Erectus raztopina za injeciranje, 2 mL

<p>Viskoelastični dodatek sinovialni tekočini.</p>

Viskoelastični dodatek sinovialni tekočini.

504084 4773

Ocene in mnenja

Opis

MEDICINSKI PRIPOMOČEK
 
ERECTUS je viskoelastični dodatek sinovialni tekočini. ERECTUS® deluje kot mazivna in mehanska opora za kolenski sklep. Indiciran je za zdravljenje bolnikov z osteoartritisom kolena.

Opis zdravila

ERECTUS je sterilna, apirogena, viskoelastična raztopina natrijeve soli hialuronske kisline, pridobljena s fermentacijo.
 
Natrijeva sol hialuronske kisline je v naravi prisoten polisaharid, ki ga sestavlja zaporedje disaharidnih enot natrijevega glukuronata in N-acetilglukozamina.
 
Hialuronska kislina se pojavlja v številnih človeških tkivih, na primer hrustancu, pa tudi sinovialni tekočini. Stalno se izloča v sklepni prostor in predstavlja pomembno sestavino sinovialne tekočine, ki ji daje značilno viskoznost in elastičnost.
 
Ti lastnosti sta bistveni za funkciji mazanja in absorpcije udarcev, ki ju ta tekočina opravlja v normalnih sklepih, s čimer varuje hrustanec in mehka tkiva pred mehanskim stresom in poškodbami.
 
Travmatske poškodbe sklepov ali degenerativne sklepne bolezni povzročajo količinsko pomanjkanje in slabšo kakovost hialuronske kisline, posledica je zmanjšana viskoznost, kot je že dobro dokumentirano.
 
Zato se pojavi poslabšanje funkcij mazanja in absorpcije udarcev, kar ima za posledico okvaro sklepne funkcije in bolečinske simptome.
 
Obsežni podatki v literaturi kažejo, da lahko intraartikularno dajanje hialuronske kisline obnovi viskoelastične lastnosti sinovialne tekočine ter s tem olajša bolečine in izboljša gibljivost sklepov.

Odmerjanje in način uporabe

Trikrat do petkrat injicirajte ERECTUS® v enotedenskih presledkih v prizadeti sklep. Sočasno lahko zdravite več sklepov. Zdravilno kuro lahko ponavljate.
 
Zdravilo sme uporabljati samo zdravnik, ki je usposobljen za dajanje i.a. injekcij.
 
Strogo je treba upoštevati vsa pravila glede asepse in pravilne tehnike injiciranja. Pred injiciranjem zdravila ERECTUS® odstranite morebitni izliv v sklep.
 
S primerno sterilno iglo (npr. 18G ali 20G) injicirajte zdravilo izključno v sklepni prostor.

Kontraindikacije

Zdravila ne uporabljajte pri bolnikih z dokazano preobčutljivostjo in tistih, pri katerih sumite na preobčutljivost za sestavine zdravila. Zdravila ERECTUS® ne smete injicirati v primerih infekcij ali kožnih bolezni v predelu mesta injiciranja. Ne smete ga vbrizgavati v vnete sklepe, na primer pri revmatoidnem artritisu ali Bechterewovi bolezni.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Čeprav predklinične študije, opravljene na poskusnih živalih, kažejo, da zdravilo ni potencialno toksično za razmnoževanje in razvoj, zdravila ERECTUS® niso testirali na nosečnicah.
 
Zdravila ne uporabite, če je ovojnina poškodovana.
 
Ne uporabljajte zdravila po poteku roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila velja za zdravilo, hranjeno v originalni ovojnini pri temperaturi do 25 °C.  
 
Vsebina napolnjene brizgalke je sterilna. Brizgalka je pakirana v nepredušno zaprtem pretisnem omotu.
 
ERECTUS® je namenjen za enkratno uporabo; po uporabi brizgalko zavrzite v skladu z veljavnim nacionalnim predpisom.
 
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
 
Po injiciranju zdravila je priporočljivo, da bolnik 1 do 2 dni ne prenaša težjih bremen.

Neželeni učinki

Na mestu injiciranja se lahko v posameznih primerih pojavijo lokalna bolečina, oteklina in rdečica. Taki simptomi so na splošno blagi in prehodni. V povezavi z intraartikularnimi injekcijami hialuronske kisline občasno poročajo o izrazitejših vnetnih reakcijah, na primer izlivu, in/ali infekciji, pa tudi o redkih anafilaktičnih reakcijah.
 
Podobno kot pri kakršnem koli intraartikularnem zdravljenju lahko nastane septični artritis, vendar je ob upoštevanju splošnih aseptičnih postopkov za injekcije redek.

Interakcije

Ne uporabljajte tega zdravila sočasno z dezinficiensi, ki vsebujejo kvartarne amonijeve soli, ker se hialuronska kislina v njihovi prisotnosti lahko obarja.
 
 Da bi preprečili vse možne interakcije, zdravila ERECTUS® po možnosti ne uporabljajte sočasno z drugimi zdravili za intraartikularno uporabo.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Ankilozirajoči spondilitis

Kako si lahko pri ankilozirajočem spondilitisu pomagate sami?
Osnovni ukrepi pri ankiJozirajočem spondilitisu so usmerjeni v poučevanje bolnika. Ker je bolezen kronična, je potrebno precejšnje sodelovanje bolnika. Potrebna je redna telesna vadba vsaj dvakrat dnevno, pri kateri bo bolnik ohranjal gibljivost hrbtenice in prizadetih perifernih sklepov. Nujno potrebno je vzdrževanje pravilne telesne drže. Ob tem svetujemo tudi dihalne vaje, vaje za raztezanje prsnega koša in vzravnano telesno držo. Opustiti mora kajenje, prav tako tudi svojci. Priporočamo ravno in trdo ležišče z nizkim vzglavnikom. Primerni športi so igre z žogo, hoja, tek na smučeh in predvsem plavanje, odsvetujejo pa se tisti športi, za katere so značilni hitri, sunkoviti gibi in spremembe telesnega položaja. Bolnik mora skrbeti za zdravo prehrano, ustrezno telesno maso, se izogibati okužbam in stresom. Dobro je, če se bolnik vključi v Društvo bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: A.Vogel A.Vogel
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja