi, da izdelki iz šentjanževke ne povzročajo izgube spolne sle, ki je še eden najpogostejših stranskih učinkov sinteznih antidepresivov.

Opravljenih je bilo veliko kliničnih študij (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12153829/) primerjave učinkovitosti šentjanževke s placebom in antidepresivi. Večinoma so ugotovitve takšne, da je zeliščno zdravilo z vsebnostjo šentjanževke učinkovitejše od placeba in po svoji učinkovitosti pogosto enakovredno standardnim antidepresivom za zdravljenje blage do zmerne depresije.

Veliko raziskav v zvezi s šentjanževko se nanaša na njeno uporabo pri zdravljenju depresije, ob enem pa ne smemo prezreti dejstva, da sta depresija in anksioznost tesno povezani. Po podatkih zaupanja vrednega vira (https://adaa.org/ understanding-anxiety/facts-statistics) približno 50 % ljudi z depresijo trpi tudi za obliko anksiozne motnje.

Če se soočate z občutki tesnobe in anksioznosti, bi vam lahko jemanje šentjanževke koristilo, saj ta blagodejno vpliva na psihološko stanje, razpoloženje ter čustveno ravnovesje.Zmanjša simptome menopavze

Nekateri dokazi namigujejo, da lahko jemanje šentjanževke same ali pa v kombinaciji z zeliščem Cimicifuga Racemosa zmanjša simptome menopavze, kot so denimo vročinski oblivi.

Slika: izgled Cimicifuga Racemose. 

Cimicifuga_Racemosa

Kombinacija Cimicifuga Racemose in Šentjanževke ima zanimive učinke na organizem. Oblika priprave Šentjanževke

Šentjanževko najpogosteje uživamo v obliki kapljici ali kapsul, skladno z navodili za uporabo. Posušeno zelišče se lahko uporablja tudi kot čaj.

Tradicionalno se čaj uporablja kot tonik živčnega sistema za lajšanje tesnobe, slabega razpoloženja in nevralgije.

Šentjanževka zaradi svoje učinkovitosti pogosto vpliva na druga zdravila (stranski učinki), zato je pomembno, da si natančno preberete navodila za uporabo zdravilnega čaja.

Če ste noseči, dojite ali jemljete druga zdravila, se pred uporabo pripravka z šentjanževko posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.Stranski učinki ekstraktov šentjanževke

Zeliščno zdravilo oziroma izvleček, pridobljen iz rastline Hypericum perforatum je pripravek, ki je izredno koristen pri depresiji in anksioznosti.

Jemanje zgolj šentjanževke pogosto ni problematično v povezavi z zdravjem vaših jeter, ob jemanju v kombinaciji z drugimi zdravili pa lahko signifikantno poveča hepatotoksičnost drugih zdravilnih učinkovin, saj šentjanževka učinkuje na sistem citokroma P450 (indukcija CYP 3A4 in 2C9) ter glavnih transportnih proteinov zdravila.

Šentjanževka in njeno jemanje ima lahko številne stranske učinke, saj interagira z zaviralci koagulacije, antikoagulanti in nekaterimi psihotropnimi učinkovinami. Pri uporabi šentjanževke je vsekakor je potrebna velika mera previdnosti in preverjanje specifičnih interakcij.

Video vsebina: kakšni so stranski učinki jemanje šentjanževke?

Jasno je bilo dokazano, da je lahko uporaba šentjanževke nevarna, včasih celo smrtno nevarna, še posebej v primerih interakcij z drugimi zdravili. Če ste negotovi se glede jemanja obrnite za zdravnika ali farmacevta.Morebitna opozorila in navodila pred pričetkom uporabe šentjanževke

Šentjanževka se na splošno šteje za varno, če jo jemljete peroralno do 12 tednov v ustreznih predpisanih odmerkih, brez sočasnega jemanja drugih zdravil. Čeprav se zelišče v ustreznih odmerkih običajno dobro prenaša, pa lahko povzroči stranske učinke. Neželeni učinki šentjanževke vključujejo fotosenzitivnost (fototoksična reakcija), gastrointestinalne težave, alergijske reakcije, utrujenost ali nemir. Nekateri ljudje lahko občutijo tudi glavobole.

Pripravke Hypericum perforatum je potrebno jemati previdno, saj je znanih veliko interakcij z zdravilnimi učinkovinami - le-te so na edene spodaj.Pogoste interakcije v povezavi s šentjanževko

 • Kontracepcijske tablete
 • Nekatera peroralna zdravila za redčenje krvi, vključno z varfarinom in fenprokumonom
 • Nekatera zdravila, ki zavirajo reakcije zavrnitve presadka, vključno s ciklosporini
 • Nekatera zdravila za srce, vključno z digoksinom in ivabradinom
 • Nekatera zdravila za HIV, vključno z indinavirjem in nevirapinom
 • Nekatera zdravila proti raku, vključno z irinotekanom in imatinibom
 • Verapamil
 • Nekateri statini, vključno s simvastatinom
 • Različna zdravila za depresijo, vključno z amitriptilinom, nortriptilinom, midazolamom
 • Teofilin

Pripravki iz šentjanževke pogosto povečajo tveganje za nastajanjem sončnih opeklin zaradi njenih fototoksičnih lastnosti, kar lahko naredi kožo bolj občutljivo na sonce, zlasti pri svetlopoltih ljudeh, zato je na mestu intenzivna zaščita kože z visokim faktorjem zaščite. Tovrstni stranski učinki so še pogostejši pri dermalni uporabi šentjanževke - v ta namen se je smiselno izogibati solarijem in pretiranemu sončenju.

Obvestite svojega zdravnika, če želite jemati šentjanževko, kar je še posebej pomembno v primeru, če jemljete tudi kakršno koli drugo zdravilo. Pogovor z zdravnikom in izbor ustreznega pripravka je pogosto najboljši ter najbolj varen način za podporo svojemu razpoloženju in dobremu počutju.Vprašanja in odgovoriZa kaj vse je šentjanževka uporabna?

Šentjanževka je učinkovita predvsem pri depresiji, simptomih menopavze, motnji pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD).Je šentjanževka učinkovitejša od antidepresivov?

Šentjanževka lahko pomaga pri zdravljenju blage do zmerne depresije, učinki pa se zdijo podobni učinkom antidepresivov namenjenih zdravljenju blagih do zmernih depresij.

Video vsebina: depresija in jemanje šentjanževke. 

Znano je tudi, da ekstrakt šentjanževke ni učinkovit pri zdravljenju hujših oblik depresij.Kako strupeno je lahko jemanje šentjanževke?

V dovolj velikih količinah je šentjanževka lahko zelo strupena za človeka. Glavna nevarnost je sestavina hipericin, ki povzroča fotosenzitivnost kože, kar povzroči hud izpuščaj in v najhujših primerih celo odmrtje kože (nekroza). Poznani so tudi drugi potencialno toksični učinki, predvsem na račun interakcij šentjanževke z drugimi zdravilnimi učinkovinami.Viri in reference

1. https://www.mayoclinic.org

2. https://www.nccih.nih.gov/health/st-johns-wortStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.