x
Vse kategorije

Dodatki za onkološke bolnike

sobota, 26 maj 2018

Rak je bolezen, ki nastane kot posledica ireverzibilne spremembe v celičnem jedru ali spremembe/mutacije genov v katerikoli spolni ali telesni celici. 

gobe

Mutacije genov lahko podedujemo ali pa nastanejo v času življenja. Pri prenosu mutacije s staršev na potomce govorimo o dednem raku, vendar je teh mutacij le okoli 5 % vseh rakavih obolenj. Ostale mutacije nastanejo v času živijenja. Te so največkrat posledica škodljivih dejavnikov iz okolja, ki so lahko fizikalni (npr. UV-sevanje), kemični (npr. iz tobačnega dima in hrane) ali biološki (npr. virus HPV). Vsi ti dejavniki lahko povzročijo mutacije neposredno ali pa poškodujejo procese, ki v celicah popravljajo napake, ki nastanejo v genih.

Pri ireverzibilnih mutacijah se začnejo mutirane celice nenadzorovano deliti in se vraščajo v sosednja tkiva ter prehajajo v kri in limfo, preko katere se lahko prenesejo tudi v oddaljene organe, kjer nastanejo zasevki. Prekomerna delitev in kopičenje celic povzročita nastanek tumorja, ki je lahko benigen ali maligen. Benigni tumorji se ne štejejo med rakaste tvorbe, saj so grajeni iz celic, ki so podobne normalnim in imajo le omejeno sposobnost rasti. Če se odstranijo z operacijo, se praviloma ne ponovijo. Maligni tumorji pa so rakaste tvorbe, grajene iz nenormalnih celic, ki se neurejeno in nenadzorovano delijo ter razraščajo. Od začetne spremembe celic do zaznane spremembe lahko mine več let, tudi desetletij. Na možnost obolenja lahko opozarjajo številni znaki, kot so spremembe pri odvajanju vode in blata, rana, ki se ne celi, neobičajna krvavitev, zatrdlina v dojki ali kateremkoli drugem delu telesa, težave pri požiranju, opazna sprememba kožne bradavice ali pigmentnega znamenja, dražeč kašelj ali hripavost. Če se rak diagnosticira dovolj zgodaj,j e možnost, da bo bolezen premagana, bistveno večja. Štirje glavni načini zdravljenja raka so: kirurška odstranitev, radio-, kemo- in imunoterapija. Vse več rakavih bolnikov pa se zateka tudi k dopolnilnim terapijam, kar je mogoče opaziti v lekarnah, kjer je povpraševanje po prehranskih dopolnilih vse pogostejše.

Med dodatki za onkološke bolnike slovenski farmacevti najpogosteje priporočajo Ensure/Prosure, specializirano hrano za bolnike s tumorjem, ki povzroča izgubo telesne mase. Drugouvrščena goba Ganoderma Lucidum z visoko vsebnostjo imunomudolatornih polisaharidov (beta-D-glukani) in triterpenov se svetuje kot dopolnilo ob kemo- ali radioterapiji za lajšanje neželenih učinkov, kot sta utrujenost in pomanjkanje apetita. Na tretjem mestu je nepasteriziran sirup rdeče pese Endovital, ki je bogat vir antioksidantov - vitaminov C, B1, B2, B6 in karotenoidov.

Skrivnost dolgega življenja

Zdravilni učinki Ganodermae lucidum nekoč in danes

Kitajci in Japonci že stoletja proglašajo Ganodermae lucidum za sredstvo, ki krepi zdravje. Poudarjajo predvsem, da podaljšuje življenje, poveča odpornost, pripomore k okrevanju in s tem pomaga pri hitrejšem zdravljenju hujših obolenj, kot so rakava. Ganodermo lucidum je najbolj raziskana medicinska goba na svetu, saj je bilo objavljenih že več kot 1.400 znanstvenih raziskav. Ugotovili so, da ima mnoge farmacevtsko zanimive učinkovine. Za zdravilne učinke Gonodermoe lucidum so predvsem odgovorne učinkovine iz skupine triterpenov in polisaharidov.

Za te bioaktivne učinkovine so študije pokazale, da so zelo učinkovita podpora pri rakavih obolenjih. Delujejo namreč tako, da močno krepijo imunski sistem, zmanjšajo pridobljene poškodbe prebavil, kot so npr.: anoreksija, slabost in bruhanje, izboljšajo telesno zmogljivost bolnikov in njihovo kvaliteto življenja. Zato Ganodermae lucidum pogosto uporabljajo kot podpora uradnemu zdravljenju s kemo- in/ali radioterapijo.

Učinkovine v medicinski gobi Ganoderma lucidum se nahajajo v sporah in podgobju. Največja koncentracija učinkovin je prav v sporah, ki se jih počene uporablja preventivno. Oljni izvleček iz spor Ganodermae lucidum v Ars Ganoderma 500 kapsulah pa velja za enega najmočnejših pripravkov na svetu in je namenjen predvsem ljudem s težjimi obolenji, kot je rak.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.