Družine z najstniki - Ko vzgoja odpove, Jesper Juul

Vzgojni priročnik govori o najpogostejših zapletih, ki se pojavljajo v družinah z najstniki, ter nakaže smernice za reševanje težav in uspešno medsebojno komunikacijo.<br> Vzgojni priročnik govori o najpogostejših zapletih, ki se pojavljajo v družinah z najstniki, ter nakaže smernice za reševanje težav in uspešno medsebojno komunikacijo.
16117 16117

Ocene in mnenja

Opis

Ko pridejo otroci v puberteto, lahko dobro vidimo, kaj nam je uspelo skupaj ustvariti. Skupaj smo namreč prišli do določene točke. Doslej smo starši sedeli na vozniškem sedežu in otroci so z nami sodelovali. Smo zadovoljni s tem, kar je nastalo? Večina staršev na žalost na tej postaji ni zadovoljnih, zato začnejo z nekakšno turbovzgojo, s katero želijo v zadnjih minutah popravili, kar se popraviti da. To je grozno in nesramno. In ne deluje. Starši se potem sprašujejo: Kaj pa naj storimo? Saj vendar ne moremo samo mirno in pasivno opazovati, kako počnejo naši otroci stvari, s katerimi se ne strinjamo. V obdobju najstništva, od starosti 12, 13, 14 let naprej, potrebujejo otroci od nas pravzaprav le eno: da vedo, da je na tem svetu človek ali dva človeka, ki zares verjame, da sem v redu. To potrebujejo.

Veliko nas v življenju ni imelo takega človeka. Če imaš enega, lahko dobro preživiš, z dvema lahko čudovito živiš. Toda to ni naša starševska tradicija. Raje se obnašamo kot učitelji, sedimo z rdečim svinčnikom v roki in gledamo, kaj bi na svojih otrocih še morali popraviti.

Vsebina knjige:
*Prvi del
Od vzgoje do odnosa Starši na poti sprememb Puberteta je dejstvo, ne bolezen Težave s komunikacijo: govorite iz srca in uporabljajte razum So meje potrebne? O pravilih in kršenju pravil Obdobje najstništva - razpetost med kulturo in naravo Otroci, šola, starši: življenjsko pomemben trikotnik.
* Drugi del
In kaj naj zdaj?Odkrita komunikacija z najstniki. Kazen po prekoračenju meje? Hladilnik je prazen: kako najti svojo pot? Najstniki in alkohol. Oče na prizorišče! Skupen dom ali hotel? Neupravičeno izostajanje.
* Tretji del
Dialogi sprememb. Deset družin z Jesperjem Juulom.
1. družina: Sestavljena družina, odgovornost in pravila   
2. družina: Viharji in prepiri, avtonomni otroci, družina in meje    
3. družina: Težave v šoli in zaupanje    
4. družina: Streljanje s topovi in kultura prepiranja    
5. družina: Računalniki in mediji    
6. družina: Šola je za nas problem    
7. družina: Nezaupanje in zaupanje v naši družini    
8. družina: Nesoglasja in napetosti v družini    
9. družina: Šola in osebna odgovornost   
10. družina: Kako naj komuniciramo med seboj?
Preberite si odlomke iz knjige. Odzivi s predavanja Jesperja Juula v Festivalni dvorani, 20.10. 2010.
Več o avtorju knjige. Oglejte si vse knjige v zbirki Jesper Juul. Knjige v zbirki so cenejše.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Napotki, namigi spletne lekarne Napotki, namigi spletne lekarne
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja