Dihanje skozi nos!
Zakaj je dihanje skozi nos pomembno?


Znanstvene raziskave so pokazale, da ima dihanje skozi nos številne prednosti:

Izboljša zmogljivost porabe kisika:

Z dihanjem skozi nos se dvigne molekula plina, dušikov oksid, ki se tvori v sinusu. Dušikov oksid pozitivno vpliva na pljučno funkcijo - širi žile in z oksigenacijo izboljša kri.

Izboljšana funkcija pljuč in oksigenacija so koristne za vsakega posameznika, zlasti za aktivne športnike, kardiovaskularne bolnike in bolnike z zmanjšano zmogljivostjo porabe kisika.

Ugodnejše temperature zraka:
Z vdihovanjem skozi nos potrebujemo le 100 sekund, da segrejemo zrak na 30oC, saj ima zrak z dihanjem skozi nos krajšo pot in razdaljo le sedmih centimetrov. Medtem, ko ima zrak, ki ga dihamo skozi usta bistveno daljšo pot. Hladni zrak, ki ga dihamo skozi usta povečuje tveganje astme.

Povečana relativna vlažnost:
V hladnih podnebnih območjih se pogosto pojavijo težave s suho nosno sluznico, ki jo povzroča relativno nizka vlažnost zraka. To pa ni posledica le zunanjega mraza, vendar je problem v notranjih prostorih, katere se regulira s klimatsko napravo.

Primer: Suh zrak na letalu, pisarnah, stanovanjih v kurilni sezoni. Pojav suhe sluznice pa ni problem samo iz okolja, povezan je lahko tudi s procesom staranja. Zlasti pri ženskah. Dihanje skozi nos fiziološko izboljša relativno vlažnost zraka in poskrbi za čistejši zrak, saj poleg njegove sposobnosti za ogrevanje in vlaženje nos filtrira delce iz zraka. Dihanje skozi usta nima istega "filter učinka", kot ima dihanje skozi nos.
Smrčanje
Smrčanje je značilen zvočni pojav, ki nastaja v žrelu med spanjem. Je Simptom (znak) oviranega dihanja, ki nastane zaradi plapolanja mehkega neba. Osnovni vzrok za smrčanje je ožina v žrelu, ki jo povzroča mehko nebo. Pri dihanju nastaja v tej ožini negativni tlak (Bernoullijev zakon), ki povzroča ritmično gibanje-plapolanje mehkega neba in ovira pretok zraka.

Študije pravijo da smrči 20% do 30% prebivalstva. Ta številka je precej višja pri moških po starosti 50. Raven hrupa lahko doseže 80 decibelov, kar lahko enačimo z glasnost jo motornega kolesa.
Kdaj je potrebno obiskati zdravnika in kdaj si lahko težave lajšamo z Nozovent izdelki?
Smrčanje se lahko pojavi tudi v kombinaciji z dihalnimi zaustavitvami (apneja), ki lahko zmanjša nasičenost kisika in poveča raven ogljikovega dioksida v krvi. Posamezniki, ki trpijo za hudo smrčanje v kombinaciji z zaustavitvami dihanja, se morajo posvetovati  z zdravniki. Milejše oblike se lahko lajša z izdelki Nozovent.

Komentarji