Sodobna zaščita pred soncem - nasveti!

nedelja, 09 maj 2010

Sončna svetloba - že sama beseda se lepo sliši. In v resnici ima sonce veliko ugodnih učinkov na telo in dušo.
Razumna količina sončnih žarkov namreč: poveča veselje do življenja in izboljša počutje, igra pomembno vlogo pri nastanku »sončnega vitamina D«, ki je nujno potreben za zgradbo kosti.

Preveč UV žarkov pa lahko povzroči poškodbe kože. UVB žarki prodirajo v vrhnje plasti kože in povzročajo sončne opekline. UVA žarki prodirajo v globlje plasti kože in lahko sprožijo alergije na sonce, prekomerno pigmentacijo in prezgodnje staranje kože. UVB in UVA žarki so povezani tudi z nastankom različnih vrst kožnega raka.
Zaradi teh razlogov je ustrezna zaščita pred soncem nepogrešljiva.

Sodobna zaščita pred soncem

Toda samo visok zaščitni faktor ni dovolj, saj večina ljudi nanese manjšo količino sredstva za zaščito pred soncem, kot bi bilo potrebno. Združenje slovenskih dermatologov je leta 2003 sprejelo Priporočila za zaščito pred soncem, v katerih je priporočilo uporabo zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem (ZF) najmanj 20. Pri izbiri priporočenega ZF so upoštevali dejstvo, da slovenski uporabniki krem z zaščitnimi faktorji praviloma ne nanašajo minimalne priporočene količine sredstva za zaščito pred soncem, ki omogoča enak faktor na koži, kot je zaščitni faktor v samem sredstvu - to je 2 mg/cm2*. Razlika v zaščiti kože pri uporabi zelo visokih zaščitnih faktorjev, npr. 50 SPF in višjih, ter visokega zaščitnega faktorja 30 SPF je le nekaj odstotkov, seveda le v primeru priporočene količine nanosa. To razmerje, ki nakazuje navidezno nesmiselnost uporabe zelo visokih ZF, se spremeni v primeru, da je nanos sredstva v manjši količini od priporočene (ponavadi je to 0,5-1,5 mg/cm2). Tako na primer prepolovljena količina kreme z ZF 30 omogoča zaščito na koži z ZF 10, oziroma z višjimi ZF, ki jih uporabniki praviloma nanašajo vpremajhni količini, še zmeraj lažje dosežemo priporočen zaščitni faktor 20 ali več na koži. S preiskavami je potrjeno,
da mineralni zaščitni faktorji ne prehajajo skozi kožo v telo, prav tako ni nobenih podatkov o toksičnosti organskih zaščitnih faktorjev. Argumenti o nepotrebnosti (in škodljivosti) visokih in zelo visokih ZF niso upravičeni, posebno v luči statističnih podatkov o naraščajoči incidenci kožnega raka v Republiki Sloveniji. Kateri tip sem? Določite svojo občutljivost za sonce!

Pri uporabi izdelkov za sončno zaščito je potrebno upoštevati tudi področje intenzivnosti sončnih žarkov in seveda tip kože.
Tip 1 - izjemno občutljiva koža,
Tip 2 - zelo občutljiva koža,
Tip 3 - normalno občutljiva koža,
Tip 4 - manj občutljiva koža.

Uporaba ZF poveča lasten zaščitni čas kože = maksimalno trajanje izpostavljenosti soncu, ne da bi dobili sončne opekline.

Nasveti za nanos za najboljšo zaščito na soncu Študije uporabe pa kažejo, da največkrat nanesemo le četrtino do polovico potrebne količine. Da bi se lažje držali priporočene količine, strokovnjaki priporočajo pravila za nanos sredstva za zaščito pred soncem. Pri nanosu izdelkov za zaščito pred soncem na nesite debelo črto losjona na del telesa, ki ga želite zaščititi oz. če uporabljate sprej, petnajstkrat popršite naslednje dele telesa: glava in zatilje (ne pozabite na ušesne mečice, nosni greben, ustnice, lasišče), leva in desna roka, dekolte, trebuh, levo in desno stegno, leva in desna meča, zgornji del hrbta, spodnji del hrbta.

Otroci in sonce - količina zaščite naj bo ustrezna! Otroci so zaradi svoje posebej občutljive kože še posebej ogroženi, da dobijo poškodbe kože zaradi delovanja UV žarkov. Izogibajmo se soncu med 10. in 16. uro. Dojenčkov in majhnih otrok, po nekaterih priporočilih celo do 3. leta starosti, ne izpostavljamo neposrednim sončnim žarkom. Nujno moramo preprečiti nastanek sončnih opeklin. Za zaščito otrok uporabljamo zaščitna sredstva z visokim zaščitnim faktorjem, otroci morajo biti na soncu dodatno zaščiteni z oblačili, pokrivali in nositi zaščitna sončna očala. Ne uporabljajte kemičnih zaščitnih sredstev pri dojenčkih do 6. meseca starosti!

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.