Zvin Gležnja: Nasveti za okrevanje, Zdravljenje in Preprečevanje

sreda, 24 januar 2024

Zvin gležnja je poškodba ligamentov (čvrstih elastičnih vezi, ki povezujejo eno kost z drugo) skočnega sklepa (gležnja).ZVIN GLEŽNJA: Splošno | Simptomi | Diagnoza in zdravljenje | Zapleti | Hud zvin gležnja | Zlomi stopala in gležnja | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceNekatere okvare nog so neposredno na sami nogi, npr. poškodbe, druge pa so posledice bolezni, ki prizadenejo vse telo. Okvara lahko nastane v katerikoli kosti, sklepu, mišici, kiti ali vezi v stopalu ali gležnju.

Poškodovana je lahko katerakoli vez skočnega sklepa. Zvin ponavadi nastane, ko se gleženj zvrne navzven tako, da se podplat obrne proti drugi nogi.

Slika: Stopnja zvina je odvisna od jakosti natega ali natrganja vezi.

zvingležnja.jpg

Ohlapne vezi v gležnju, šibke nožne mišice ali njihovo okvarjeno oživčenje, določena vrsta čevljev, npr. čevlji z visokimi petami, in določen vzorec hoje omogočajo, da se noga zvrne navzven, kar zvečuje možnost zvina."simp">Simptomi

Stopnja zvina je odvisna od jakosti natega ali natrganja vezi. Pri blagem zvinu (stopnja 1) se vezi raztegnejo, ne da bi se natrgale. Bolečina in oteklina v gležnju nista hudi. Tudi blag zvin zveča možnost ponovne poškodbe. Pri zmernem zvinu (stopnja 2) se vez delno natrga. Ponavadi se razvijeta vidna oteklina in podplutba, bolnik stežka hodi in ga pri tem boli. Pri hudem zvinu (stopnja 3) se vez popolnoma pretrga, kar povzroči oteklino in včasih krvavitev pod kožo. Gleženj je nestabilen in ne more nositi bolnikove teže.Diagnoza in zdravljenje

Zdravnik s pregledom oceni stopnjo poškodbe vezi. Z rentgenskim slikanjem lahko izključi zlom kosti, ne more pa oceniti zvina. Druge preiskave so redko potrebne. Zdravljenje je odvisno od stopnje zvina. Blage zvine zdravijo z elastičnim povojem, ledenimi obkladki, dvigom poškodovanega gležnja in, ko se zvin celi, s postopnim obremenjevanjem in hojo.

Video vsebina: Vaje po zvinu gležnja.

Pri zmernih zvinih ponavadi namestijo hodilni mavec za 3 tedne. Mavec imo-bilizira spodnji del noge, bolniku pa vseeno omogoči, da stopi na poškodovani gleženj. Pri hudih zvinih je včasih potreben kirurški poseg. Vendar so si mnenja o kirurškem posegu nasprotujoča; nekateri kirurgi menijo, da kirurška rekonstrukcija močno poškodovanih in pretrganih vezi nima prednosti pred neope-rativnim zdravljenjem.

Pomembno je, da bolnik, preden bo znova začel z obremenjevanjem, konča fizikalno terapijo, s katero izboljša gibljivost, okrepi mišice in izboljša ravnotežje ter odzivni čas. Bolniki, ki imajo pogoste zvine gležnja, jih lahko preprečijo z opornicami za gleženj in posebnimi vložki za v čevlje, ki stabilizirajo stopalo in gleženj.Zapleti

Zmerni ali hudi zvin lahko povzroča težave tudi pozneje, ko se vezi že zacelijo. V vezi lahko nastane majhen vozliček (nodul), ki v sklepu povzroča trenje, s tem pa kronično vnetje in končno trajno okvaro sklepa. Zdravnik lahko neposredno v sklep vbrizga mešanico kortikosteroidov, ki zavrejo vnetje, in lokalnih anestetikov, ki zmanjšajo bolečine, in tako doseže izboljšanje. Kirurški poseg je redko potreben.

