Fitoterapija pri bolečinah in vnetjih mišično-skeletnega sistema!

Bolečine v sklepih in mišicah so eden izmed najpogostejših razlogov za obisk zdravnika. V Evropi zaradi teh težav trpi 100 milijonov ljudi, v ZDA pa letno beležijo kar 315 milijonov obiskov zdravnika zaradi teh težav -- to predstavlja skoraj petino vseh obravnav.

Vzroki za bolečine v mišicah in sklepih so zelo raznoliki. Bolečine v mišicah pogosto povzročajo intenzivna telesna dejavnost, utrujenost mišic in poškodbe mišičnih vlaken. Prav tako jih povzroča delo, pri katerem moramo dolgo časa biti v istem položaju (na primer sede).

Težave s sklepi, ki jih najpogosteje srečujemo, s skupnim imenom imenujemo artritis. Najpogostejša oblika artritisa je osteoartritis, ki nastane zaradi obrabe sklepnega hrustanca.
Pogost je tudi revmatoidni artritis, ki je avtoimunska bolezen. Artritis lahko nastane tudi zaradi putike, okužb sklepa ali starosti. Prizadene lahko kateri koli sklep, najpogosteje
pa koleno, kolke in prste na rokah.

Bolečina v sklepih je lahko vnetna ali nevnetna. Za vnetna stanja je značilen pojav bolečin ponoči, daljša jutranja okorelost (vsaj eno uro) in umiritev bolečin ob gibanju. Pri nevnetnih stanjih pa se bolečina pojavlja podnevi, jutranja okorelost je kratka, gibanje pa bolečine le še poslabša.

Zdravljenje vseh bolečin mišično-skeletnega sistema je treba začeti z nefarmakološkimi ukrepi, med katerimi sta najpomembnejša telesna dejavnost za krepitev mišic in nadzor telesne mase. Šele če ti ukrepi niso učinkoviti, zdravimo bolečine z zdravili. Pri nevnetnih bolečinah je zdravilo izbora paracetamol, pri vnetnih pa tista protibolečinska zdravila, ki imajo pridružen protivnetni učinek (nesteroidni antirevmatiki sinteznega ali rastlinskega izvora).

Edini nesteroidni antirevmatik rastlinskega izvora v Sloveniji je zdravilo A. Vogel Artroforce, ki vsebuje ekstrakt korenine vražjega kremplja. To je zdravilna rastlina, ki raste v puščavi Kalahari na območju južne Afrike. Tam jo je na svojih raziskovalnih potovanjih spoznal Alfred Vogel. Njegovo osnovno načelo je bilo, da moraš naravi vrniti, kar ji vzameš. Namesto nenadziranega plenjenja se je skupaj z lokalnimi pridelovalci odločil za gojenje. Tako danes za izdelavo zdravila Artroforce v Švici najprej vzgojijo gomolje, jih zasadijo in s pomočjo namakalnega sistema gojijo v puščavi Kalahari, pri tem pa ne uporabljajo pesticidov.
Gomolje, ki zrastejo tudi do 1,5 m v globino, nato ročno izkopljejo in jih pripravijo za farmacevtsko ekstrakcijo.

Rastlina od zasaditve malih gomoljev do zrelosti potrebuje kar štiri leta puščavskega okolja. Plod, ki se razvije iz cvetov, ima številne izrastke s kaveljčki, od tod tudi ime hudičev krempelj.

Artroforce je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora. To pomeni, da njegovo dovoljenje za promet temelji na dokumentirani tradicionalni uporabi, ki izkazuje, da je zdravilo varno pri navedenih področjih uporabe. Bogate tradicionalne izkušnje vražjega kremplja dopolnjujejo tudi nekatere sodobne klinične raziskave.

Farmakološke raziskave kažejo na protivnetne in protibolečinske lastnosti ekstrakta korenine vražjega kremplja. Domnevajo, da njegov učinek ni posledica enega, temveč več med seboj prepletenih mehanizmov.

Iridoidi iz vražjega kremplja zmanjšajo vnetne procese z zaviranjem delovanja dejavnika tumorske nekroze (TNF-α), delujejo sinergistično z ostalimi nesteroidnimi antirevmatiki.
Poleg tega je protivnetni učinek verjetno posledica tudi inhibicije sinteze tromboksana, levkotrienov in dušikovega oksida. Na ciklooksigenazo ima majhen vpliv.

Opravili so več kliničnih raziskav, ki so pokazale učinkovitost v primerjavi s placebom. Ena od raziskav je pokazala enakovreden učinek selektivnemu inhibitorju COX-2 (rofekoksib) pri lajšanju bolečin v hrbtu. Pri sočasnem zdravljenju z ibuprofenom so pokazali znatno močnejše izboljšanje funkcionalnosti sklepov kot v skupini ibuprofen + placebo. Odmerek ibuprofena so lahko skozi čas terapije zmanjševali.

Posebnost zdravila Artroforce je njegova druga indikacija: lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, flatulenca in patološko pomanjkanje apetita. To je dobrodošla lastnost, saj ima veliko bolnikov z bolečinami v mišično-skeletnem sistemu prebavne težave.

Artroforce lahko bolniki uporabljajo pri vseh bolečinah in vnetjih v mišicah ter sklepih, vključno z bolečinami v križu (dorsalgija) in hrbtenici, artritisu, revmatičnih bolečinah in obrabi sklepov (osteoartroza). Za pripravke iz vražjega kremplja niti v tradicionalnih izkušnjah, niti v farmakovigilančnem spremljanju ni poročil o interakcijah z drugimi zdravili, zato ga lahko uporabljajo tudi tisti bolniki, ki redno jemljejo druga zdravila.

Komentarji