Dermatix

Proizvajalec oz. odgovorna osebaMeda, Cesta 24. junija 23, 1231 LJUBLJANA – ČRNUČE
Spletna stran: http://www.dermatix.si
Elektronski naslov: [email protected] 

Dermatix in brazgotine

Brazgotine so naravni del procesa celjenja telesa. Brazgotina je posledica biološkega procesa popravljanja ran na koži in drugih tkivih. Večina ran, razen zelo majhnih, ima za posledico določeno stopnjo brazgotinjenja.

Brazgotine so lahko posledica nesreč, bolezni ter tudi kožnih stanj, kot so akne, ali operacij.

Kako nastanejo brazgotine? 

Brazgotine nastanejo, ko je poškodovana usnjica (globoka, debela plast kože). Telo tvori nova kolagenska vlakna (naravni protein v telesu), da popravi nastalo škodo, kar povzroči brazgotino. Novo brazgotinsko tkivo bo imelo drugačno teksturo in kakovost kot okoliško tkivo. Brazgotine nastanejo, ko se rana popolnoma zaceli.

Obstajajo različne vrste brazgotin. Večina brazgotin je ravnih in bledih. Toda v primerih, ko telo proizvaja preveč kolagena, se lahko pojavijo brazgotine. Dvignjene brazgotine se imenujejo hipertrofične brazgotine ali keloidne brazgotine. Obe vrsti brazgotin sta pogostejši pri mlajših in temnopoltih ljudeh.

Nekatere brazgotine imajo lahko vdolbino ali luknjasto obliko. Ta vrsta brazgotin se pojavi, ko se izgubijo osnovne strukture, ki podpirajo kožo (na primer maščoba ali mišice). Nekatere kirurške brazgotine imajo tak videz, kot tudi nekatere brazgotine zaradi aken.

Brazgotine se lahko pojavijo tudi kot raztegnjena koža. Takšne brazgotine nastanejo, ko se koža hitro raztegne (na primer pri skokih rasti ali med nosečnostjo). Poleg tega se lahko ta vrsta brazgotine pojavi, ko je koža med postopkom celjenja pod napetostjo (na primer v bližini sklepa).

Kako je mogoče zdraviti brazgotine?

Čeprav brazgotin ni mogoče popolnoma odstraniti, je mogoče njihov videz do neke mere izboljšati. Metode za izboljšanje videza brazgotin vključujejo:

Lokalno zdravljenje, kot je dodatek vitamina E, krema iz kakavovega masla, silikonski gel, izdelki iz ekstrakta čebule in številni komercialni izdelki za nego kože, kot sta vazelin in Aquaphor, ki se prodajajo v prosti prodaji, so lahko izredno učinkoviti pri celjenju brazgotin.
 
Operacija. Čeprav le-ta ne bo odstranila brazgotine v popolnosti, se lahko s kirurškim posegom spremeni oblika brazgotine ali postane manj opazna. Kirurgija ni priporočljiva v primerih hipertrofičnih ali keloidnih brazgotin (dvignjenih brazgotin), ker obstaja tveganje za ponavljajoče se brazgotine in hujše brazgotine, ki so posledica zdravljenja.
 
Steroidne injekcije. Potek dajanja injekcij steroidov v samo brazgotino lahko pomaga le-to izravnati. Injekcije lahko pomagajo ublažiti videz keloidnih ali hipertrofičnih brazgotin. 5-fluorouracil (5-FU) ali bleomicin lahko injiciramo v brazgotine, da zmanjšamo velikost brazgotine ter olajšamo srbenje in bolečino.
 
Radioterapija. Za preprečevanje ponovitve hudih keloidnih in hipertrofičnih brazgotin se uporablja površinska radioterapija z majhnimi odmerki. To zdravljenje se uporablja le v skrajnih primerih zaradi možnih dolgoročnih stranskih učinkov.
 
Dermoabrazija. To zdravljenje vključuje odstranitev površine kože s posebno opremo. Dermoabrazija je uporabna za mešanje nepravilnosti brazgotine, ne glede na to, ali je dvignjena ali depresivna.
 
Mikrodermoabrazija je veliko manj invazivna oblika dermoabrazije, vendar je minimalno uporabna za zelo površinske brazgotine.
 
Lasersko preoblikovanje. Ta postopek, podobno kot dermoabrazija, odstrani površinske plasti kože z različnimi vrstami laserjev. Novejše vrste laserjev lahko dosežejo bolj subtilne rezultate z delom na kolagenu v dermisu, ne da bi odstranili zgornje plasti kože. Ta napredek ima za posledico kratek čas zastoja v nasprotju s tradicionalnim laserskim obnavljanjem in dermoabrazijo, ki zahteva daljše okrevanje.
 
Injekcijska polnila. S temi tretmaji se lahko dvignejo vdrte brazgotine na raven okoliške kože. Učinki teh injekcij pa so le začasni, zato bo morda treba postopke redno ponavljati. Novejše oblike polnil za injiciranje so zdaj na trgu in so morda možnost za nekatere ljudi.
 
Microneedling. V površinsko kožo se naredi veliko majhnih lukenj, da se spodbudi proizvodnja kolagena in celo uvedejo stimulatorji kolagena ali drugi izdelki, da se zmanjša videz brazgotin.
 
Kriokirurgija zamrzne brazgotino, da zmanjša velikost brazgotine in zmanjša bolečino, srbenje, trdoto in razbarvanje. To se lahko kombinira z injekcijami steroidov ali 5-FU.
Filtriraj seznam
Razvrsti
Izberi pogled Seznam Mreža
Prikazov na stran

Dermatix Ultra silikonski gel

Od 22,08 €

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.