Pri zvinu je lahko poškodovan živec, ki poteka po eni od vezi (ligamentov). Nastanejo bolečine in mravljinčenje (nevralgija). Oba znaka je z injekcijo lokalnega anestetika mogoče pozdraviti - včasih za stalno.

Slika: Včasih zaradi šoka pri hudem zvinu pride do krča krvnih žil v gležnju.

zavijanjegležnja.jpf

Bolniki z zvinom gležnja hodijo včasih tako, da preobremenjujejo kite (čvrsto, raztegljivo tkivo, ki povezuje mišice s kostmi in mišice med sabo) na zunanji strani gležnja in v njih povzročajo vnetje. Stanje imenujemo peronealni tendosinovitis, ki povzroča kronično oteklino in občutljivost zunanjega gležnja.

Zdravijo ga z opornicami za gleženj, ki omejujejo gibanje skočnega sklepa. Učinkovite so tudi injekcije kortikosteroidov v kitno ovojnico, vendar jih ni dovoljeno čezmerno uporabljati.Hud zvin gležnja

Zvin gležnja nastane, ko se gleženj zvrne navzven (invertira) in se pretrga vez na zunanji strani gležnja. Včasih zaradi šoka pri hudem zvinu pride do spazma (krča) krvnih žil v gležnju in je motena preskrba s krvjo. Posledica je, da kosti in druga tkiva niso zadostno prekrvljena in začnejo propadati.

Stanje imenujemo refleksna simpatična distrofija ali Sudeckova distrofija. Kaže se z bolečo oteklino gležnja. Bolečina je ponavadi huda in se seli po stopalu in gležnju. Kljub bolečini mora bolnik hoditi in obremenjevati prizadeti gleženj. Pomagajo mu lahko fizikalna terapija in peroralni analgetiki. Bolnikom s kroničnimi, hudimi bolečinami pomagajo injekcije lokalnih analgetikov v bližino živca (blokada), ki oživčuje gleženj, kortikosteroidi in psihološka pomoč.

Video vsebina: Kako nalepiti kineziološki trak po zvinu gležnja?

Sindrom sinus tarsi pomeni, da po zvinu ostane v predelu med petnico (kalkaneus) in skočnico (talus) trajna bolečina. Povezana je lahko z delnim raztrganjem vezi globoko v stopalu. Pomagajo injekcije kortikosteroidov in lokalnih anestetikov.Zlomi stopala in gležnja

Zlomi se lahko skoraj vsaka kost v stopalu in gležnju. Pri večini operacija ni potrebna, nekatere pa morajo kirurško popraviti, da bi preprečili trajno deformacijo. Predel nad zlomom je ponavadi otečen in boleč. Kadar so sočasno poškodovana mehka tkiva, sta bolečina in oteklina prisotni tudi zunaj zloma.

Zlomi v skočnem sklepu in njegovi bližini nastanejo najpogosteje tako, da se gleženj zvrne navznoter in stopalo obrne navzven ali pa se gleženj zvrne navzven. Pojavijo se bolečina, oteklina in krvavitev. Zlomi so lahko zelo zapleteni, če niso takoj zdravljeni. Pravilo je, da prav vsak zlom gležnja potrebuje imobilizacijo z mavcem. Pri zapletenih zlomih, kjer so kostni odlomki močno razmaknjeni in niso poravnani, je potrebna operacija.

Pogosti so zlomi metatarzalnih kosti (stopalnic). Ponavadi so posledica pretirane hoje ali posrednih napetosti zaradi preobremenitve, lahko pa nastanejo tudi po nenadnem delovanju velike sile. Da bi se kost zacelila, je večinoma potrebna le imobilizacija v čevlju s trdim podplatom in ne mavec.

