diAminoOksidaza - ali je uporabna pri celiakiji?

torek, 25 januar 2022Vprašanje stranke:
Zanima me izdelek z vsebnostjo diAminoOksidaze. Za mojo hči, ki je stara 8 let, tehta pa 29 kg in ima potrjeno celiakijo. Če je izdelek varen zanjo in primeren glede na starost?
Hvala za odgovor.
Anonimna strankaOdgovor farmacevta: 

Čeprav se nekateri simptomi histaminske intolerance in celiakije prepletajo, Izdelek z diAminoOksidazo ne koristi pri celiakiji. Namenjen je tistim, ki imajo pomanjkljivo delovanje oziroma količino DAO encima (za presnovo histamina) v prebavilih.

Izdelek je prehransko dopolnilo in nima starostne omejitve. Glutena v izdelku ni. Bolezen lahko kontrolirate le s popolno odstranitvijo glutena iz prehane. V primeru, ko niste povsem prepričani, da je zaužita hrana popolnoma brez glutena, priporočamo druge encime (encime, ki cepijo prolinske vezi, ki se nahajajo v beljakovinah žitaric). Seveda pa tudi tu svetujemo, da se, zaradi njene starosti, o uporabi teh encimov posvetujete z gastroenterologom.

Dobro je, da ste celiakijo relativno zgodaj odkrili in da boste vse težave naprej zlahka kontrolirali. Na trgu najdete odlične izdelke brez glutena. Shar-ovi so še izjemno okusni, sploh kruhki s kvinojo. Če so popečeni v toasterju, pa so še bolj slastni.

Vse dobro in lep pozdrav!

ekipa Moja-lekarna.com

celiakija in težave

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.