DNK test za laktozno intoleranco

Laktozna intoleranca (preobčutljivost na laktozo, hipolaktazija) je presnovna motnja, ki se pojavi zaradi motenj v delovanju encima laktaze.. Laktozna intoleranca (preobčutljivost na laktozo, hipolaktazija) je presnovna motnja, ki se pojavi zaradi motenj v delovanju encima laktaze..
10238 10238
Brezplačna poštnina!

Ocene in mnenja

Opis

Pozor - zahtevano plačilo po predračunu!

Laktozna intoleranca (preobčutljivost na laktozo, hipolaktazija) je presnovna motnja, ki se pojavi zaradi motenj v delovanju encima laktaze ali njegove odsotnosti v prebavnem traktu. Z drugimi besedami je to nezmožnost prebave laktoze, disaharida, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih.
Bolezen je lahko prirojena in se kot taka pokaže že pri novorojenčku, ki ne prebavlja materinega mleka. Pojavijo se simptomi, kot so diareja, vetrovi, krči, ipd. Lahko pa se pojavi tudi pri odraslih. Nastane kot posledica različnih črevesnih bolezni, strupov, zdravljenja z določenimi zdravili, operacij na črevesju in drugih dejavnikov, ki prizadenejo epitelijske celice črevesja in s tem otežujejo normalno izločanje in delovanje encima laktaze.
Zmanjšano aktivnost laktaze ali njeno nepopolno izražanje lahko ugotovimo z DNK analizo. Iščemo polimorfizem, katerega prisotnost dokazano napoveduje, da je testirana oseba preobčutljiva na laktozo. Laktozne intolerance ne smemo mešati z alergijo na mleko in mlečne izdelke, saj gre za popolnoma drugačno biokemijsko osnovo.
Osebe z laktozno intoleranco se na vsebnost laktoze različno odzivajo. Vsekakor pa je ob ugotovitvi pojava bolezni, potrebno spremeniti prehranske navade.

KOMU JE TEST NAMENJEN? 

  * Vsem otrokom, ki ne prebavljajo mleka.
    * Vsem, ki so mnenja, da ne prebavljajo dobro kravjega mleka in imajo posledično težave s prebavo mlečnih izdelkov.
    * Kot preventivni test za ljudi, kjer je laktozna intoleranca v družini.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja