Stresne so tudi priprave na počitnice...

torek, 05 junij 2012

Občutite strah, negotovost in težo v želodcu? Je dihanje postalo plitkejše, naraste občutek tesnobe v prsih in se pojavi panika, naenkrat ste popolnoma premočeni? Če so odgovori da, potem ste gotovo pod večjim stresom.

V našem telesu so najpomembnejši trije sistemi: možgani, hormonske žleze in imunski sistem. Prvi  sprejemajo dražljaje stresa ter hormonom in imunskemu sistemu sporočajo, kaj mora kakšen organ  ob posameznem dražljaju narediti. Hormonske žleze posredujejo naloge vsem preostalim organom
našega telesa, funkcija imunskega sistema pa je naše telo pripraviti za obrambo in napad.
Stres po temeljnih zakonitostih biofizike vedno vpliva na vse organe. Glede na svojo gensko zasnovo pa posameznik občuti posledice najbolj na tistih, ki so pri njem bolj »šibki«. Največkrat je  prav stres največji krivec za naše slabo zdravje, počutje in vedenje.

Pomlad je čas večje ogroženosti

Za naše telo in um je vremensko razgibano obdobje pomladi, ki ga spremlja tako imenovana spomladna utrujenost, čas, ko ga intenzivno drug za drugim napadajo virusi. To je obdobje večje stresne ogroženosti. Poleg tega so stres za naš organizem lahko tudi daljša napetost v službi ali šoli in neurejene razmere doma. Vse te napetosti se še potencirajo, ker se običajno dogajajo v zaprtih in slabše prezracevanih prostorih, svoje pa doda še premajhna gibalna dejavnost. Ne nazadnje so  stresne

Glavobol, nespečnost, zmanjšana produktivnost so opozorilna znamenja hujših stresnih obremenitev za organizem.

tudi priprave na tako želene pocitnice, ki jim po morebitni daljši poti z letalom sledi še stres v obliki »jet lega«, ki je posledica menjave casovnih pasov. Glavobol, nespečnost, zmanjšana produktivnost so opozorilna znamenja hujših stresnih obremenitev za organizem.

Sonce in žarčenja izčrpavajo organizem.

V poletnem času, ko poleg drugih stresnih dejavnikov učinkujeta še sonce in vročina, trpijo najprej tisti, ki imajo slabotnejše gene za dobro delovanje možganov, kože, pa tudi prebavil in dihal. Sončna in druga kozmična žarčenja neposredno vplivajo na delovanje možganov ter rušijo red običajnih  biokemičnih procesov naših sivih celic. Možganske celice morajo ta rušenja popravljati, za kar pa
potrebujejo ogromno energije. Ko možgani, skupaj s hormoni, izčrpajo svoje zaloge celične energije, začne naše telo racionalno izločati vse tiste funkcije, ki v tistem trenutku niso življenjsko pomembne, oziroma, da ne trošijo energije, izključi manj pomembne organe. Pravilna komunikacija med procesi v sami celici in med celicami je zato slabša in posledično organi ne opravljajo dobro svojih nalog. Posledice se kot slabo počutje pokažejo vsakemu posamezniku drugače, odvisno od  njegovih slabosti posameznih organov oziroma šibkih genov.

Stres se izraža tudi na koži

Pri posameznikih, ki imajo izredno občutljivo, krhko, tenko, slabše pigmentirano kožo in so tudi  čustveno bolj dojemljivi, se posledice stresa na koži pokažejo v obliki rdečice, srbečice, ekcemov, aken, lahko pa tudi v prekomernem izpadanju las. Koža je manj odporna za sončne žarke, opekline se pojavijo hitreje kot običajno. Zgodba se lahko seli tudi na prebavila, kjer se izrazijo skozi vneto želodčno sluznico, razdražljiv želodec, čemur sledita driska in bruhanje.

Kako se bojujemo proti stresu

Simptomi stresa vedno vplivajo na naše zdravje, počutje in vedenje, pa čeprav se tega niti ne  zavedamo. Ko znamo njegove simptome prepoznati, se jih lahko tudi naučimo uspešno nadzorovati. V svoj bioritem uvedemo redno rekreativno fizično dejavnost in razne tehnike sprostitve, kot so globoko in umirjeno dihanje, meditacija, joga oziroma druge podobne tehnike. Tem dejavnostim dodamo še pravo količino rednega spanja in počitka. In seveda zdravo raznovrstno prehrano, ki jo v majhnih kolicinah zaužijemo večkrat na dan. Vendar pozor, ko niste popolnoma prepričani, da je vzrok vašega slabega počutja stres, obiščite svojega zdravnika. Še posebno, če občutite bolečine v prsih, ki se praviloma pojavijo med fizično dejavnostjo, spremljajo pa jih dodatne težave z  dihanjem, potenje, vrtoglavica, slabost ali bolečina v ramenskem in vratnem predelu. To morda niso simptomi stresa, ampak so lahko tudi opozorila za srčni napad.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.