VITAMIN C - ASISTENT PRESNOVE V ORGANIZMU

petek, 14 maj 2010

Med vsemi vitamini je verjetno vitamin C tisti, o katerem vemo največ. Verjetno med nami ni nikogar, ki ne ve, da je najboljši vir vitamina C sveže sadje in sveža, presna zelenjava, predvsem citrusi, kivi, šipek, črni ribez, paprika in zelje. Splošno znano je tudi, da se pri skladiščenju in kuhanju velik del vitamina C izgubi; vitamin C je namreč občutljiv na kisik, vročino in svetlobo.

Ljudje, za razliko od večine živali, ne moremo sami tvoriti vitamina C, saj nimamo encima, ki je potreben v zadnji stopnji nastanka vitamina C iz glukoze.

Vitamin c
Kakšna je vloga vitamina C v telesu?

Vitamin C spada med vodotopne vitamine. Poleg tega, da je kofaktor številnih encimov, je pomemben kot antioksidant oziroma lovilec prostih radikalov. Antioksidanti so snovi, ki že v nizki koncentraciji zmanjšajo oksidacijo drugih snovi, običajno tako, da preprečijo nastajanje radikalov - atomov, ionov, molekul ali kompleksov, ki imajo vsaj en nesparjen elektron. Vitamin C tako pomembno prispeva k obrambi pred oksidativnim stresom, do katerega pride zaradi porušenega ravnotežja med nastajanjem radikalov v celicah in tkivih ter njihovim odstranjevanjem. Radikali oziroma reaktivne kisikove in dušikove spojine, ki pri oksidativnem stresu nastajajo prekomerno, povzročijo poškodbe celic, kar vodi v številne bolezenske procese in pospešeno staranje organizma.

Med številnimi vlogami v organizmu naj omenimo še, da vitamin C poveča vsrkavanje železa iz hrane v telo. V želodcu zavira pretvorbo nitritov, ki so kot aditivi pogosto dodani mesnim izdelkom, v rakotvorne nitrozamine. V jetrih sodeluje pri presnovi in deaktivaciji strupov, kot kofaktor pa sodeluje na primer pri nastanku kolagena in noradrenalina ter pri presnovi ščitničnega hormona tirozina.

Kdaj potrebujemo več?

Povečane potrebe po vitaminu C se pojavijo ob hudih telesnih naporih, pogostem stresu, infekcijah ter pri nekaterih kroničnih boleznih, kot je na primer sladkorna bolezen. Tudi nosečnost in dojenje poveča ta potrebo po vitaminu C, saj se aktivno prenaša v plod in izloča z mlekom. Posebna skupina z izrazito povečano potrebo po vitaminu C so kadilci.
Ob naštevanju skupin s povečanimi potrebami, ki jih je še več, kot smo jih omenili na tem mestu, se pojavi vprašanje, kakšen naj bi bil vnos vitamina C pri teh skupinah oziroma stanjih. Žal jasnega odgovora ne poznamo. Nekateri strokovnjaki zagovarjajo nekaj deset miligramov večji vnos od priporočenega dnevnega vnosa, drugi spet vnos nekaj sto miligramov dnevno. Kar nekaj uglednih strokovnjakov, med njimi tudi dvakratni Nobelov nagrajenec Linus Pauling, je zagovarjalo uživanje gramskih odmerkov vitamina C kot preventivni ukrep za bolj zdravo življenje. Zaenkrat ni trdnih dokazov, ki bi potrjevali njihovo prepričanje, so pa znani škodljivi učinki takšnih odmerkov: povečana možnost nastanka ledvičnih kamnov zaradi oksalata, ki nastane pri razgradnji vitamina C in zaradi nakisanja urina ter prebavne motnje z drisko.

Več vitamina C potrebujemo ob hudih telesnih naporih, pogostem stresu.

Kdaj moramo biti previdni, ko jemljemo pripravke z vitaminom C?

Vitamin C lahko vpliva na rezultate nekaterih laboratorijskih preiskav. Primer je določanje glukoze v urinu z metodo Tes-Tape (z glukoza oksidazo) ter določanje laktatne dehidrogenaze (LDH) in transaminaze v krvi v primeru, da dnevno zaužtiemo več kot 200 mg vitamina C. Veliki odmerki vitami na C lahko povzročijo tudi lažno negativen test pri določanju krvi v blatu. V primerih, ko smo napoteni na laboratorijsko testiranje omenjenih dejavnikov, priporočamo omejeno uživanje vitamina C dva do tri dni pred preiskavo.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.