Le redko je potreben podkolenski mavec. Če sta kostna odlomka široko razmaknjena, ju morajo včasih operativno naravnati. Zloma stopalnice palca ali mezinca sta ponavadi bolj zapletena, zdravijo ju z mavcem ali operacijo.

Zlomljeni sta lahko sezamoidni kosti (majhni okrogli kosti pod koncem stopalnice palca). Zlom nastane pri teku, dolgi hoji ali športih z intenzivnimi doskoki na sprednji del stopala, npr. košarki in tenisu. Bolečino zmanjšajo blazinice ali posebej oblikovani vložki za v čevlje. Če se bolečina ne zmanjša, je možno sezamoidno kost kirurško odstraniti.

Slika: Bolečino zmanjšajo blazinice ali posebej oblikovani vložki za v čevlje.

zvin.jpg

Poškodbe prstov, predvsem mezinca, so pogoste, posebej če hodimo bosi. Enostavni zlomi štirih manjših prstov se pozdravijo brez mavca. Zlomljeni prst lahko zdravnik s trakom ali povojem pritrdi na sosednja za 4 do 6 tednov. Za zmanjšanje bolečine bolniku priporoča, da obuje širše čevlje s trdim podplatom. Če ima pri hoji v normalnih čevljih prehude bolečine, mu lahko predpiše posebne ortopedske čevlje.

Zlom palca je ponavadi bolj zapleten, z oteklino in krvavitvijo pod kožo, in povzroča hujše bolečine. Zgodi se lahko zaradi vboda ali padca težkega predmeta na nogo. Če zlom prizadene tudi sklep, je potrebno kirurško zdravljenje.Vprašanja in odgovori

Kako ločimo med zvinom ali zlomom gležnja?

Če vas gleženj boli ali je občutljiv, ko se dotaknete neposredno čez gleženj, gre verjetno za zlom. Če pa čutite bolečino v mehkejšem delu gležnja, gre bolj verjetno za zvin[1].Katera aktivnost najpogosteje povzroči zvin gležnja?

Dejavniki tveganja so dejavnosti, kot so skakalni športi, kot sta košarka in nogomet, pri katerih se lahko športnik spusti in obrne gleženj ali stopi na nasprotnikovo nogo. Nekateri ljudje so nagnjeni k zvinom gležnja. Te poškodbe so pogostejše pri ljudeh z visokim stopalnim lokom[2].Kateri je najpogostejši zaplet pri zvinu gležnja?

Včasih zaradi šoka pri hudem zvinu pride do spazma (krča) krvnih žil v gležnju in je motena preskrba s krvjo. Posledica je, da kosti in druga tkiva niso zadostno prekrvljena in začnejo propadati. Stanje imenujemo refleksna simpatična distrofija ali Sudeckova distrofija. Sindrom sinus tarsi pomeni, da po zvinu ostane v predelu med petnico (kalkaneus) in skočnico (talus) trajna bolečina.Ali zvin gležnja potrebuje gips?

Zvin lahko zdravimo z zanko, elastičnim povojem, opornico ali mavcem. Opornica ali gips lahko pomaga preprečiti večjo poškodbo in zmanjša bolečino, tako da prepreči premikanje vezi. Opornica se pogosto uporablja kot prvo zdravljenje[3].Kako dolgo traja okrevanje po zvinu gležnja?

Večina zvinov gležnja potrebuje le nekaj časa zaščite, da se pozdravi. Proces celjenja traja približno štiri do šest tednov[4].Viri in reference

Veliki zravstveni priročnik za domačo uporabo, Založba mladinska knjiga

 1. Ankle Sprain vs. Ankle Fracture: What’s the Difference? - https://advancedorthoandspine.com
 2. Ankle Sprain - https://www.footcaremd.org
 3. Caring for a Sprain - https://www.stanfordchildrens.org
 4. Sprained Ankle - https://health.uconn.eduStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.