DNK test za vensko trombozo

Venska tromboza je nastanek strdka, ki povzroči delno ali popolno zaporo globoke vene, najpogosteje v nogi. Venska tromboza je nastanek strdka, ki povzroči delno ali popolno zaporo globoke vene, najpogosteje v nogi.
10245 10245
Brezplačna poštnina!

Ocene in mnenja

Opis

Pozor - zahtevano plačilo po predračunu!

Venska tromboza je nastanek strdka, ki povzroči delno ali popolno zaporo globoke vene, najpogosteje v nogi.
Virchow je že leta 1856 definiral tri dejavnike, ki hkrati povzročijo, da se kri v žili strdi. To so upočasnjen ali oviran pretok krvi, poškodba žilne stene in spremembe v sestavi krvi.
S pomočjo genetske diagnostike lahko napovedujemo morebitne spremembe v sestavi krvi. Poiščemo mutacije na določenih genih, ki kodirajo za proteine vključene v procese strjevanja krvi. Na podlagi tovrstnega vpogleda lahko napovemo, kakšne so možnosti za pojav venske tromboze pri določenem posamezniku. Genetski dejavniki, ki povečujejo nagnjenost k venski trombozi so pomanjkanje antitrombina III, proteinov C in S ter neodzivnost na aktiviran protein C.
Največje tveganje za nastanek tromboze imajo bolniki, ki so že preboleli vensko trombozo, osebe, pri katerih se venske tromboze pojavljajo v družini, bolniki z rakavimi obolenji. Mnogokrat pa je venska tromboza tudi posledica jemanja peroralnih kontracepcijskih sredstev (tabletk).
Znaki venske tromboze so zelo različni. Kadar zaradi strdka pride do delne zapore žile, oseba večinoma ne čuti težav. Če strdek v celoti zamaši večjo veno in prizadeti ud oteče, koža postane toplejša, bolnik ima občutek napetosti ter moč¬nejše, tope bolečine. Venska tromboza sama po sebi sicer ni življenjsko nevarna, vendar lahko njeni zapleti ogrozijo bolnikovo življenje. Lahko pride do pljučne embolije, ki nastane kadar se v veni nastali strdek odtrga, potuje proti desni strani srca in v pljuča, kjer zamaši pljučno arterijo. Bolnik jo občuti tako, da mu primanjkuje zraka, težko diha, čuti bolečine v pljučih in ima povečan srčni utrip. Če se zamaši večja pljučna arterija lahko bolniku močno pade krvni tlak, pade v nezavest in lahko ob nepravočasnem in nepravilnem zdravljenju tudi umre.

KOMU JE TEST NAMENJEN?  

 * Kot preventivni test za ljudi, kjer je bolezen prisotna v družini.
    * Kot preventivni test za kadilce.
    * Vsem ženskam, ki jemljejo kontracepcijska sredstva (tabletke) .
    * Vsem, ki so v službi izpostavljeni večurnemu sedenju.
    * Osebam, ki imajo prekomerno telesno težo.
    * Osebam, ki imajo visok krvni pritisk (hipertenzija) .
    * Vsem ženskam, ki so v menopavzi in so izpostavljene hormonskim terapijam .
    * Kot preventivni test za vse, ki so stari več kot 45 let.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja