x
Vse kategorije
DNK test za osteoporozo - prednostna storitev
DNK test za osteoporozo - prednostna storitev
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

DNK test za osteoporozo - prednostna storitev

Proizvajalec: Neopredeljen
Osteoporoza je bolezen kosti, pri kateri pride do zmanjšanja mineralne gostote.
Brezplačna poštnina!
Cena: 122,50 €
Vprašaj nas

POSEBNA POZORNOST

Nagrada-nakup

Opis

Pozor - zahtevano plačilo po predračunu!

Osteoporoza je bolezen kosti, pri kateri pride do zmanjšanja mineralne gostote, zaradi česar postanejo kosti bolj krhke in lomljive. Bolezen pride tiho in neopazno. V začetnih fazah bolniki občutijo občasne tope in slabo lokalizirane bolečine, ki jih ne povezujejo z boleznijo, dokler ne pride do zloma kosti. Najpogosteje je to zlom koželjnice tik nad zapestjem, vretenc ali kolka, lahko že zaradi težje obremenitve ali lažje poškodbe.

Osteoporoza je degenerativna bolezen kosti ter se značilno pojavlja pri starostnikih, saj je zmanjševanje kostne gostote posledica naravnega staranja. Njene posledice niso le telesne, temveč tudi psihosocialne ter pomembno vplivajo na kvaliteto življenja starejših. Zlomi so za mnoge bolnike lahko celo usodni, saj nepokretni bolniki pogosteje zbolevajo in umirajo zaradi pljučnic in embolij.
Posledice osteoporoze so izjemno neprijetne, lahko celo usodne, zato je njeno pravočasno diagnosticiranje izjemnega pomena. Za razliko od klasičnih metod (rentgensko slikanje, denzitometrija), ki zaznajo bolezen, ko je ta že napredovala, lahko preiskava določenih delov na DNK, napove nagnjenost h osteoporozi že prej. Poiskati znamo napake na genih, ki dokazano napovedujejo povečano tveganje za razvoj bolezni. Denimo, polimorfizem na genu, ki kodira za receptor za vitamin D. Omenjeni receptor je pomemben za absorpcijo kalcija, ki je pomemben gradnik kosti. Pregledamo tudi gen, ki kodira za kolagen tipa 1. To je fibrilaren protein, pomemben za učvrstitev in ojačevanje številnih tkiv, med drugim tudi kostnega. Variacija na genu za receptor za estrogen pa nam lahko pove, kakšen bo razvoj kostnih celic.

Dejavnikov tveganja za razvoj osteoporoze je veliko in jih delimo v dve skupini. V prvi skupini so tisti, na katere ne moremo vplivati. To so ženski spol, dednost, bela rasa, drobna konstitucija, zapoznela puberteta, zgodnja menopavza, vključno z menopavzo, ki nastane kot posledica operacije rodil z odstranitvijo jajčnikov, nekatere bolezni žlez z notranjim izločanjem (ščitnice, obščitnice, nadledvične žleze, trebušne slinavke, spolnih žlez), bolezni prebavil, dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil (kortikosteroidi, heparin, antiepileptiki, ciklosporin...), kronična ledvična odpoved.
Dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo pa so zdrava prehrana z dovolj kalcija, primerna in zadostna telesna aktivnost, zadostna, vendar ne pretirana izpostavljenost soncu ter opustitev škodljivih navad (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kave). Preventiva pred osteoporozo je uživanje hrane, bogate s kalcijem in vitaminom D ter redna telesna aktivnost, kar krepi mišice in kosti. Priporočljivo je tudi izogibanje kajenju in ne pretirano uživanje alkoholnih pijač.

KOMU JE TEST NAMENJEN?

   * Imate osteoporozo prisotno v družini?
    * Jemljete zdravila, ki zmanjšujejo mineralizacijo kosti? Denimo kortikosteroide, heparin, antiepileptike, ciklosporin?
    * Vsem ženskam, ki so prešle v menopavzo.
    * Ljudem vseh starosti, ki želijo preventivno vplivati na svoje zdravje.

Ocene in mnenja

Priloge

Ali ste vedeli

Članki

Kupili so tudi

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.