x
Vse kategorije

Diete niso prava rešitev!

nedelja, 09 december 2018

hujšanje-lekarna

Že od nekdaj se zavedamo, da način prehranjevanja precej vpliva na naše zdravje. Prav tako pa s strokovnjaki že od nekdaj prerekajo, kaj se v resnici uvršča v predalček zdrave prehrane. Zato tokrat o tej tematiki nismo spraševali znanstvenikov, ampak nas je zanimalo, kako je hrana videti skozi oči spretne kuharske mojstrice. Ana Žontar Kristanc nam je v pogovoru zaupala, na katera načela zdrave prehrane prisega sama.

Kako pomembna se vam zdi zdrava prehrana oziroma kaj mislite, koliko hrana, ki jo jemo, vpliva na naše zdravje?  

Mislim, da je izjemno pomembna. Sicer sem prepričana, da je treba jesti vse v mejah zdrave normale, a vseeno mislim, da je v večini treba jesti zdravo, lokalno, sezonsko in kar se le da domače - skuhano doma. Je pa pojem zdravo lahko zelo različen za različne ljudi. Sama vidim že pri svojem malčku, ki je hud alergik na pršico in dlake, da moram zelo paziti, kakšno hrano kupujem. Vsa hrana z umetnimi barvili ali takšna, ki je škropljena, se pri njem takoj izrazi kot reakcija na njegovi koži. Tako mi nihče ne more prodati jagod, ki so sdornače«, saj po 15 minutah, ko jih poje, vidim, da niso. Pri nas kupujemo kar se da kakovostno hrano.

Kaj za vas spada med zdravo prehrano?

Zame je že zdravo, da znam prebrati embalažo vsakega živila in se pozanimam, da ne vsebuje kakšnih nevšečnih sestavin, da kuham v veliki večini sama, doma, in da vzgajam svoj vrt in čim več pridelam sama. Za preostalo imam že večinoma izbrane znamke oziroma izdelke, za katere vem, da so kakovostni. Vse, kar se le da, kupim tudi lokalno na kmetijah v bližini. Za moje pojme pri nas jemo zdravo, jemo pa vse.Tudi palačinke ob koncu tedna in tudi na svete čase kaj ocvrtega.

Spretne kuharske mojstre si ljudje radi predstavljamo zaobljene In okrogle. VI ste od tega stereotipa daleč stran. Kako skrbite za lepo postavo?

Veliko telovadim - vsaj od tri - do štirikrat tedensko - in pazim na količine zaužite hrane. Mislim, da je največji »štos« prav v količinah hrane, ki jo zaužijemo. Za lepo obliko telesa pa je treba telovaditi.

Kakšne so vaše izkušnje z dietami?  

Ne maram diet in jih ne podpiram. Treba je spremeniti življenjski slog, če želimo narediti kaj trajnega. Jem vse in ne maram omejitev pri sami hrani. če mi prija čokolada, pač pazim, da pojem eno vrstico namesto štiri.

Gotovo pa vaša glavna skrb v prazničnem decembru ne bodo kilogrami. Česa se najbolj veselite v tem času?

Ne, to pa zagotovo ne, Priznam, da sama sicer množično pečem praznične sladice in piškote že v novembru, saj pripravljam recepte in videorecepte za mojo spletno stran Anina kuhinja. Vsekakor pa peči ne bom prenehala niti decembra. Moja malčka sta navdušena kuharčka in mi rada pomagata, zato bomo brez dvoma pekli piškote ter potičke še ves december.

Ker je to hkrati čas daril, se zadnje vprašanje ponuja kar samo. Kaj menite, kaj je najlepše darilo, ki ga lahko prejme kdor koli med nami?  

Zame je najlepše darilo prosti čas, ki ga lahko preživim s svojo družino. Spominov ni mogoče kupiti in ti so največ vredni. če bi-morala na drugo mesto dati nekaj materialnega, bi rekla domače pečene dobrote in mogoče res kuharica, ki te recepte vsebuje. No, vsaj to bom letos jaz podarila svojim. Svojo novo kuharico Anina kuhinja po navdihu in domače pečene dobrote iz nje.

ODLIČNA PODPORA ZA SPREMEMBO ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Verjetno se, tako kot Ana, tudi vi ne boste uprli najmamljivejšim prazničnim dobrotam. Kot po navadi temu pogosto sledita novoletna zaobljuba in hujšanje. A bolje kot kratkoročna dieta, nad katero vihate nos, še preden ste se je zares začeli držati, bo zagotovo dolgoročna sprememba prehranjevalnih navad. Potrudite se, da bo vaša hrana, vsaj večinoma, zdrava in ne pretiravajte s tako imenovanimi pregrehami. Da boste   telesno težo lažje obvladali, pa vam lahko poleg telovadbe pomaga aktivni tonik Vivalt Activator, ki ima natančno uravnoteženo kombinacijo sedmih rastlinskih izvlečkov (mate, regrat, šipek, acerola, artičoka, pegasti badelj, golostebelni sladki koren) in petih vitaminov. Kot takšen je odlična podpora za spremembo življenjskega sloga.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.