DNK test za rak dojke (test BRCA1 in BRCA 2)

Preverite verjetnosti za razvoj raka ob mutaciji... Preverite verjetnosti za razvoj raka ob mutaciji...
505889 10250
Brezplačna poštnina!

Ocene in mnenja

Opis

Pozor - zahtevano plačilo po predračunu!

Kaj sta BRCA1 in BRCA2 gena?

BRCA1 in BRCA2 sodita v skupino genov, ki zavirajo rast tumorjev. V normalnih celicah sta vključena v popravljalne mehanizme genetskega materiala ter pomagata preprečevati nenadzorovano celično rast. Mutacije v teh genih so dokazano povezane z genetsko pogojenim rakom dojke, jajčnikov ter še nekaterih drugih rakov, saj postanejo proteinski produkti manj ali popolnoma nefunkcionalni. V našem DNK testu bomo pogledali, če ste nosilec/ka najpogostejših mutacij, ki povečajo možnost za nastanek tumorjev v tistih tkivih, kjer se BRCA gena bolj izražata (185delAG, 5328insC, 188del -11 bp, 6174delT ter SLO IVS-16). Če se bi odločili za celoten pregled BRCA1 gena pa boste odkrili še vse ostale bolj ali manj znane škodljive mutacije.

Kdaj se odločiti za DNK test BRCA genov?

Trenutno ni standardnih kriterijev, ki bi narekovali kdaj se odločiti za pregled mutacij v BRCA genih. Pri ljudeh, ki imajo raka dojke ali jajčnikov v družini, je najbolj informativno, če najprej testirajo osebo, ki je že zbolela za te vrste rakov. Če se pri njem odkrije škodljiva mutacija v BRCA genih je smiselno, da se testira tudi druge sorodnike. Ženske, ki nimajo družinske zgodovine raka dojke imajo majhno verjetnost za napake v BRCA genih. V vsakem primeru je pomembno, da se najprej posvetujete z ustreznim strokovnjakom, ki je lahko vaš osebni zdravnik, ginekolog, itd., ali pa se pogovorite z našim zdravnikom, ki je ustrezno izobražen ravno v zvezi z genetskimi dejavniki raka dojk in vam bo znal ustrezno pomagati ter svetovati v zvezi z nadaljnimi ukripi in napotitvami k ustreznim zdravnikom. Pred testom je pomembno, da ste pripravljeni na morebiten pozitiven rezultat.

Kaj pomeni pozitiven rezultat DNK testa BRCA genov?

Pozitiven rezultat pomeni, da je testirana oseba podedovala škodljivo mutacijo v BRCA genih in ima povečane možnosti za razvoj raka dojke (ali nekaterih drugih rakov). Rezultat ne more zagotovo napovedati, ali se bo rak razvil ravno pri testirani osebi, saj pri nekaterih ženskah kljub mutaciji do nastanka tumorja ne pride nikoli. Statistika pravi, da mutacija v BRCA1 genu pomeni približno 50% verjetnost za nastanek raka dojke do 50. leta ter 75-80% verjetnost za nastanek do 70. leta. Verjetnosti za razvoj raka ob mutaciji v BRCA2 so nekoliko manjše.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja